fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Електронні платежі, Валютне регулювання і фінансові послуги

30/ 06/ 2021
  30 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України Про платіжні послуги (законопроект 4364).    Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на доцільності якнайшвидшого прийняття зазначеного законопроєкту, який замінить застаріле національне законодавство, сприятиме модернізації платіжного ринку України та створить підґрунтя для подальшого його розвитку. Закон Україні «Про платіжні послуги» надаює змогу: 1) адаптувати законодавство України до законодавства ЄС та сформувати правову основу для інтеграції платіжної системи України з платіжною системою ЄС; 2) модернізувати платіжний ринок України та створити підґрунтя для його розвитку, зокрема шляхом: – запровадження стандартів Open banking; – надання права небанківським установам проводити емісію платіжних карток, здійснювати випуск е-грошей, відкривати та обслуговувати платіжні рахунки; – надання права органам державної влади надавати окремі види платіжних послуг без ліцензії; – посилення захисту прав користувачів платіжних послуг; 3) урегулювати порядок надання платіжних послуг в Україні, шляхом: – приведення термінів та їх визначень у відповідність до загальновживаної міжнародної практики, у цілому, та законодавства ЄС, зокрема; – розширення переліку платіжних послуг, що можуть надаватися в Україні; – вирішення питання надання платіжних послуг окремими суб’єктами господарювання, як то оператори поштового зв’язку, оператори телекомунікаційного зв’язку, малі платіжні установи, надання обмежених платіжних послуг юридичними особами, тощо. Загалом, норми цього Закону сприяють розвитку та впровадженню інноваційних технологій у фінансовій сфері, встановлюють правила надання платіжних послуг в Україні та вимоги до їх надавачів, підвищують безпеку та ефективність надання цих послуг, розширюють коло надавачів платіжних послуг та упорядковують їхню діяльність, змінюють застарілі підходи до правового регулювання платіжного ринку. Таким чином, вже цього року бізнес може очікувати на перехід до роботи за сучасними, європейськими стандартими вільного ринку платіжних послуг в Україні. Експерти Асоціації брали активну участь в розробці Проєкту Закону № 4364 та узгодженні пропозицій до нього з авторами. Компанії-члени Асоціації вдячні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики за детальне обговорення пропозицій та підтримку основної частини пропозицій представників бізнесу. Сподіваємось, що позитивна практика відкритого діалогу з бізнес-спільнотою буде продовжена під час підготовки інших проектів законодавчих актів України.

30 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України “Про платіжні послуги” (законопроект 4364).   

Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на доцільності якнайшвидшого прийняття зазначеного законопроєкту, який замінить застаріле національне законодавство, сприятиме модернізації платіжного ринку України та створить підґрунтя для подальшого його розвитку.

Закон Україні «Про платіжні послуги» надаює змогу:

1) адаптувати законодавство України до законодавства ЄС та сформувати правову основу для інтеграції платіжної системи України з платіжною системою ЄС;

2) модернізувати платіжний ринок України та створити підґрунтя для його розвитку, зокрема шляхом:

– запровадження стандартів Open banking;

– надання права небанківським установам проводити емісію платіжних карток, здійснювати випуск е-грошей, відкривати та обслуговувати платіжні рахунки;

– надання права органам державної влади надавати окремі види платіжних послуг без ліцензії;

– посилення захисту прав користувачів платіжних послуг;

3) урегулювати порядок надання платіжних послуг в Україні, шляхом:

– приведення термінів та їх визначень у відповідність до загальновживаної міжнародної практики, у цілому, та законодавства ЄС, зокрема;

– розширення переліку платіжних послуг, що можуть надаватися в Україні;

– вирішення питання надання платіжних послуг окремими суб’єктами господарювання, як то оператори поштового зв’язку, оператори телекомунікаційного зв’язку, малі платіжні установи, надання обмежених платіжних послуг юридичними особами, тощо.

Загалом, норми цього Закону сприяють розвитку та впровадженню інноваційних технологій у фінансовій сфері, встановлюють правила надання платіжних послуг в Україні та вимоги до їх надавачів, підвищують безпеку та ефективність надання цих послуг, розширюють коло надавачів платіжних послуг та упорядковують їхню діяльність, змінюють застарілі підходи до правового регулювання платіжного ринку.

Таким чином, вже цього року бізнес може очікувати на перехід до роботи за сучасними, європейськими стандартими вільного ринку платіжних послуг в Україні.

Експерти Асоціації брали активну участь в розробці Проєкту Закону № 4364 та узгодженні пропозицій до нього з авторами. Компанії-члени Асоціації вдячні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики за детальне обговорення пропозицій та підтримку основної частини пропозицій представників бізнесу.

Сподіваємось, що позитивна практика відкритого діалогу з бізнес-спільнотою буде продовжена під час підготовки інших проектів законодавчих актів України.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: