З 1 липня з полиць магазинів може зникнути левова частка віскі

12/ 02/ 2019

З 1 липня 2019 року вступають в силу зміни до Податкового кодексу в частині регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв (ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»). Зокрема, зміни стосуються алкогольного напою – віскі. Так, за оновленим визначенням, “віскі – алкогольний напій, міцністю від 35 до 45 % об’ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених всередині дубових бочках (ємностях з обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту”.

Однак, у бізнес-спільноти існують побоювання, що оновлене визначення не сприятиме врегулюванню питання оподаткування підакцизних товарів, як це було заплановано. А, навпаки, створить додаткові прогалини в законодавстві та штучні бар’єри для міжнародної торгівлі.

Найперше, адже воно суперечить міжнародному законодавству – нормам ЄС, які Україна має імплементувати, а відтак і Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Так, згідно з відповідним Регламентом ЄС, у Європі встановлена лише мінімальна межа концентрації спирту в об’ємному проценті у розмірі 40% – без верхнього порогу. Також там немає ані слова про коньячну технологію, адже віскі виготовляється шляхом дистиляції сусла зі злаків. Тобто, міжнародні виробники мають можливість виробляти продукцію із вмістом спирту понад 45%, що пропонується заборони в Україні.

Крістіна Лініченко Менеджер Комітету з питань імпорту та торгівлі алкогольними напоями
За попередніми оцінками компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, це більше 1000 видів продукції – яка офіційно ввозиться та за яку сплачуються всі податки. Так, наприклад, лише минулого року було імпортовано 68 995 літрів віскі з вмістом спирту понад 45%, що в грошовому еквіваленті становить 170,96 млн грн.

Існує об’єктивна загроза того, що віскі, міцність якого перевищуватиме встановлений законодавством України поріг – 45%, буде вважатися неякісною та небезпечною продукцією. Оскільки, напис на пляшці іноземного віскі, хоч і буде відповідати міжнародним стандартам, не буде відповідати законодавству України і буде підлягати утилізації  (відповідно до ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та ЗУ «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції»).

Вже менш ніж через пів року це може привести до того, що з українських прилавків зникне левова частка відомих марок віскі. Адже за реалізацію напою з вмістом більше 45% алкоголю будуть накладатись штрафи та інші санкції.

В той же час, у міжнародних зобов’язаннях зазначено, що члени СОТ, серед яких є і Україна, повинні забезпечити, щоб технічні регламенти не розроблялися, не приймалися і не застосовувалися у спосіб, метою або наслідком якого є створення невиправданих перепон для міжнародної торгівлі.

Тому, бізнес-спільнота закликає привести визначення «віскі» у відповідність до норм ЄС та прибрати верхню межу вмісту спирту, або збільшити її до 70%. Дивно створювати штучні бар’єри, які будуть заважати легальному бізнесу імпортувати та реалізовувати продукцію в той час, коли існує нелегальний ринок міцного алкоголю. І за оцінками Держслужби статистики, він складає понад 50%.

Бізнес звертається до Верховної Ради та профільного комітету ВР з питань податкової та митної політики і наголошує на необхідності внести зміни до Закону та встановити визначення, яке відповідає міжнародним вимогам і прибрати верхню межу – до 1 липня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальни мережами.
0 Шейрів

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: