fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

23/ 11/ 2011
  10 листопада 2011 року Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики направив лист до Державної податкової служби України, в якому виклав таку позицію: «Аналіз зазначених норм свідчить про те, Податковий Кодекс України не містить заборони на врахування у 2011 та 2012 роках збитків, які виникли до 1 січня 2011 року, а отже, такі збитки повинні враховуватись у складі витрат поточних податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення відємного значення (зокрема, пункт 3 підрозділу 4 Розділу XX Перехідні положення Податкового Кодексу України). ПЕРЕДУМОВИ На думку податкових органів, платники податку на прибуток підприємств можуть враховувати у складі валових витрат за ІІ квартал поточного року лише збитки, які були отримані виключно у І кварталі 2011 року, тобто, без врахування відємного значення обєкта оподаткування, який був розрахований за результатами 2010 року. Таке трактування норм податкового законодавства було викладене, зокрема, в таких листах ДПСУ № 828/3/15-1212 від 08.09.2011 р. та № 24240/7/15-1217 від 08.09.2011 р. Європейська Бізнес Асоціація не раз зверталась до вищого керівництва країни з метою врегулювання цієї проблеми, зокрема, і до законодавчої гілки влади. Позбавлення платників податку права врахування в складі валових витрат І кварталу 2011 року відємного значення обєкта оподаткування 2010 року, а також подальше включення всього без виключення відємного значення обєкта оподаткування І кварталу 2011 року у витрати ІІ кварталу 2011 року є фактично невизнанням інвестиційних витрат, понесених до 2011 року. Наразі ЄБA працює над нещодавно опублікованим проектом Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та акцентує увагу на проблемі податкових збитків. Окрім того, ми хотіли звернути увагу на існування судової практики вирішення вищезазначених питань на користь платників податків. Наразі, ми сподіваємось, що така позиція Комітету Верховної Ради буде першим поштовхом для перегляду позиції Державною податковою службою України та вироблення механізму врегулювання спільної для бізнес та держави проблеми.

10 листопада 2011 року Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики направив лист до Державної податкової служби України, в якому виклав таку позицію: «Аналіз зазначених норм свідчить про те, Податковий Кодекс України не містить заборони на врахування у 2011 та 2012 роках збитків, які виникли до 1 січня 2011 року, а отже, такі збитки повинні враховуватись у складі витрат поточних податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення від’ємного значення (зокрема, пункт 3 підрозділу 4 Розділу XX “Перехідні положення” Податкового Кодексу України).

ПЕРЕДУМОВИ На думку податкових органів, платники податку на прибуток підприємств можуть враховувати у складі валових витрат за ІІ квартал поточного року лише збитки, які були отримані виключно у І кварталі 2011 року, тобто, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування, який був розрахований за результатами 2010 року.

Таке трактування норм податкового законодавства було викладене, зокрема, в таких листах ДПСУ № 828/3/15-1212 від 08.09.2011 р. та № 24240/7/15-1217 від 08.09.2011 р.

Європейська Бізнес Асоціація не раз зверталась до вищого керівництва країни з метою врегулювання цієї проблеми, зокрема, і до законодавчої гілки влади. Позбавлення платників податку права врахування в складі валових витрат І кварталу 2011 року від’ємного значення об’єкта оподаткування 2010 року, а також подальше включення всього без виключення від’ємного значення об’єкта оподаткування І кварталу 2011 року у витрати ІІ кварталу 2011 року є фактично невизнанням інвестиційних витрат, понесених до 2011 року.

Наразі ЄБA працює над нещодавно опублікованим проектом Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та акцентує увагу на проблемі податкових збитків. Окрім того, ми хотіли звернути увагу на існування судової практики вирішення вищезазначених питань на користь платників податків.

Наразі, ми сподіваємось, що така позиція Комітету Верховної Ради буде першим поштовхом для перегляду позиції Державною податковою службою України та вироблення механізму врегулювання спільної для бізнес та держави проблеми.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: