fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Регуляторні питання

09/ 10/ 2012
  Законом України № 11242 Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність від 20 вересня 2012 року скасовано обов’язкову реєстрації декларацій відповідності. Передумови: Впродовж тривалого часу Європейська Бізнес Асоціація (далі – Асоціація) виступала за відміну обов’язкової сертифікації продуктів і її заміну на декларації відповідності згідно законодавчих актів Європейського Союзу у сфері технічного регулювання, насамперед Директив Нового Підходу. Згідно цих Директив, виробники/постачальники самостійно та під власну відповідальність складають декларацію про відповідність продукції вимогам відповідних Директив і зберігають у себе комплект документації, що підтверджує відповідність виготовленої продукції встановленим вимогам. Враховуючи, що абсолютна більшість продукції, що підпадає під дію технічних регламентів, має проходити процедуру складання виробником декларації про відповідність і подальшої її реєстрації в органах оцінки відповідності, це лише спричиняє для іноземних виробників та імпортерів додаткові витрати ресурсів. Однак, в Україні, після відміни обов’язкової сертифікації і вступу у дію технічного регламенту для деяких продуктів, процедуру сертифікації було замінено реєстрацією декларацій відповідності, що не сприяло спрощенню ситуації і не вписувалося у рамки європейського законодавства. Асоціація провела цілу низку зустрічей з представниками влади та направила значну кількість листів-звернень із аргументами щодо необхідності законодавчих змін у сфері запровадження принципу декларування відповідності продукції виробниками та їх представниками і скасування обов’язкової реєстрації декларації про відповідність. Асоціація завжди наголошувала, що обов’язкова реєстрація декларацій відповідності суперечить як умовам вступу України до Світової організації торгівлі так і  Директивам ЄС, створює технічні бар’єри у торгівлі. Ми раді повідомити, що нарешті, 2 жовтня 2012 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність» (проект Закону № 11242) яким було внесено зміни, зокрема, до статті 32 Закону Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності.  Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Та деякі проблеми, з якими стикаються компанії-члени Асоціації під час маркування продуктів знаками відповідності та підготовки супровідних документів, все ще існують, і Асоціація продовжуватиме працювати над ними для захисту законних інтересів своїх членів.

Законом України № 11242 “Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність” від 20 вересня 2012 року скасовано обов’язкову реєстрації декларацій відповідності.

Передумови: Впродовж тривалого часу Європейська Бізнес Асоціація (далі – Асоціація) виступала за відміну обов’язкової сертифікації продуктів і її заміну на декларації відповідності згідно законодавчих актів Європейського Союзу у сфері технічного регулювання, насамперед Директив Нового Підходу. Згідно цих Директив, виробники/постачальники самостійно та під власну відповідальність складають декларацію про відповідність продукції вимогам відповідних Директив і зберігають у себе комплект документації, що підтверджує відповідність виготовленої продукції встановленим вимогам. Враховуючи, що абсолютна більшість продукції, що підпадає під дію технічних регламентів, має проходити процедуру складання виробником декларації про відповідність і подальшої її реєстрації в органах оцінки відповідності, це лише спричиняє для іноземних виробників та імпортерів додаткові витрати ресурсів. Однак, в Україні, після відміни обов’язкової сертифікації і вступу у дію технічного регламенту для деяких продуктів, процедуру сертифікації було замінено реєстрацією декларацій відповідності, що не сприяло спрощенню ситуації і не вписувалося у рамки європейського законодавства.

Асоціація провела цілу низку зустрічей з представниками влади та направила значну кількість листів-звернень із аргументами щодо необхідності законодавчих змін у сфері запровадження принципу декларування відповідності продукції виробниками та їх представниками і скасування обов’язкової реєстрації декларації про відповідність. Асоціація завжди наголошувала, що обов’язкова реєстрація декларацій відповідності суперечить як умовам вступу України до Світової організації торгівлі так і  Директивам ЄС, створює технічні бар’єри у торгівлі.

Ми раді повідомити, що нарешті, 2 жовтня 2012 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність» (проект Закону № 11242) яким було внесено зміни, зокрема, до статті 32 Закону “Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності”.  Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Та деякі проблеми, з якими стикаються компанії-члени Асоціації під час маркування продуктів знаками відповідності та підготовки супровідних документів, все ще існують, і Асоціація продовжуватиме працювати над ними для захисту законних інтересів своїх членів.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: