fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Надрокористування

19/ 10/ 2023
  Комітет Надрокористування Європейської Бізнес Асоціації звернувся із офіційним запитом до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля) з проханням надати роз’яснення щодо відсутності необхідності проходження надрокористувачами процедури з оцінки впливу на довкілля (ОВД) при провадженні діяльності з дослідно-промислової розробки (ДПР) родовищ корисних копалин. Така необхідність виникла, адже за інформацією компаній-членів Асоціації, непоодинокими є випадки складення приписів інспекторами Державної екологічної інспекції України у випадку відсутності висновку з ОВД при провадженні діяльності з геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин, та/або відкриття кримінальних проваджень за статтями 240 та 2401 Кримінального кодексу України, які в подальшому закриваються у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. На переконання представників бізнесу, такі дії контролюючих органів зумовлені неоднозначним розумінням статті 3 Закону №2059-VIII «Про оцінку впливу на довкілля». Така ситуація створює додаткові труднощі для компаній, що провадять свою діяльність в умовах воєнного стану, зокрема у частині доведення правомірності провадження планованої діяльності. Асоціація отримала офіційний лист від Міндовкілля, в якому зазначено, що планована господарська діяльність, яка передбачає здійснення безпосередньо ДПР не визначена в частинах другій та третій статті 3 Закону, а відтак не потребує отримання висновку з ОВД. Додатково, у роз’ясненні повідомлено, що відповідно до частини першої статті 3 Закону здійснення ОВД є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою статті 3 Закону. Така планована діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. Оцінці впливу на довкілля не підлягає діяльність, прямо не передбачена частинами другою і третьою статті 3 Закону, а також планована діяльність, спрямована виключно на забезпечення оборони держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків антитерористичної операції на території проведення антитерористичної операції на період її проведення, відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, відновлювальні роботи з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій. Європейська Бізнес Асоціація вдячна за надані роз’яснення та сподівається на подальшу конструктивну співпрацю!

Комітет Надрокористування Європейської Бізнес Асоціації звернувся із офіційним запитом до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля) з проханням надати роз’яснення щодо відсутності необхідності проходження надрокористувачами процедури з оцінки впливу на довкілля (ОВД) при провадженні діяльності з дослідно-промислової розробки (ДПР) родовищ корисних копалин.

Така необхідність виникла, адже за інформацією компаній-членів Асоціації, непоодинокими є випадки складення приписів інспекторами Державної екологічної інспекції України у випадку відсутності висновку з ОВД при провадженні діяльності з геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин, та/або відкриття кримінальних проваджень за статтями 240 та 2401 Кримінального кодексу України, які в подальшому закриваються у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. На переконання представників бізнесу, такі дії контролюючих органів зумовлені неоднозначним розумінням статті 3 Закону №2059-VIII «Про оцінку впливу на довкілля». Така ситуація створює додаткові труднощі для компаній, що провадять свою діяльність в умовах воєнного стану, зокрема у частині доведення правомірності провадження планованої діяльності.

Асоціація отримала офіційний лист від Міндовкілля, в якому зазначено, що планована господарська діяльність, яка передбачає здійснення безпосередньо ДПР не визначена в частинах другій та третій статті 3 Закону, а відтак не потребує отримання висновку з ОВД. Додатково, у роз’ясненні повідомлено, що відповідно до частини першої статті 3 Закону здійснення ОВД є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою статті 3 Закону. Така планована діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності.

Оцінці впливу на довкілля не підлягає діяльність, прямо не передбачена частинами другою і третьою статті 3 Закону, а також планована діяльність, спрямована виключно на забезпечення оборони держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків антитерористичної операції на території проведення антитерористичної операції на період її проведення, відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, відновлювальні роботи з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Європейська Бізнес Асоціація вдячна за надані роз’яснення та сподівається на подальшу конструктивну співпрацю!

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: