fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Валютне регулювання і фінансові послуги

22/ 06/ 2023
  Від 21 червня 2023 року Національний Банк України запровадив чергове помякшення валютних обмежень, щоб сприяти розвитку бізнесу, пожвавленню економічної діяльності та залученню ресурсів для відбудови й відновлення економіки України. Зокрема, змінами до Постанови №18 від 24.02.2022 року, прийнятими постановою НБУ від 20 червня 2023 року № 77 компаніям-резидентам надана можливість сплачувати за кордон валютні кошти, призначені для обслуговування й повернення нових кредитів від нерезидентів. Послаблення стосується тих кредитних договорів, кошти за якими надходитимуть з-за кордону після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках, та за умови одночасного дотримання низки умов: виплата процентів здійснюється з дотриманням максимальної процентної ставки у розмірі 12% річних; виконання кредитних зобовязань, які отримуються на строк не більше трьох років, здійснюється позичальником лише за рахунок власних коштів в іноземній валюті; якщо строки отримання кредиту чи позики є довшими за три роки, то повернення такого кредиту чи позики упродовж перших трьох років також здійснюється лише за рахунок власних валютних коштів, при цьому позичальник може купувати іноземну валюту для виплати процентів, комісій, зборів та штрафів, а починаючи з четвертого року – і для повернення кредиту чи позики; дострокове повернення коштів за кредитами та позиками не дозволяється. Прийняті послаблення є позитивним кроком для майбутніх інвестицій в Україну, які держава активно намагається залучити для відбудови країни, в тому числі на таких заходах як Ukraine Recovery Conference у Лондоні. Однак, наразі для реального сектору бізнесу надзвичайно важливо також отримати можливість виконувати свої поточні зобов’язання перед нерезидентами по кредитах, отриманих до введення режиму воєнного стану, спричиненого повномасштабним вторгненням. Цей фактор беззаперечно впливає на стійкість та операційну діяльність компаній під час воєнного стану, а також на їх міжнародний кредитний рейтинг. А це кумулятивно матиме вплив на вартість капіталу при залученні нових інвестицій, щоб запустити відновлення економіки України. Додатковим фактором слугує і те, що саме компанії, які вже залучили іноземний капітал, будуть продовжувати інвестувати в країну, незважаючи на військовий стан та стануть прикладом для подальшого фінансування відновлення України. Тому, не виконання поточних боргових зобов’язань, на думку Асоціації, негативно вплине на поточну операційну діяльність бізнесу та темпи майбутньої української відбудови. Сподіваємося на те, що ситуація на валютному ринку зберігатиметься стабільною та дозволятиме Національному банку продовжити поступове зняття тимчасових валютних обмежень, запроваджених Постановою НБУ від 24 лютого 2022 року №18, та врахувати всі пропозицій бізнес-спільноти вже у найближчий час.

Від 21 червня 2023 року Національний Банк України запровадив чергове пом’якшення валютних обмежень, щоб сприяти розвитку бізнесу, пожвавленню економічної діяльності та залученню ресурсів для відбудови й відновлення економіки України. Зокрема, змінами до Постанови №18 від 24.02.2022 року, прийнятими постановою НБУ від 20 червня 2023 року № 77 компаніям-резидентам надана можливість сплачувати за кордон валютні кошти, призначені для обслуговування й повернення нових кредитів від нерезидентів.

Послаблення стосується тих кредитних договорів, кошти за якими надходитимуть з-за кордону після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках, та за умови одночасного дотримання низки умов:

  • виплата процентів здійснюється з дотриманням максимальної процентної ставки у розмірі 12% річних;
  • виконання кредитних зобов’язань, які отримуються на строк не більше трьох років, здійснюється позичальником лише за рахунок власних коштів в іноземній валюті;
  • якщо строки отримання кредиту чи позики є довшими за три роки, то повернення такого кредиту чи позики упродовж перших трьох років також здійснюється лише за рахунок власних валютних коштів, при цьому позичальник може купувати іноземну валюту для виплати процентів, комісій, зборів та штрафів, а починаючи з четвертого року – і для повернення кредиту чи позики;
  • дострокове повернення коштів за кредитами та позиками не дозволяється.

Прийняті послаблення є позитивним кроком для майбутніх інвестицій в Україну, які держава активно намагається залучити для відбудови країни, в тому числі на таких заходах як Ukraine Recovery Conference у Лондоні. Однак, наразі для реального сектору бізнесу надзвичайно важливо також отримати можливість виконувати свої поточні зобов’язання перед нерезидентами по кредитах, отриманих до введення режиму воєнного стану, спричиненого повномасштабним вторгненням. Цей фактор беззаперечно впливає на стійкість та операційну діяльність компаній під час воєнного стану, а також на їх міжнародний кредитний рейтинг. А це кумулятивно матиме вплив на вартість капіталу при залученні нових інвестицій, щоб запустити відновлення економіки України.

Додатковим фактором слугує і те, що саме компанії, які вже залучили іноземний капітал, будуть продовжувати інвестувати в країну, незважаючи на військовий стан та стануть прикладом для подальшого фінансування відновлення України. Тому, не виконання поточних боргових зобов’язань, на думку Асоціації, негативно вплине на поточну операційну діяльність бізнесу та темпи майбутньої української відбудови.

Сподіваємося на те, що ситуація на валютному ринку зберігатиметься стабільною та дозволятиме Національному банку продовжити поступове зняття тимчасових валютних обмежень, запроваджених Постановою НБУ від 24 лютого 2022 року №18, та врахувати всі пропозицій бізнес-спільноти вже у найближчий час.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: