fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Харчові питання, Регуляторні питання

17/ 12/ 2020
  17 грудня відбулась зустріч Харчового та Регуляторного комітетів Асоціації з Директоратом громадського здоров’я МОЗ, під час якої учасники обговорили актуальні для бізнесу питання. Зокрема, законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів» (комплексний), плани і терміни розробки/наповнення реєстрів харчових добавок, ароматизаторів та ензимів. Проєкт закону про контактуючі матеріали та роль МОЗ в його подальшій реалізації. Особливу увагу учасники приділили законодавству, яке регулює виробництво та обіг дитячого харчування, та яке нагально потребує змін у світлі необхідності гармонізації законодавства України у сфері безпечності та окремих показників якості таких харчових продуктів із відповідним законодавством ЄС.  Оскільки в Україні параметри безпечності та окремі показники якості дитячих сумішей початкових та сумішей для подальшого годування, вимоги до дитячого харчування на основі злакових культур та інших видів дитячого харчування, вимоги щодо етикетування і реклами дитячого харчування встановлені Гігієнічними вимогами до продуктів дитячого харчування, параметрами безпечності та окремими показниками їх якості, затвердженими наказом МОЗ №696 від 6 серпня 2013 року, що були розроблені з урахуванням Директиви 2006/141/ЄС, значна частина положень якої вже втратила чинність. А також, статус проєкту постанови КМУ «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Окрім того, представники бізнесу наголосили на проблемі з трактуванням терміну «ентеральне харчування». Наразі склалася ситуація, коли через відсутність визначення терміну «ентеральне харчування» в українському законодавстві митні органи відмовляються пропускати через державний кордон такі товари по умовам, що зазначені в Постановах №224 і №225, без додаткового письмового підтвердження від компетентного органу, а Державна податкова служба України надала  роз’яснення, згідно з яким виконання Постанов 224 і 225 є обов’язковим для всіх компаній, якщо їх товари містяться у Переліку №224. Тобто виникла ситуація, коли на практиці бізнес не може виконувати вимоги Постанов КМУ 224 і 225 і після закінчення карантину, після відновлення перевірок, буде нести відповідальність за порушення вимог податкового законодавства. Зі свого боку, Тетяна Скапа поділилася з учасниками зустрічі про плани та пріоритетні завдання для Директорату громадського здоров’я МОЗ на 2021 рік! Дякуємо представникам Директорату громадського здоров’я МОЗ за постійний діалог!

17 грудня відбулась зустріч Харчового та Регуляторного комітетів Асоціації з Директоратом громадського здоров’я МОЗ, під час якої учасники обговорили актуальні для бізнесу питання.

Зокрема, законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів» (комплексний), плани і терміни розробки/наповнення реєстрів харчових добавок, ароматизаторів та ензимів. Проєкт закону про контактуючі матеріали та роль МОЗ в його подальшій реалізації.

Особливу увагу учасники приділили законодавству, яке регулює виробництво та обіг дитячого харчування, та яке нагально потребує змін у світлі необхідності гармонізації законодавства України у сфері безпечності та окремих показників якості таких харчових продуктів із відповідним законодавством ЄС.  Оскільки в Україні параметри безпечності та окремі показники якості дитячих сумішей початкових та сумішей для подальшого годування, вимоги до дитячого харчування на основі злакових культур та інших видів дитячого харчування, вимоги щодо етикетування і реклами дитячого харчування встановлені Гігієнічними вимогами до продуктів дитячого харчування, параметрами безпечності та окремими показниками їх якості, затвердженими наказом МОЗ №696 від 6 серпня 2013 року, що були розроблені з урахуванням Директиви 2006/141/ЄС, значна частина положень якої вже втратила чинність. А також, статус проєкту постанови КМУ «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Окрім того, представники бізнесу наголосили на проблемі з трактуванням терміну «ентеральне харчування». Наразі склалася ситуація, коли через відсутність визначення терміну «ентеральне харчування» в українському законодавстві митні органи відмовляються пропускати через державний кордон такі товари по умовам, що зазначені в Постановах №224 і №225, без додаткового письмового підтвердження від компетентного органу, а Державна податкова служба України надала  роз’яснення, згідно з яким виконання Постанов 224 і 225 є обов’язковим для всіх компаній, якщо їх товари містяться у Переліку №224. Тобто виникла ситуація, коли на практиці бізнес не може виконувати вимоги Постанов КМУ 224 і 225 і після закінчення карантину, після відновлення перевірок, буде нести відповідальність за порушення вимог податкового законодавства.

Зі свого боку, Тетяна Скапа поділилася з учасниками зустрічі про плани та пріоритетні завдання для Директорату громадського здоров’я МОЗ на 2021 рік!

Дякуємо представникам Директорату громадського здоров’я МОЗ за постійний діалог!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: