fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Одеса Правові питання

18/ 10/ 2022
  З 1 вересня в Україні мала стартувати нова послуга на порталі «Дія» — «єВідрядження». «єВідрядження» передбачало, що українські підприємці та представники компаній зможуть виїжджати за кордон строком на 7 днів за умови дотримання ряду критеріїв. Однак цей механізм так і не запрацював та був повернутий на доопрацювання. 13 жовтня 2022 року відбулася онлайн-зустріч “Відрядження за кордон під час війни”, організована Правничим комітетом Європейської Бізнес Асоціації в Одесі. Спікери заходу – юристи юридичної фірми GOLAW Наталія Матвійчук та Анастасія Клян розглянули головні питання та особливості виїзду за кордон та поділилися актуальною судовою практикою.  Зокрема, було порушено проблеми перетину кордону заброньованими працівниками, виїзду за кордон чоловіків-водіїв та волонтерів, відповідальності за несвоєчасне повернення з-за кордону тощо.      Крім цього, було обговорено, чи змінить ситуацію прийняття закону, який дозволяє чоловікам виїзжати за межі України під час воєнного стану. Серед важливих тез заходу: Під час воєнного стану дозволено виїзд за кордон моряків, спортсменів, діячів культури, нардепів, залізничників, військовослужбовців та водіїв-волонтерів без попереднього бронювання за умови дотримання ряду критеріїв. Виїзд чоловіків-студентів на навчання за кордон заборонено. Вище військове керівництво з 14 вересня скасувало можливість перетину українського кордону студентами-чоловіками через масові підробки документів. Законодавство дозволяє забронювати працівників з метою забезпечення функціонування органів державної влади, якщо при перетині кордону особа надасть необхідні підтверджуючі документи. Станом на сьогодні відсутні законодавчі обмеження виїзду жінок за кордон. Однак постановка на військовий облік жінок-медиків залишається обов’язковою. Наразі вимогами законодавства прямо не встановлено відповідальності за неповернення в Україну з-за кордону. Однак, незважаючи на це, наявні категорії осіб, для яких порушення строків повернення на територію України може мати негативні наслідки. Детально про всі умови та особливості виїзду за кордон в умовах воєнного стану дивіться у відеозаписі вебінару. Ми бачимо, що зараз існує досить велика кількість різних законопроєктів, які пов’язані з урегулюванням поїздок за кордон чоловіків призивного віку. Це свідчить про те, що держава цілком розуміє той факт, що є чоловіки, які не залучені до виконання військових завдань та які могли б працювати, у тому числі за кордоном, для зміцнення економіки та підвищення обороноздатності України.

З 1 вересня в Україні мала стартувати нова послуга на порталі «Дія» — «єВідрядження». «єВідрядження» передбачало, що українські підприємці та представники компаній зможуть виїжджати за кордон строком на 7 днів за умови дотримання ряду критеріїв. Однак цей механізм так і не запрацював та був повернутий на доопрацювання.

13 жовтня 2022 року відбулася онлайн-зустріч “Відрядження за кордон під час війни”, організована Правничим комітетом Європейської Бізнес Асоціації в Одесі. Спікери заходу – юристи юридичної фірми GOLAW Наталія Матвійчук та Анастасія Клян розглянули головні питання та особливості виїзду за кордон та поділилися актуальною судовою практикою.  Зокрема, було порушено проблеми перетину кордону заброньованими працівниками, виїзду за кордон чоловіків-водіїв та волонтерів, відповідальності за несвоєчасне повернення з-за кордону тощо.      Крім цього, було обговорено, чи змінить ситуацію прийняття закону, який дозволяє чоловікам виїзжати за межі України під час воєнного стану.

Серед важливих тез заходу:

  • Під час воєнного стану дозволено виїзд за кордон моряків, спортсменів, діячів культури, нардепів, залізничників, військовослужбовців та водіїв-волонтерів без попереднього бронювання за умови дотримання ряду критеріїв.
  • Виїзд чоловіків-студентів на навчання за кордон заборонено. Вище військове керівництво з 14 вересня скасувало можливість перетину українського кордону студентами-чоловіками через масові підробки документів.
  • Законодавство дозволяє забронювати працівників з метою забезпечення функціонування органів державної влади, якщо при перетині кордону особа надасть необхідні підтверджуючі документи.
  • Станом на сьогодні відсутні законодавчі обмеження виїзду жінок за кордон. Однак постановка на військовий облік жінок-медиків залишається обов’язковою.
  • Наразі вимогами законодавства прямо не встановлено відповідальності за неповернення в Україну з-за кордону. Однак, незважаючи на це, наявні категорії осіб, для яких порушення строків повернення на територію України може мати негативні наслідки. Детально про всі умови та особливості виїзду за кордон в умовах воєнного стану дивіться у відеозаписі вебінару.

Ми бачимо, що зараз існує досить велика кількість різних законопроєктів, які пов’язані з урегулюванням поїздок за кордон чоловіків призивного віку. Це свідчить про те, що держава цілком розуміє той факт, що є чоловіки, які не залучені до виконання військових завдань та які могли б працювати, у тому числі за кордоном, для зміцнення економіки та підвищення обороноздатності України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: