fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

11/ 08/ 2015
  Верховна Рада України прийняла проект Закону, що удосконалює існуючу систему державного регулювання трансфертного ціноутворення (ТЦУ). Бізнес-спільнота тривалий час наполягала на лібералізації норм щодо ТЦУ. Експерти Європейської Бізнес Асоціації систематично взаємодіяли з представниками державних органів щодо необхідності змін до чинного податкового законодавства, які б привели його у відповідність до Настанов ОЕСР щодо ТЦУ, а також зменшили тиск на бізнес. Деякі зміни, на доцільності внесення яких ми наполягали, були втілені у прийнятому Законі: Виключення можливості використання ТЦУ для цілей нарахування ПДВ; Збільшення порогових показників для визнання операцій контрольованими: підвищено поріг річного доходу з 20 млн грн до 50 млн грн; підвищено поріг обсягу операцій з кожним контрагентом з 1 млн грн до 5 млн грн; Пом’якшення штрафу за невключення усіх операцій у звіт про контрольовані операції: закріплено максимальний розмір штрафу, який раніше був необмеженим, – 300 мін. заробітних плат; зменшено розмір штрафу з 5% до 1% від суми операцій, що не були задекларовані у звіті; Встановлення порядку визначення переліку товарів, що мають біржове котирування. Асоціація і надалі продовжуватиме працювати над удосконаленням норм податкового законодавства з метою приведення їх до кращих світових практик та з метою захисту законних інтересів компаній-членів Асоціації. Юридична довідка: 15 липня 2015 року проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансфертного ціноутворення)» №1861 від 27 січня 2015 року прийнято Верховною Радою України. Закон №609-19 було підписано Президентом України 7 серпня 2015 року та набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Верховна Рада України прийняла проект Закону, що удосконалює існуючу систему державного регулювання трансфертного ціноутворення (ТЦУ).

Бізнес-спільнота тривалий час наполягала на лібералізації норм щодо ТЦУ. Експерти Європейської Бізнес Асоціації систематично взаємодіяли з представниками державних органів щодо необхідності змін до чинного податкового законодавства, які б привели його у відповідність до Настанов ОЕСР щодо ТЦУ, а також зменшили тиск на бізнес.

Деякі зміни, на доцільності внесення яких ми наполягали, були втілені у прийнятому Законі:

  • Виключення можливості використання ТЦУ для цілей нарахування ПДВ;
  • Збільшення порогових показників для визнання операцій контрольованими:
    • підвищено поріг річного доходу з 20 млн грн до 50 млн грн;
    • підвищено поріг обсягу операцій з кожним контрагентом з 1 млн грн до 5 млн грн;
  • Пом’якшення штрафу за невключення усіх операцій у звіт про контрольовані операції:
    • закріплено максимальний розмір штрафу, який раніше був необмеженим, – 300 мін. заробітних плат;
    • зменшено розмір штрафу з 5% до 1% від суми операцій, що не були задекларовані у звіті;
  • Встановлення порядку визначення переліку товарів, що мають біржове котирування.

Асоціація і надалі продовжуватиме працювати над удосконаленням норм податкового законодавства з метою приведення їх до кращих світових практик та з метою захисту законних інтересів компаній-членів Асоціації.

Юридична довідка:

15 липня 2015 року проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансфертного ціноутворення)» №1861 від 27 січня 2015 року прийнято Верховною Радою України.

Закон №609-19 було підписано Президентом України 7 серпня 2015 року та набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: