fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Харчові питання

05/ 05/ 2015
  Завдяки зусиллям Харчового комітету Європейської Бізнес Асоціації (Асоціації) Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку) прийняло Наказ №451 від 6 травня 2015 року, яким, серед іншого, скасовується обов’язкова сертифікація дитячого харчування, косметичних виробів, товарів легкої промисловості, дорожніх транспортних засобів, їх складових частин та приладдя шляхом виключення відповідних категорій з Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні. Передумови: Асоціація вже тривалий час наполягала на необхідності перегляду застарілих норм щодо проходження обов’язкової сертифікації дитячого харчування в Україні. Така сертифікація була дорогим та тривалим процесом, який, в першу чергу, збільшував вартість пропонованих товарів для кінцевого споживача, оскільки призводив до додаткових та не завжди виправданих витрат зі сторони бізнесу. Де-факто, обов’язкова сертифікація перетворилася на неефективний механізм контролю продуктів дитячого харчування, що пов’язано, передусім, із застарілими санітарними нормами, правилами, обов’язковими стандартами ГОСТ/ДСТУ, браком необхідних засобів для виявлення на прийнятному для міжнародних стандартів рівні небезпечних факторів, характерних для харчових продуктів. . Експерти Асоціація у своїх листах та під час ряду зустрічей з державними органами завжди наголошували, що забезпечення якості та безпечності продукції має здійснюватися шляхом гармонізації українського законодавства з законодавством ЄС, отримання технічної та консультативної допомоги зі сторони іноземних експертів. Важливе значення також має мати запроваджена система управління безпечністю харчової продукції, заснована на принципах НАССР, та ефективний механізм виявлення виробників/постачальників, що не дотримуються законодавчих вимог із подальшим застосуванням до таких суб’єктів суттєвих заходів стягнення. Враховуючи вищезазначене і беручи до уваги, що на сьогоднішній день обов’язкова сертифікація продуктів дитячого харчування, по суті, не виконує на належному рівні своєї основної функції, ми щиро вітаємо прийняття Наказу №451, що набув чинності 5 червня 2015 року, та висловлюємо слова вдячності Мінекономрозвитку за ефективну і конструктивну співпрацю, а також всім компаніям, які активно долучилися до процесу скасування обов’язкової сертифікації.

Завдяки зусиллям Харчового комітету Європейської Бізнес Асоціації (Асоціації) Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку) прийняло Наказ №451 від 6 травня 2015 року, яким, серед іншого, скасовується обов’язкова сертифікація дитячого харчування, косметичних виробів, товарів легкої промисловості, дорожніх транспортних засобів, їх складових частин та приладдя шляхом виключення відповідних категорій з Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні.

Передумови: Асоціація вже тривалий час наполягала на необхідності перегляду застарілих норм щодо проходження обов’язкової сертифікації дитячого харчування в Україні. Така сертифікація була дорогим та тривалим процесом, який, в першу чергу, збільшував вартість пропонованих товарів для кінцевого споживача, оскільки призводив до додаткових та не завжди виправданих витрат зі сторони бізнесу. Де-факто, обов’язкова сертифікація перетворилася на неефективний механізм контролю продуктів дитячого харчування, що пов’язано, передусім, із застарілими санітарними нормами, правилами, обов’язковими стандартами ГОСТ/ДСТУ, браком необхідних засобів для виявлення на прийнятному для міжнародних стандартів рівні небезпечних факторів, характерних для харчових продуктів. .

Експерти Асоціація у своїх листах та під час ряду зустрічей з державними органами завжди наголошували, що забезпечення якості та безпечності продукції має здійснюватися шляхом гармонізації українського законодавства з законодавством ЄС, отримання технічної та консультативної допомоги зі сторони іноземних експертів. Важливе значення також має мати запроваджена система управління безпечністю харчової продукції, заснована на принципах НАССР, та ефективний механізм виявлення виробників/постачальників, що не дотримуються законодавчих вимог із подальшим застосуванням до таких суб’єктів суттєвих заходів стягнення.

Враховуючи вищезазначене і беручи до уваги, що на сьогоднішній день обов’язкова сертифікація продуктів дитячого харчування, по суті, не виконує на належному рівні своєї основної функції, ми щиро вітаємо прийняття Наказу №451, що набув чинності 5 червня 2015 року, та висловлюємо слова вдячності Мінекономрозвитку за ефективну і конструктивну співпрацю, а також всім компаніям, які активно долучилися до процесу скасування обов’язкової сертифікації.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: