fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

ЄБА виступає проти заборони пальмової олії у виробництві харчових продуктів

19/ 04/ 2018
  Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Голови Верховної Ради України з проханням не підтримувати проект Закону №3871, яким пропонується заборонити використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів. Раніше компанії-члени Асоціації вже звертались до профільного Комітету ВРУ щодо недоцільності прийняття цієї законодавчої ініціативи та з проханням рекомендувати ВРУ відхилити проект Закону №3871. Насамперед, компанії-члени Асоціації цілком підтримують заборону використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах (сметана, ряжанка, кефір, сир кисломолочний тощо), яка закріплена в частині другій статті 6 Закону України №1870-IV. Більш того, як зазначають експерти Асоціації, принципова позиція полягає в тому, що представники молокопереробної галузі є противниками заміни складових молока/молочної сировини не лише пальмовою олією, а будь-якими іншими жирами та білками рослинного, тваринного (немолочного) походження. Водночас представники бізнесу повідомляють, що пальмова олія та її окремі фракції широко використовуються в різних країнах світу для виробництва харчових продуктів у таких сферах як, наприклад, масложирова, хлібопекарська, кондитерська промисловості. Також важливим є те, що пальмова олія використовується для виробництва замінників грудного молока в усьому світі, оскільки її фракція – олеїн є єдиним натуральним рослинним інгредієнтом, що дозволяє забезпечити кількісний вміст пальмітинової кислоти в дитячій суміші, близький до грудного молока. Компанії-члени Асоціації занепокоєні тим, що прийняття цієї законодавчої ініціативи в запропонованій редакції може призвести до значних технологічних та фінансових складнощів для сумлінних виробників, що виробляють продукцію у відповідності до приписів українського законодавства, внаслідок: необхідності внесення змін у рецептуру і технології виробництва продуктів, оскільки в деяких випадках неможливо швидко модифікувати продукт і замінити одну олію іншою через різний жирно-кислотний склад, фізико-хімічні та сенсорні властивості; необхідності зміни маркування продукції, що призведе до заміни всього існуючого пакування. А тому Асоціація сподівається, що Верховна Рада Україна прийме до уваги зазначенні у цьому зверненні аргументи та прогнозовані наслідки та не підтримає проект Закону №3871.

Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Голови Верховної Ради України з проханням не підтримувати проект Закону №3871, яким пропонується заборонити використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів. Раніше компанії-члени Асоціації вже звертались до профільного Комітету ВРУ щодо недоцільності прийняття цієї законодавчої ініціативи та з проханням рекомендувати ВРУ відхилити проект Закону №3871.

Насамперед, компанії-члени Асоціації цілком підтримують заборону використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах (сметана, ряжанка, кефір, сир кисломолочний тощо), яка закріплена в частині другій статті 6 Закону України №1870-IV.

Більш того, як зазначають експерти Асоціації, принципова позиція полягає в тому, що представники молокопереробної галузі є противниками заміни складових молока/молочної сировини не лише пальмовою олією, а будь-якими іншими жирами та білками рослинного, тваринного (немолочного) походження.

Водночас представники бізнесу повідомляють, що пальмова олія та її окремі фракції широко використовуються в різних країнах світу для виробництва харчових продуктів у таких сферах як, наприклад, масложирова, хлібопекарська, кондитерська промисловості. Також важливим є те, що пальмова олія використовується для виробництва замінників грудного молока в усьому світі, оскільки її фракція – олеїн є єдиним натуральним рослинним інгредієнтом, що дозволяє забезпечити кількісний вміст пальмітинової кислоти в дитячій суміші, близький до грудного молока.

Компанії-члени Асоціації занепокоєні тим, що прийняття цієї законодавчої ініціативи в запропонованій редакції може призвести до значних технологічних та фінансових складнощів для сумлінних виробників, що виробляють продукцію у відповідності до приписів українського законодавства, внаслідок:

  • необхідності внесення змін у рецептуру і технології виробництва продуктів, оскільки в деяких випадках неможливо швидко модифікувати продукт і замінити одну олію іншою через різний жирно-кислотний склад, фізико-хімічні та сенсорні властивості;
  • необхідності зміни маркування продукції, що призведе до заміни всього існуючого пакування.

А тому Асоціація сподівається, що Верховна Рада Україна прийме до уваги зазначенні у цьому зверненні аргументи та прогнозовані наслідки та не підтримає проект Закону №3871.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: