fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Молочні питання

07/ 08/ 2015
  Ідентифікація та реєстрація тварин є ключовим інструментом для забезпечення захисту здоровя людини. Чому це так і кому вона потрібна? Чому європейці так наполегливо вимагають, щоб усі продуктивні тварини, незалежно від того, кому вони належать і для яких цілей розводяться, були ідентифіковані? Відповідь доволі проста. Якщо у країні не буде належним чином функціонувати процес ідентифікації та реєстрації тварин, то державний контролюючий орган не зможе на 100% бути впевненим у тому, що у разі виникнення та поширення у тварин якоїсь епідемії (епізоотії) їх усіх обстежать на тій території, де ця хвороба виявлена, вилікують або, у разі необхідності, знищать. Таким чином, Україна ризикувала б стати осередком якогось небезпечного захворювання тварин, деякі з котрих несуть безпосередню загрозу здоровю людей. Незважаючи на всю важливість ідентифікації, в Україні цей процес був практично заблокований, оскільки передбачалось, що здійснити ідентифікацію можна виключно за рахунок коштів держави, які в бюджеті 2015 року закладені не були. 15 липня 2015 року Верховна Рада України нарешті прийняла проект Закону №1484 (Закон України №616-VIII), який вносить зміни до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» №1445-VI. Прийнятті нововведення дозволяють юридичним особам та фізичним особам – власникам тварин здійснювати оплату послуг з ідентифікації самостійно. Молочний Комітет Європейської Бізнес Асоціації неодноразово наголошував на важливості даного законопроекту, сприяв його прийняттю та підписанню Президентом. Реалізація норм Закону дасть можливість розблокувати процес обов’язкової ідентифікації та реєстрації тварин в Україні, здійснювати вчасне проведення відповідних робіт незалежно від наявності коштів у держави, наблизить Україну до європейських стандартів у сфері безпечності харчових продуктів та сприятиме забезпеченню епізоотичного благополуччя держави. Ми вітаємо належне закріплення на законодавчому рівні дієвого механізму обов’язкової ідентифікації тварин, що є черговим кроком на шляху до збільшення експорту вітчизняної тваринницької продукції до країн Європейського Союзу. Юридична довідка: Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» №616-VIII від 15 липня 2015 року набирає чинності 7 серпня 2015 року. Серед іншого, зазначеним нормативно-правовим актом передбачена можливість здійснювати оплату послуг з ідентифікації тварин, власником яких є фізична особа, третьою (будь-якою юридичною або фізичною) особою. У випадку якщо фізична особа - власник тварин самостійно оплатила послуги з їх ідентифікації, то вона має право на обов’язкове відшкодування державою таких витрат.

Ідентифікація та реєстрація тварин є ключовим інструментом для забезпечення захисту здоров’я людини. Чому це так і кому вона потрібна? Чому європейці так наполегливо вимагають, щоб усі продуктивні тварини, незалежно від того, кому вони належать і для яких цілей розводяться, були ідентифіковані?

Відповідь доволі проста. Якщо у країні не буде належним чином функціонувати процес ідентифікації та реєстрації тварин, то державний контролюючий орган не зможе на 100% бути впевненим у тому, що у разі виникнення та поширення у тварин якоїсь епідемії (епізоотії) їх усіх обстежать на тій території, де ця хвороба виявлена, вилікують або, у разі необхідності, знищать. Таким чином, Україна ризикувала б стати осередком якогось небезпечного захворювання тварин, деякі з котрих несуть безпосередню загрозу здоров’ю людей.

Незважаючи на всю важливість ідентифікації, в Україні цей процес був практично заблокований, оскільки передбачалось, що здійснити ідентифікацію можна виключно за рахунок коштів держави, які в бюджеті 2015 року закладені не були.

15 липня 2015 року Верховна Рада України нарешті прийняла проект Закону №1484 (Закон України №616-VIII), який вносить зміни до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» №1445-VI. Прийнятті нововведення дозволяють юридичним особам та фізичним особам – власникам тварин здійснювати оплату послуг з ідентифікації самостійно. Молочний Комітет Європейської Бізнес Асоціації неодноразово наголошував на важливості даного законопроекту, сприяв його прийняттю та підписанню Президентом.

Реалізація норм Закону дасть можливість розблокувати процес обов’язкової ідентифікації та реєстрації тварин в Україні, здійснювати вчасне проведення відповідних робіт незалежно від наявності коштів у держави, наблизить Україну до європейських стандартів у сфері безпечності харчових продуктів та сприятиме забезпеченню епізоотичного благополуччя держави.

Ми вітаємо належне закріплення на законодавчому рівні дієвого механізму обов’язкової ідентифікації тварин, що є черговим кроком на шляху до збільшення експорту вітчизняної тваринницької продукції до країн Європейського Союзу.

Юридична довідка:

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» №616-VIII від 15 липня 2015 року набирає чинності 7 серпня 2015 року.

Серед іншого, зазначеним нормативно-правовим актом передбачена можливість здійснювати оплату послуг з ідентифікації тварин, власником яких є фізична особа, третьою (будь-якою юридичною або фізичною) особою. У випадку якщо фізична особа – власник тварин самостійно оплатила послуги з їх ідентифікації, то вона має право на обов’язкове відшкодування державою таких витрат.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: