fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

23/ 11/ 2011
  18 листопада 2011 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності субєктів малого підприємництва)». Зокрема, стаття 291.5.1. Закону передбачає, що страхові агенти є субєктами спрощеної системи оподаткування та повинні сплачувати податок за ставкою 5 % від свого прибутку. Крім того, Закон щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності субєктів малого підприємництва забезпечує право юридичної особи включати виплати за угодами з фізичними особами-підприємцями до своїх валових витрат. Передумови: 16 травня 2011 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект про спрощену систему оподаткування. На момент реєстрації цей законопроект містив положення, за якими страхові агенти не мали права переходити на спрощену систему оподаткування, оскільки їхня діяльність розцінюється як така, що використовувалась для мінімізації витрат у бізнесі. Однак, варто зазначити, що страхова діяльність значною мірою здійснюється за допомогою страхових агентів, які обслуговують та консультують клієнтів, відповідають за документальну підтримку тощо. Світова та європейська практики показують, що діяльність страхових агентів оплачується радше у вигляді комісійних, аніж шляхом укладання трудових відносин. Комітет ЄБА зі страхування життя відстоював право страхових агентів використовувати спрощену систему оподаткування протягом довгого часу. В результаті діяльності ЄБА, дані положення були включені до Податкового кодексу України. Законопроект №8521 був прийнятий Верховною радою України 4 листопада 2011 року, підписаний 18 листопада 2011 року Президентом України та набере чинності 1 січня 2012 року. Зокрема, стаття 291.5.1. Закону передбачає, що страхові агенти є субєктами спрощеної системи оподаткування та повинні сплачувати податок за ставкою 5 % від свого прибутку. Крім того, Закон щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності субєктів малого підприємництва забезпечує право юридичної особи включати виплати за угодами з фізичними особами-підприємцями до своїх валових витрат. Ми висловлюємо подяку членам Комітету ЄБА зі страхування життя, які безпосередньо приймали участь у цій ініціативі та сподіваємося, що ринок страхування життя отримає повноцінну підтримку з боку державних органів влади. Європейська Бізнес Асоціація продовжує докладати зусиль до покращення системи оподаткування в Україні. Ми будемо інформувати Вас про подальші досягнення.

18 листопада 2011 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва)». Зокрема, стаття 291.5.1. Закону передбачає, що страхові агенти є суб’єктами спрощеної системи оподаткування та повинні сплачувати податок за ставкою 5 % від свого прибутку. Крім того, Закон щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва забезпечує право юридичної особи включати виплати за угодами з фізичними особами-підприємцями до своїх валових витрат.

Передумови: 16 травня 2011 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект про спрощену систему оподаткування. На момент реєстрації цей законопроект містив положення, за якими страхові агенти не мали права переходити на спрощену систему оподаткування, оскільки їхня діяльність розцінюється як така, що використовувалась для мінімізації витрат у бізнесі.

Однак, варто зазначити, що страхова діяльність значною мірою здійснюється за допомогою страхових агентів, які обслуговують та консультують клієнтів, відповідають за документальну підтримку тощо. Світова та європейська практики показують, що діяльність страхових агентів оплачується радше у вигляді комісійних, аніж шляхом укладання трудових відносин.

Комітет ЄБА зі страхування життя відстоював право страхових агентів використовувати спрощену систему оподаткування протягом довгого часу. В результаті діяльності ЄБА, дані положення були включені до Податкового кодексу України. Законопроект №8521 був прийнятий Верховною радою України 4 листопада 2011 року, підписаний 18 листопада 2011 року Президентом України та набере чинності 1 січня 2012 року.

Зокрема, стаття 291.5.1. Закону передбачає, що страхові агенти є суб’єктами спрощеної системи оподаткування та повинні сплачувати податок за ставкою 5 % від свого прибутку. Крім того, Закон щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва забезпечує право юридичної особи включати виплати за угодами з фізичними особами-підприємцями до своїх валових витрат.

Ми висловлюємо подяку членам Комітету ЄБА зі страхування життя, які безпосередньо приймали участь у цій ініціативі та сподіваємося, що ринок страхування життя отримає повноцінну підтримку з боку державних органів влади.

Європейська Бізнес Асоціація продовжує докладати зусиль до покращення системи оподаткування в Україні. Ми будемо інформувати Вас про подальші досягнення.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: