fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Регуляторні питання, Побутова електротехніка

14/ 04/ 2014
  Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (надалі - Асоціація) Проект Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» (надалі – Проект Закону), яким передбачається встановити нові правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів та процедур оцінки відповідності був нарешті опублікований на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (надалі – Мінекономрозвитку) 14 квітня ц.р. Передумови: На сьогодні розроблення та застосування різних технічних регламентів та оцінка відповідності регулюються цілим рядом застарілих нормативно-правових актів, наприклад, Законом України «Про підтвердження відповідності» №2406-III від 17 травня 2001 року, Законом України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» №3164-IV від 1 грудня 2005 року та деякими іншими підзаконними актами. Однак, окремі норми зазначених актів дублюються або не узгоджуються між собою. Більше того, деякі з них не враховують окремих норм Угоди про технічні бар’єри у торгівлі від 15 квітня 1994 року та вимог законодавства Європейського Союзу (надалі - ЄС З огляду на вищезазначене, Асоціація усіляко підтримувала необхідність розроблення нового проекту закону у цій сфері та висловила ряд пропозицій. Зокрема, до Мінекономрозвитку були надані позиції стосовно форми декларації про відповідність та деяких процедур оцінки відповідності. Наприклад, більшість Директив ЄС не встановлюють обов’язкову форму декларації про відповідність. У результаті, виробники або імпортери в ЄС можуть подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчує відповідність обладнання всім Директивам ЄС, під дію яких потрапляє товар. З огляду на вищезазначене, Асоціація відстоювала ідею надання виробникам та імпортерам в Україні аналогічного права подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчуватиме відповідність обладнання всім необхідним технічним регламентам. Таким чином, ми раді повідомити, що Мінекономрозвитку врахувало вищевказану та деякі інші наші пропозиції в Проекті Закону. У той же час, ми продовжимо нашу діяльність, спрямовану на покращення деяких його окремих положень та прийняття цього Проекту Закону у Верховній Раді України. Ми висловлюємо вдячність Мінекономрозвитку за розроблення та публікацію Проекту Закону. Окрім цього, ми дякуємо всім членам Асоціації, хто підтримував наші зусилля, направлені на вирішення цього питання, та будемо тримати Вас в курсі подальшого розвитку подій.

Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (надалі – Асоціація) Проект Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» (надалі – Проект Закону), яким передбачається встановити нові правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів та процедур оцінки відповідності був нарешті опублікований на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (надалі – Мінекономрозвитку) 14 квітня ц.р.

Передумови: На сьогодні розроблення та застосування різних технічних регламентів та оцінка відповідності регулюються цілим рядом застарілих нормативно-правових актів, наприклад, Законом України «Про підтвердження відповідності» №2406-III від 17 травня 2001 року, Законом України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» №3164-IV від 1 грудня 2005 року та деякими іншими підзаконними актами. Однак, окремі норми зазначених актів дублюються або не узгоджуються між собою. Більше того, деякі з них не враховують окремих норм Угоди про технічні бар’єри у торгівлі від 15 квітня 1994 року та вимог законодавства Європейського Союзу (надалі – ЄС

З огляду на вищезазначене, Асоціація усіляко підтримувала необхідність розроблення нового проекту закону у цій сфері та висловила ряд пропозицій. Зокрема, до Мінекономрозвитку були надані позиції стосовно форми декларації про відповідність та деяких процедур оцінки відповідності. Наприклад, більшість Директив ЄС не встановлюють обов’язкову форму декларації про відповідність. У результаті, виробники або імпортери в ЄС можуть подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчує відповідність обладнання всім Директивам ЄС, під дію яких потрапляє товар. З огляду на вищезазначене, Асоціація відстоювала ідею надання виробникам та імпортерам в Україні аналогічного права подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчуватиме відповідність обладнання всім необхідним технічним регламентам.

Таким чином, ми раді повідомити, що Мінекономрозвитку врахувало вищевказану та деякі інші наші пропозиції в Проекті Закону. У той же час, ми продовжимо нашу діяльність, спрямовану на покращення деяких його окремих положень та прийняття цього Проекту Закону у Верховній Раді України.

Ми висловлюємо вдячність Мінекономрозвитку за розроблення та публікацію Проекту Закону. Окрім цього, ми дякуємо всім членам Асоціації, хто підтримував наші зусилля, направлені на вирішення цього питання, та будемо тримати Вас в курсі подальшого розвитку подій.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: