fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Роздрібна торгівля

21/ 03/ 2018
  Протягом тривалого часу питання браку монет дрібних номіналів було одним з пріоритетних на порядку денному Комітету з роздрібної торгівлі Європейської Бізнес Асоціації, оскільки це ускладнювало роботу торгівельних мереж зі споживачами. Ми раді повідомити, що 15 березня 2018 року було прийнято Постанову Правління Національного банку України №25 “Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів”, яка набирає чинності з 1 липня 2018 року. Зокрема, Постанова передбачає: припинення додаткового випуску у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок; підприємства торгівлі та сфери послуг проводитимуть заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару; заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків; підприємства торгівлі та сфери послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій, під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення. Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України. До сьогодні роздрібні мережі шукали різні варіанти виходу з цієї ситуації – перерахування решти на картки лояльності, округлення цін товарів та інші. Але це не вирішує проблеми, адже покупець має право вимагати решту. Якщо ж продавець відмовляється, аргументуючи це відсутністю в касі монет, то це вже порушення прав споживачів. Відсутність розмінної монети є підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності, що загрожує штрафом. Асоціація неодноразово зверталась до Національного банку України з проханням врегулювати питання обігу монет на законодавчому рівні. І тепер, нарешті, рішення прийняте. Європейська Бізнес Асоціація висловлює щиру подяку Голові Національного банку України Якову Смолію та всій команді експертів та фахівців, які доклали неабияких зусиль для того, щоб вирішити це проблемну ситуацію. Це перший крок до політики оптимізації готівкового обігу.

Протягом тривалого часу питання браку монет дрібних номіналів було одним з пріоритетних на порядку денному Комітету з роздрібної торгівлі Європейської Бізнес Асоціації, оскільки це ускладнювало роботу торгівельних мереж зі споживачами. Ми раді повідомити, що 15 березня 2018 року було прийнято Постанову Правління Національного банку України №25 “Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів”, яка набирає чинності з 1 липня 2018 року.

Зокрема, Постанова передбачає:

  • припинення додаткового випуску у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок;
  • підприємства торгівлі та сфери послуг проводитимуть заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару;
  • заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків;
  • підприємства торгівлі та сфери послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій, під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення. Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України.

До сьогодні роздрібні мережі шукали різні варіанти виходу з цієї ситуації – перерахування решти на картки лояльності, округлення цін товарів та інші. Але це не вирішує проблеми, адже покупець має право вимагати решту. Якщо ж продавець відмовляється, аргументуючи це відсутністю в касі монет, то це вже порушення прав споживачів. Відсутність розмінної монети є підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності, що загрожує штрафом.

Асоціація неодноразово зверталась до Національного банку України з проханням врегулювати питання обігу монет на законодавчому рівні. І тепер, нарешті, рішення прийняте.

Європейська Бізнес Асоціація висловлює щиру подяку Голові Національного банку України Якову Смолію та всій команді експертів та фахівців, які доклали неабияких зусиль для того, щоб вирішити це проблемну ситуацію. Це перший крок до політики оптимізації готівкового обігу.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: