fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Валютне регулювання і фінансові послуги

03/ 11/ 2014
  Національний банк України Постановою Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» №685 від 30 жовтня 2014 року скасував окремі тимчасові заборони на проведення операцій в іноземній валюті, що містилися в Постанові Правління НБУ «Про ведення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України» №540 від 29 серпня 2014 року. Передумови: 22 вересня 2014 року Постановою Правління НБУ №591 було внесено зміни до Постанови Правління НБУ №540, що, серед іншого, передбачали встановлення до 2 грудня 2014 року заборони на проведення в іноземній валюті операцій: • зі здійснення розрахунків за імпортними операціями без увезення товару на територію України; • зі здійснення платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена на територію України та здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів. Ці заборони, беручи до уваги відсутність перехідного періоду, були критичними для бізнесу. Так, неможливим стало виконання зобов’язань українською стороною перед іноземними контрагентами щодо здійснення оплати раніше ввезених товарів за ввізними митними деклараціями, дата оформлення яких перевищує 180 днів. За даними представників компаній-членів Асоціації, українські банки сприймали заборону операцій в іноземній валюті зі здійснення розрахунків за імпортними операціями без увезення товару на територію України як заборону здійснювати попередню оплату за зовнішньоекономічними договорами з імпорту товарів. Більш того, під загрозою опинилися розрахунки в іноземній валюті за користування рядом послуг, які передбачають їх надання нерезидентами поза територією України (зокрема, маркетингові, рекламні, консалтингові, страхові, зі здійснення ліцензійного програмного забезпечення та інші послуги). Така ситуація значно шкодила репутації українських компаній як надійних бізнес-партнерів у зовнішньоекономічних відносинах, тому Асоціація послідовно та протягом тривалого часу прикладала значні зусилля для якомога скорішого скасування зазначених заборон. НБУ було направлено ряд листів з детальним обґрунтуванням проблем бізнесу, що виникали через запроваджені Постановою Правління НБУ №591 положення, було опубліковано відкритий лист-звернення до керівного складу НБУ, окрім того позиція Асоціації була неодноразово озвучена на зустрічах з представниками НБУ. Ми щиро вітаємо Постанову Правління НБУ №685, що набуде чинності 3 листопада цього року, та висловлюємо подяку керівництву НБУ за те, що голос бізнесу було почуто, а дві найбільш болючі та неоднозначні заборони скасовані. У той же час, Асоціація продовжить відстоювати інтереси бізнесу та сподівається, що найближчим часом ситуація в державі та на валютному ринку дозолить й інші встановленні НБУ заборони (обмеження) скасувати!

Національний банк України Постановою Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» №685 від 30 жовтня 2014 року скасував окремі тимчасові заборони на проведення операцій в іноземній валюті, що містилися в Постанові Правління НБУ «Про ведення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України» №540 від 29 серпня 2014 року.

Передумови: 22 вересня 2014 року Постановою Правління НБУ №591 було внесено зміни до Постанови Правління НБУ №540, що, серед іншого, передбачали встановлення до 2 грудня 2014 року заборони на проведення в іноземній валюті операцій:
• зі здійснення розрахунків за імпортними операціями без увезення товару на територію України;
• зі здійснення платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена на територію України та здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.

Ці заборони, беручи до уваги відсутність перехідного періоду, були критичними для бізнесу. Так, неможливим стало виконання зобов’язань українською стороною перед іноземними контрагентами щодо здійснення оплати раніше ввезених товарів за ввізними митними деклараціями, дата оформлення яких перевищує 180 днів. За даними представників компаній-членів Асоціації, українські банки сприймали заборону операцій в іноземній валюті зі здійснення розрахунків за імпортними операціями без увезення товару на територію України як заборону здійснювати попередню оплату за зовнішньоекономічними договорами з імпорту товарів.

Більш того, під загрозою опинилися розрахунки в іноземній валюті за користування рядом послуг, які передбачають їх надання нерезидентами поза територією України (зокрема, маркетингові, рекламні, консалтингові, страхові, зі здійснення ліцензійного програмного забезпечення та інші послуги).

Така ситуація значно шкодила репутації українських компаній як надійних бізнес-партнерів у зовнішньоекономічних відносинах, тому Асоціація послідовно та протягом тривалого часу прикладала значні зусилля для якомога скорішого скасування зазначених заборон. НБУ було направлено ряд листів з детальним обґрунтуванням проблем бізнесу, що виникали через запроваджені Постановою Правління НБУ №591 положення, було опубліковано відкритий лист-звернення до керівного складу НБУ, окрім того позиція Асоціації була неодноразово озвучена на зустрічах з представниками НБУ.

Ми щиро вітаємо Постанову Правління НБУ №685, що набуде чинності 3 листопада цього року, та висловлюємо подяку керівництву НБУ за те, що голос бізнесу було почуто, а дві найбільш болючі та неоднозначні заборони скасовані. У той же час, Асоціація продовжить відстоювати інтереси бізнесу та сподівається, що найближчим часом ситуація в державі та на валютному ринку дозолить й інші встановленні НБУ заборони (обмеження) скасувати!

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: