fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

19/ 11/ 2012
  15 листопада 2012 року проект Закону України «Про призупинення дії підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України» було опубліковано Міністерством фінансів України, яким передбачається призупинення дії підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України щодо зазначення «номеру та дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» до 1 липня 2013 року. Передумови: 12 серпня 2012 року Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо Державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» № 5083-VI від 5 липня 2012 року, яким було доповнено статтю 201 Податкового кодексу України (надалі - ПКУ) новим підпунктом «ї», набрав чинності. Така нова вимога щодо зазначення у податковій накладній дати та номеру імпортної митної декларації (надалі – ВМД) є занадто обтяжливою та важко виконуваною для бізнесу. 21 серпня 2012 року Державною податковою службою України (надалі – ДПСУ) було оприлюднено на офіційному сайті лист № 1272/0/71-12/15-3117, у якому зазначалось, що реквізити «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» підлягають зазначенню у податковій накладній з моменту набрання чинності змін до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення таких реквізитів. У зв’язку з цим Асоціація направила ряд запитів до уповноважених органів державної влади з проханням надати роз’яснення щодо ряду питань, які турбували бізнес у зв’язку з такими змінами, серед яких: Яким чином виконувати вимоги Закону у випадку попередньої оплати товарів, митне оформлення яких ще не відбулось та які будуть ввезені на територію України строком більше ніж 15 днів? Яким чином вказувати цей реквізит у випадку формування акційних комплектів, що складаються з імпортних товарів та українських товарів? тощо. Крім того, Асоціація звернулась з проханням відкласти обов’язкову дію підпункту ї) пункту 201.1. статті 201 щонайменше до 1 січня 2013 року, зважаючи, що технічно неможливо в короткі строки налагодити усі необхідні зміни. Ми раді повідомити та підтримати проект Закону України «Про призупинення дії підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України», опублікований на офіційному сайті Міністерства фінансів України 15 листопада 2012 року, яким дію підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України щодо зазначення «номеру та дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» буде призупинено до 1 липня 2013 року. Ми хочемо висловити вдячність усім компаніям-членам наших комітетів за активну участь та наполегливість у вирішенні цієї проблеми та запевнити, що Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів.

15 листопада 2012 року проект Закону України «Про призупинення дії підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України» було опубліковано Міністерством фінансів України, яким передбачається призупинення дії підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України щодо зазначення «номеру та дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» до 1 липня 2013 року.

Передумови: 12 серпня 2012 року Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо Державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» № 5083-VI від 5 липня 2012 року, яким було доповнено статтю 201 Податкового кодексу України (надалі – ПКУ) новим підпунктом «ї», набрав чинності. Така нова вимога щодо зазначення у податковій накладній дати та номеру імпортної митної декларації (надалі – ВМД) є занадто обтяжливою та важко виконуваною для бізнесу.

21 серпня 2012 року Державною податковою службою України (надалі – ДПСУ) було оприлюднено на офіційному сайті лист № 1272/0/71-12/15-3117, у якому зазначалось, що реквізити «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» підлягають зазначенню у податковій накладній з моменту набрання чинності змін до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення таких реквізитів.

У зв’язку з цим Асоціація направила ряд запитів до уповноважених органів державної влади з проханням надати роз’яснення щодо ряду питань, які турбували бізнес у зв’язку з такими змінами, серед яких:

  • Яким чином виконувати вимоги Закону у випадку попередньої оплати товарів, митне оформлення яких ще не відбулось та які будуть ввезені на територію України строком більше ніж 15 днів?
  • Яким чином вказувати цей реквізит у випадку формування акційних комплектів, що складаються з імпортних товарів та українських товарів? тощо.

Крім того, Асоціація звернулась з проханням відкласти обов’язкову дію підпункту ї) пункту 201.1. статті 201 щонайменше до 1 січня 2013 року, зважаючи, що технічно неможливо в короткі строки налагодити усі необхідні зміни.

Ми раді повідомити та підтримати проект Закону України «Про призупинення дії підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України», опублікований на офіційному сайті Міністерства фінансів України 15 листопада 2012 року, яким дію підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України щодо зазначення «номеру та дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» буде призупинено до 1 липня 2013 року.

Ми хочемо висловити вдячність усім компаніям-членам наших комітетів за активну участь та наполегливість у вирішенні цієї проблеми та запевнити, що Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: