fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Зернові та олійні культури

21/ 06/ 2013
  Завдяки плідній роботі Європейської Бізнес Асоціації та інших неурядових організацій, діяльність яких пов’язана з аграрним сектором та ринком зерна та олійних культур в Україні, а також у продовження започаткованого ефективного діалогу між Міністерством аграрної політики та продовольства України й провідними гравцями зернового ринку, компанії-експортери зерна уклали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України і суб’єктами господарювання – експортерами зерна на 2013/2014 маркетинговий рік. Історія питання: Впродовж останніх років українські зернотрейдери відчували на собі тиск з боку держави у спробі регулювати та регламентувати обсяги експортних операцій зернових культур. Так, неодноразова спроба введення квот на експортні операції з зерном негативно відображалась на діяльності провідних українських зерновиробників та трейдерів, а також не найкращим чином впливала на репутацію країни, як ключового експортера зерна на міжнародній арені. Вже в 2012 році, завдяки ефективній співпраці Комітету зернових та олійних культур ЄБА та інших асоціацій у напрямку врегулювання питання об’ємів експорту та спробах зав’язати діалог з Міністерством аграрної політики та продовольства України було укладено Меморандум про взаєморозуміння між учасниками зернового ринку та Міністерством аграрної політики та продовольства України, який дав змогу забезпечити безперебійні експортні операції із зерном на зрозумілих та прозорих засадах. Слід нагадати, що вперше Меморандум про співпрацю на ринку зерна був укладений між державою та зерно торговими компаніями в 2011/2012 маркетинговому році та виявився дієвим механізмом реалізації як інтересів держави щодо необхідності стабілізації споживчого ринку зерна та забезпечення продовольчої безпеки, так і намірів зерноторгових компаній щодо планування обсягів експорту та формування прозорих правил взаємодії з державою на ринку зерна. Відповідно до положень меморандуму на 2013/2014 маркетинговий рік, сторони домовилися про взаємодію на ринку зерна та забезпечення взаємних інтересів. Загальні обсяги експорту визначатимуться і погоджуватимуться сторонами до 1 вересня поточного року та викладатимуться у Додатку до меморандуму. Хочемо відзначити, що Меморандум про взаєморозуміння, став дієвим механізмом встановлення системного діалогу між владою та представниками зернового сектору. Цей документ дозволив працювати за прозорими правилами у питанні експорту зернових культур. Передбачуваність ринку та гнучкість є важливими чинниками успішної експертної діяльності й саме Меморандум відкрив можливість діяти прозоро. Хочемо подякувати Міністерству аграрної політики та продовольства України за їх підтримку й ефективну співпрацю з провідними гравцями зернового ринку України, а також розділити цей успіх з нашими членами, які очікували на прозору співпрацю та постійну конструктивну взаємодію з Міністерством агарної політики та продовольства України.

Завдяки плідній роботі Європейської Бізнес Асоціації та інших неурядових організацій, діяльність яких пов’язана з аграрним сектором та ринком зерна та олійних культур в Україні, а також у продовження започаткованого ефективного діалогу між Міністерством аграрної політики та продовольства України й провідними гравцями зернового ринку, компанії-експортери зерна уклали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України і суб’єктами господарювання – експортерами зерна на 2013/2014 маркетинговий рік.

Історія питання: Впродовж останніх років українські зернотрейдери відчували на собі тиск з боку держави у спробі регулювати та регламентувати обсяги експортних операцій зернових культур. Так, неодноразова спроба введення квот на експортні операції з зерном негативно відображалась на діяльності провідних українських зерновиробників та трейдерів, а також не найкращим чином впливала на репутацію країни, як ключового експортера зерна на міжнародній арені. Вже в 2012 році, завдяки ефективній співпраці Комітету зернових та олійних культур ЄБА та інших асоціацій у напрямку врегулювання питання об’ємів експорту та спробах зав’язати діалог з Міністерством аграрної політики та продовольства України було укладено Меморандум про взаєморозуміння між учасниками зернового ринку та Міністерством аграрної політики та продовольства України, який дав змогу забезпечити безперебійні експортні операції із зерном на зрозумілих та прозорих засадах. Слід нагадати, що вперше Меморандум про співпрацю на ринку зерна був укладений між державою та зерно торговими компаніями в 2011/2012 маркетинговому році та виявився дієвим механізмом реалізації як інтересів держави щодо необхідності стабілізації споживчого ринку зерна та забезпечення продовольчої безпеки, так і намірів зерноторгових компаній щодо планування обсягів експорту та формування прозорих правил взаємодії з державою на ринку зерна.

Відповідно до положень меморандуму на 2013/2014 маркетинговий рік, сторони домовилися про взаємодію на ринку зерна та забезпечення взаємних інтересів. Загальні обсяги експорту визначатимуться і погоджуватимуться сторонами до 1 вересня поточного року та викладатимуться у Додатку до меморандуму.

Хочемо відзначити, що Меморандум про взаєморозуміння, став дієвим механізмом встановлення системного діалогу між владою та представниками зернового сектору. Цей документ дозволив працювати за прозорими правилами у питанні експорту зернових культур. Передбачуваність ринку та гнучкість є важливими чинниками успішної експертної діяльності й саме Меморандум відкрив можливість діяти прозоро.

Хочемо подякувати Міністерству аграрної політики та продовольства України за їх підтримку й ефективну співпрацю з провідними гравцями зернового ринку України, а також розділити цей успіх з нашими членами, які очікували на прозору співпрацю та постійну конструктивну взаємодію з Міністерством агарної політики та продовольства України.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: