fbpx
Size of letters 1x
Site color
Image
Additionally
Line height
Letter spacing
Font
Embedded items (videos, maps, etc.)
 

Що робити у випадку виявлення захворювання на коронавірус на підприємстві?

24/ 06/ 2020
  17 червня 2020 р. Західноукраїнський офіс Європейської Бізнес Асоціації провів зустріч з Наталією Іванченко, лікарем – епідеміологом Львівської обласної інфекційної лікарні, експертом департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з епідеміології. Загрози зараження вірусом: Повітряно-краплинний шлях, коли людина виділяє аерозоль на відстані 1-1,5 метри, але є доведені випадки інфікування на відстані 3-4 метри, коли є значний рух повітря або навіть на вулиці, особливо у вітряну погоду. Контактно-побутовий шлях, через руки, коли ми доторкаємося руками до незахищеної поверхні очей, носа, ротоглотки. Є випадки зараження при неадекватному поводженні з каналізаційними стоками. Факти, що стосуються симптоматики: 70% всіх випадків перебігу коронавірусу є взагалі безсимптомними. людина може заразити навколо себе 8-10 людей. з 20% заражених - 5% хворіє дуже важко. Важкість полягає в наступному: ломота в м’язах; сухий надсадний кашель; відчуття печіння в грудях; задишка; біль в животі, діарея. підвищення температури (водночас хибною є думка, що температура має бути вищою, ніж 38, переважно це 37.2-37.6);. особа може почувати себе добре, однак не розрізняти запахи або втрачає смак. працівник, в якого є найменші ознаки ГРЗ, нежить, кашель, підвищена температура, - повинен розглядатися як потенційно “ковідний” і має бути відсторонений від роботи; коло найближчого контакту на підприємстві: люди, які працюють в межах одного кабінету або споживають їжу в одному приміщенні чи їдуть разом на/з роботи в автомобілі чи автобусі. А також, ті працівники,які контактували на відстані менше 1-1,5 метра, особливо без масок. лікарняний відкривається одразу лабораторно підтвердженим хворим на COVID-19, а також здоровим безсимптомним особам, які контактували із лабораторно підтвердженими хворими, оскільки коронавірус вважається особливо небезпечною інфекцією. На жаль, офіційна статистика це лише верхівка айсберга, оскільки не всі люди звертаються по медичну допомогу і далеко не всі обстежуються До тих пір поки є люди, які виділяють вірус і до тих пір поки люди не мають імунітету – цю пандемію ніхто не зупинить. Імунітет людина може набути, якщо її провакцинують або якщо всі перехворіють у важчій чи легшій формі. Основне, що ми можемо зараз зробити це дотримуватись соціальної дистанції, щоб уникнути передачі вірусу навколо. Умови, які необхідно створити на підприємстві, щоб захистити працівників від зараження: Забезпечити перебування однієї особи на площі 10 кв.м; Провітрювати приміщення не рідше, ніж один раз на 2 год, а влітку бажано постійно вікна тримати відкритими; Забезпечити безконтактним антисептиком з дозатором. На одну антисептичну обробку рук потрібно 3 мл антисептика. Також варто повісити інструкцію з правилами антисептичної обробки рук, щоб працівники правильно це виконували. Мити руки з милом чи обробляти антисептиком бажано не рідше, ніж раз на три години; Забезпечити вологе прибирання усіх приміщень з використанням дезінфекційних засобів (спирт- і хлорвмісних) перед початком та в кінці робочого дня/зміни. Важливо пам’ятати, що не можна однією і тією самою шматою протирати поверхні столів, сидінь і, наприклад, підлоги. Ідеальний варіант – одноразові шмати для кожної ділянки, які потім утилізуються (окремо разом із масками).Бажано призначити відповідальну особу, яка буде стежити за ретельністю дезінфекції приміщення, провітрюванням і нагадуватиме працівникам про антисептичну обробку рук; Краще не носити рукавички, а частіше мити чи дезінфікувати руки. Вимикачі і ручки потрібно дезінфікувати кожні 2 год разом із провітрюванням приміщення; Люди повинні працювати в масках. Звичайну медичну маску варто змінювати кожні 4 години або по мірі її зволоження. Також потрібна ємність для утилізації використаних масок; Працівники повинні обідати не більше, ніж по двоє в одному приміщенні, а в ідеалі кожен окремо;Краще використовувати одноразовий посуд або кожен має мати свої чашку/тарілку/ложку. Якщо є можливість корисно використовувати на підприємстві бактерицидного опромінювача після робочого дня, але перед провітрюванням; Забезпечити належний температурний скринінг працівників дистанційними термометрами. Найефективніше міряти у внутрішній ділянці передпліччя або на шиї навпроти сонної артерії. 30 секунд - необхідний інтервал при вимірюванні температури у кожної наступної людини для зменшення похибки показів термометра. На роботу не рекомендовано пускати співробітників у яких температура вище, ніж 37,2. Слід навчити людей “кашльового етикету” – кашляти або пчихати в одноразову серветку, яку одразу викидати або в проекцію передпліччя для того, щоб аерозоль затримався; На жаль, замкнена система кондиціонування у приміщенні підвищує ризик інфікування; Хороша ідея завести анкету на підприємстві, яку кожен працівник перед початком робочого дня буде заповнювати, вказуючи на “свою совість” чи не контактував із хворими на COVID-19 і чи сам не має симптомів зараження. Більше ви можете дізнатись у Постанові Головного санітарного лікаря України № 16 Що робити у випадку виявлення захворювання на коронавірус на підприємстві? Якщо працівник повідомляє, що мав контакт із хворим на COVID-19, але сам є здоровим. На сьогоднішній день контактна людина, яка не має жодних ознак захворювання, повинна просидіти вдома на самоізоляції 14 днів. Це обумовлено постановою КМУ №435 від 03.06.2020 р., а також передбачено наказом МОЗ № 722. При цьому нема законодавчої вимоги тестувати людину на COVID-19 по закінченні 14-денного терміну самоізоляції. Водночас тестування підвищить рівень впевненості роботодавця, що працівник не лише клінічно здоровий, але й не виділяє вірус. Якщо працівник захворів. Тоді працівник лікується під контролем свого сімейного лікаря. До роботи він може бути допущений лише після клінічного одужання і проходження двох підряд тестувань та отримав негативні результати на виявлення РНК коронавірусу. Важливо залишатись відповідальним за самого себе, адже коли кожен з нас буде дотримуватись насправді простих правил гігієни, поважати особистий простір іншого, підтримувати свій імунітет, залишатиметься у позитиві незважаючи ні на що, ми станемо сильнішими і зможемо побороти не один вірус. Тому бережіть себе і будьте здорові!

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Start
in the Telegram bot
Read articles. Share in social networks

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: