fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Роздрібна торгівля, Молочні питання, Харчові питання

11/ 08/ 2020
  Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах (Наказ №1238 від 22 травня 2020 року). Тобто, документ встановлює нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів, тощо у продуктах харчування. Нові правила адаптовано до вимог ЄС - Регламенту ЄС №1881/2006). Наказ №1238 набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування за винятком окремих показників, для яких встановлено додатковий 3-річний перехідний період. Для розуміння, залежно від дози забруднювачів, що містяться в продукції, вони по різному можуть впливати на здоров’я людини, часом навіть викликати хронічні хвороби, отруєння, тощо. Так, з 4 лютого 2021 року в Україні будуть діяти норми, які довели свою безпечність, ефективність та діють в Європі вже більше 14 років. Асоціація вітає зусилля МОЗ, спрямовані на забезпечення захисту здоров’я споживачів шляхом вдосконалення та оновлення нормативно-правового регулювання в сфері харчової безпеки. Над важливості цих змін бізнес наголошував вже кілька років. Експерти Асоціації брали активну участь в обговоренні і підготовці пропозицій до проєкту Регламенту в рамках Робочої групи з координації роботи стосовно розробки нормативно-правових актів щодо безпечності харчових продуктів та імплементації європейського законодавства на базі МОЗ. На переконання бізнесу, це першочергово дозволить усунути торговельні бар’єри, оскільки буде гармонізовано значення показників із країнами ЄС, зокрема, врегульовано норми до кількості нітратів в деяких видів листкових салатів (руколи, тощо); кількості мікотоксинів в горіхах, тощо, що дозволить їх імпорт з країн ЄС. Це також сприятиме дотриманню міжнародних зобов’язань України в рамках реалізації Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Європейська Бізнес Асоціація дякує Міністерству охорони здоровя, зокрема Директорату громадського здоровя, за конструктивний діалог та врахування пропозицій від бізнесу задля приведення показників у відповідність до норм ЄС.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах (Наказ №1238 від 22 травня 2020 року). Тобто, документ встановлює нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів, тощо у продуктах харчування. Нові правила адаптовано до вимог ЄС – Регламенту ЄС №1881/2006).

Наказ №1238 набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування за винятком окремих показників, для яких встановлено додатковий 3-річний перехідний період.

Для розуміння, залежно від дози забруднювачів, що містяться в продукції, вони по різному можуть впливати на здоров’я людини, часом навіть викликати хронічні хвороби, отруєння, тощо.

Так, з 4 лютого 2021 року в Україні будуть діяти норми, які довели свою безпечність, ефективність та діють в Європі вже більше 14 років. Асоціація вітає зусилля МОЗ, спрямовані на забезпечення захисту здоров’я споживачів шляхом вдосконалення та оновлення нормативно-правового регулювання в сфері харчової безпеки. Над важливості цих змін бізнес наголошував вже кілька років.

Експерти Асоціації брали активну участь в обговоренні і підготовці пропозицій до проєкту Регламенту в рамках Робочої групи з координації роботи стосовно розробки нормативно-правових актів щодо безпечності харчових продуктів та імплементації європейського законодавства на базі МОЗ.

На переконання бізнесу, це першочергово дозволить усунути торговельні бар’єри, оскільки буде гармонізовано значення показників із країнами ЄС, зокрема, врегульовано норми до кількості нітратів в деяких видів листкових салатів (руколи, тощо); кількості мікотоксинів в горіхах, тощо, що дозволить їх імпорт з країн ЄС. Це також сприятиме дотриманню міжнародних зобов’язань України в рамках реалізації Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Європейська Бізнес Асоціація дякує Міністерству охорони здоров’я, зокрема Директорату громадського здоров’я, за конструктивний діалог та врахування пропозицій від бізнесу задля приведення показників у відповідність до норм ЄС.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: