fbpx
Size of letters 1x
Site color
Image
Additionally
Line height
Letter spacing
Font
Embedded items (videos, maps, etc.)
 

Organic production in Ukraine – what next?

09/ 08/ 2018
  Минулого тижня Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який покликаний вдосконалити правове регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізувати українське законодавство у відповідності до законодавства ЄС в даній сфері. Органічне сільське господарство – важливий нішевий ринок. І для того, щоб розвивати даний напрямок в Україні, необхідно підвищувати обізнаність як фермерів, так і споживачів щодо того, яка продукція є органічною та яка роль їй відводиться у забезпеченні продовольчої безпеки країни.  Дослідження показують, що рівень обізнаності є досить низьким навіть в європейських країнах, де органічне виробництво вже давно усталений тренд. Опитування 2017 року, проведене Європейською асоціацією захисту рослин (ECPA), показало, що європейці не мають чіткого розуміння того, що робить продукт органічним та недооцінюють потенційну серйозність стану продовольчої безпеки у світі. Майже половина респондентів (45%) відповіли, що вони надають перевагу органічній продукції над звичайною. При цьому середній показник за чотирма країнами показує, що лише 28% респондентів обізнані про використання засобів захисту рослин (ЗЗР) в процесі органічного виробництва. Так само як і традиційні господарства, органічні господарства також використовують ЗЗР для захисту сільськогосподарських культур від численних шкідників, грибків, бактерій та бур’янів. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), 40% врожаю втрачається через шкідників та хвороби. Більше того, FAO попереджає, що без використання засобів захисту рослин ці втрати можуть подвоїтися. Тобто, без використання ЗЗР ми ризикуємо втратити до 80% врожаїв! Це значний виклик для усього світу, і його рішення потребує інноваційного та цілісного підходу до ведення сільського господарства. Насправді, сьогодні всі – держава, бізнес, фермери, бджолярі, науковці та інші зацікавлені сторони – повинні об’єднувати зусилля для того, щоб знайти спільні рішення для забезпечення сталого та безпечного майбутнього. В Україні органічне виробництво тільки зароджується. Новий закон – важливий крок для розвитку галузі, але потрібно не забувати, що основний документ встановлює лише загальні принципи, а більш конкретні вимоги міститимуться у підзаконних актах, для розробки яких маємо рік до того, як закон дію набуде чинності. Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що підзаконні нормативно-правові акти будуть напрацьовані вчасно, із залученням  експертного середовища та бізнесу.

Минулого тижня Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який покликаний вдосконалити правове регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізувати українське законодавство у відповідності до законодавства ЄС в даній сфері.

Органічне сільське господарство – важливий нішевий ринок. І для того, щоб розвивати даний напрямок в Україні, необхідно підвищувати обізнаність як фермерів, так і споживачів щодо того, яка продукція є органічною та яка роль їй відводиться у забезпеченні продовольчої безпеки країни. 

Дослідження показують, що рівень обізнаності є досить низьким навіть в європейських країнах, де органічне виробництво вже давно усталений тренд. Опитування 2017 року, проведене Європейською асоціацією захисту рослин (ECPA), показало, що європейці не мають чіткого розуміння того, що робить продукт “органічним” та недооцінюють потенційну серйозність стану продовольчої безпеки у світі.

Майже половина респондентів (45%) відповіли, що вони надають перевагу органічній продукції над звичайною. При цьому середній показник за чотирма країнами показує, що лише 28% респондентів обізнані про використання засобів захисту рослин (ЗЗР) в процесі органічного виробництва. Так само як і традиційні господарства, органічні господарства також використовують ЗЗР для захисту сільськогосподарських культур від численних шкідників, грибків, бактерій та бур’янів.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), 40% врожаю втрачається через шкідників та хвороби. Більше того, FAO попереджає, що без використання засобів захисту рослин ці втрати можуть подвоїтися. Тобто, без використання ЗЗР ми ризикуємо втратити до 80% врожаїв!

Це значний виклик для усього світу, і його рішення потребує інноваційного та цілісного підходу до ведення сільського господарства. Насправді, сьогодні всі – держава, бізнес, фермери, бджолярі, науковці та інші зацікавлені сторони – повинні об’єднувати зусилля для того, щоб знайти спільні рішення для забезпечення сталого та безпечного майбутнього.

В Україні органічне виробництво тільки зароджується. Новий закон – важливий крок для розвитку галузі, але потрібно не забувати, що основний документ встановлює лише загальні принципи, а більш конкретні вимоги міститимуться у підзаконних актах, для розробки яких маємо рік до того, як закон дію набуде чинності. Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що підзаконні нормативно-правові акти будуть напрацьовані вчасно, із залученням  експертного середовища та бізнесу.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Start
in the Telegram bot
Read articles. Share in social networks

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: