fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Електронні платежі

12/ 11/ 2020
  У ВРУ зареєстровано проєкт Закону України «Про платіжні послуги», розроблений з урахуванням пропозицій бізнесу. 12 листопада 2020 року у Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт № 4364 «Про платіжні послуги», який суттєво осучаснить регулювання діяльності ринку платежів та переказу коштів в Україні. Ухвалення цього законопроєкту дозволить адаптувати законодавство України до законодавства ЄС, сформувавши правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з європейським, зокрема інтегрує до нього положення Другої платіжної директиви (PSD2) та Директиви з електронних грошей (EMD), що передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Новий Закон замінить застаріле чинне національне законодавство, сприятиме модернізації платіжного ринку України та створить підґрунтя для подальшого його розвитку, надаючи змогу: 1) адаптувати законодавство України до законодавства ЄС та сформувати правову основу для інтеграції платіжної системи України з платіжною системою ЄС; 2) модернізувати платіжний ринок України та створити підґрунтя для його розвитку, зокрема шляхом: – запровадження стандартів Open banking; – надання права небанківським установам проводити емісію платіжних карток, здійснювати випуск е-грошей, відкривати та обслуговувати платіжні рахунки; – надання права органам державної влади надавати окремі види платіжних послуг без ліцензії; – посилення захисту прав користувачів платіжних послуг; 3) урегулювати порядок надання платіжних послуг в Україні, шляхом: - приведення термінів та їх визначень у відповідність до загальновживаної міжнародної практики, у цілому, та законодавства ЄС, зокрема; - розширення переліку платіжних послуг, що можуть надаватися в Україні; - вирішення питання надання платіжних послуг окремими суб’єктами господарювання, як то оператори поштового зв’язку, оператори телекомунікаційного зв’язку, малі платіжні установи, надання обмежених платіжних послуг юридичними особами, тощо. Зазначений законопроєкт включає пропозиції, надані експертами Комітету з електронних платежів Асоціації. ЄБА висловлює вдячність Національному банку України за активне залучення представників бізнесу до процесу розробки Проєкту Закону та вітає відкритість Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики до діалогу з учасниками ринку. Сподіваємось, що вже до кінця 2020 року Проєкт Закону буде прийнято.   Якщо вам потрібна додаткова інформація, звертайтесь до [email protected], Координатора Комітету з електронних платежів Асоціації.       

У ВРУ зареєстровано проєкт Закону України «Про платіжні послуги», розроблений з урахуванням пропозицій бізнесу.

12 листопада 2020 року у Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт № 4364 «Про платіжні послуги», який суттєво осучаснить регулювання діяльності ринку платежів та переказу коштів в Україні.

Ухвалення цього законопроєкту дозволить адаптувати законодавство України до законодавства ЄС, сформувавши правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з європейським, зокрема інтегрує до нього положення Другої платіжної директиви (PSD2) та Директиви з електронних грошей (EMD), що передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Новий Закон замінить застаріле чинне національне законодавство, сприятиме модернізації платіжного ринку України та створить підґрунтя для подальшого його розвитку, надаючи змогу:

1) адаптувати законодавство України до законодавства ЄС та сформувати правову основу для інтеграції платіжної системи України з платіжною системою ЄС;

2) модернізувати платіжний ринок України та створити підґрунтя для його розвитку, зокрема шляхом:

– запровадження стандартів Open banking;

– надання права небанківським установам проводити емісію платіжних карток, здійснювати випуск е-грошей, відкривати та обслуговувати платіжні рахунки;

– надання права органам державної влади надавати окремі види платіжних послуг без ліцензії;

– посилення захисту прав користувачів платіжних послуг;

3) урегулювати порядок надання платіжних послуг в Україні, шляхом:

– приведення термінів та їх визначень у відповідність до загальновживаної міжнародної практики, у цілому, та законодавства ЄС, зокрема;

– розширення переліку платіжних послуг, що можуть надаватися в Україні;

– вирішення питання надання платіжних послуг окремими суб’єктами господарювання, як то оператори поштового зв’язку, оператори телекомунікаційного зв’язку, малі платіжні установи, надання обмежених платіжних послуг юридичними особами, тощо.

Зазначений законопроєкт включає пропозиції, надані експертами Комітету з електронних платежів Асоціації.

ЄБА висловлює вдячність Національному банку України за активне залучення представників бізнесу до процесу розробки Проєкту Закону та вітає відкритість Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики до діалогу з учасниками ринку. Сподіваємось, що вже до кінця 2020 року Проєкт Закону буде прийнято.

 

Якщо вам потрібна додаткова інформація, звертайтесь до [email protected], Координатора Комітету з електронних платежів Асоціації. 

 

 

 

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: