fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

31/ 10/ 2013
  Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (надалі - Асоціація) Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» №657-VIIвід 24 жовтня 2013 року (надалі – Закон №657-VII) було внесено зміни до пункту 201.10. статті 201 Податкового кодексу України (надалі - ПКУ) стосовно права на подання скарги на постачальника, яке зберігається за платником податків протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період. Передумови: у серпні 2013 року Асоціація звернулась до Міністерства доходів і зборів України з приводу питання щодо права платників податків на податковий кредит з податку на додану вартість (надалі – ПДВ) за податковими накладними, стосовно яких платниками податків були подані скарги на постачальників у іншому звітному періоді, аніж період виписки таких податкових накладних. Подання скарги на такого контрагента є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. На думку експертів компаній-членів Асоціації, отримавши від постачальники (продавця) податкову накладну і встановивши, що вона складена з порушенням порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, платник податку має право включити сплачені вказаному постачальнику суми податку до складу податкового кредиту за умови подання заяви із скаргою на такого продавця разом з податковою декларацією за той звітний період, у якому платник податку включив суму ПДВ до складу податкового кредиту, тобто протягом 365 днів з дати виписки податкової накладної. Ми раді повідомити, що Законом №657-VІІ було внесено зміни до пункту 201.10. статті 210 ПКУ, згідно з якими, починаючи з 1 січня 2014 року, у випадку відмови постачальника товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, право покупця додати до податкової декларації заяву із скаргою на постачальника зберігатиметься за ним протягом 60 (шістдесяти) календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Асоціація хотіла б висловити вдячність усім своїм компаніям-членам, які взяли активну участь та проявили наполегливість у вирішенні цієї проблеми. Ми і надалі продовжуватимемо працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів компаній-членів Асоціації.

Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (надалі – Асоціація) Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» №657-VIIвід 24 жовтня 2013 року (надалі – Закон №657-VII) було внесено зміни до пункту 201.10. статті 201 Податкового кодексу України (надалі – ПКУ) стосовно права на подання скарги на постачальника, яке зберігається за платником податків протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період.

Передумови: у серпні 2013 року Асоціація звернулась до Міністерства доходів і зборів України з приводу питання щодо права платників податків на податковий кредит з податку на додану вартість (надалі – ПДВ) за податковими накладними, стосовно яких платниками податків були подані скарги на постачальників у іншому звітному періоді, аніж період виписки таких податкових накладних. Подання скарги на такого контрагента є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. На думку експертів компаній-членів Асоціації, отримавши від постачальники (продавця) податкову накладну і встановивши, що вона складена з порушенням порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, платник податку має право включити сплачені вказаному постачальнику суми податку до складу податкового кредиту за умови подання заяви із скаргою на такого продавця разом з податковою декларацією за той звітний період, у якому платник податку включив суму ПДВ до складу податкового кредиту, тобто протягом 365 днів з дати виписки податкової накладної.

Ми раді повідомити, що Законом №657-VІІ було внесено зміни до пункту 201.10. статті 210 ПКУ, згідно з якими, починаючи з 1 січня 2014 року, у випадку відмови постачальника товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, право покупця додати до податкової декларації заяву із скаргою на постачальника зберігатиметься за ним протягом 60 (шістдесяти) календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Асоціація хотіла б висловити вдячність усім своїм компаніям-членам, які взяли активну участь та проявили наполегливість у вирішенні цієї проблеми. Ми і надалі продовжуватимемо працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів компаній-членів Асоціації.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: