fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Одеса Фінанси та податки

19/ 05/ 2021
  Наразі для бізнесу актуальна тема законодавчого регулювання у сфері податкових перевірок. Відтак, відповідно до Постанови КМУ №89, Державна податкова служба України вже зараз може здійснювати тимчасово зупинені документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, а також здійснювати документальні планові перевірки.   Тому 19 травня 2021 року під час засідання Фінансово-податкового комітету Асоціації в Одесі: Податкові перевірки. Судова практика” розглянули найсвіжіші зміни до Податкового кодексу України. Текст законопроекту ще відсутній у широкому доступі, але серед анонсованих змін, зокрема, наступні: обмеження на підставі  рішення суду права виїзду за кордон керівника підприємства–боржника до повного погашення податкового боргу; відшкодування ПДВ  при експорті с/г товарів товарних груп 1-24 згідно з УКТ ЗЕД лише після надходження валютної виручки; обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для посередників з продажу споживчих товарів; запровадження мінімального податкового зобов’язання з 1 гектара товарних сільськогосподарських земель (4,5% нормативно-грошової оцінки землі). Також говорили про те, хто знаходиться під пильною увагою податкових органів, розглянули судову практику свіжих податкових перевірок та процедуру їхнього оскарження і отримали корисні поради експертів юридичної фірми Crowe Mikhailenko щодо підготовки та поводження з перевіряльниками під час перевірок. У свою чергу, Віталій Смердов, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko, директор Палати податкових консультантів, позаштатний консультант Комітету ВР України з питань фінансів, податкової та митної політики, приділив увагу останнім змінам внесеним до ПКУ, зокрема щодо податкової амністії, ДіяСіті та можливого перенесення дати вступу в силу КІК. Також пан Віталій навів ряд податкових спорів, в яких розкрив позицію ДПС, бізнесу та суддів та надав практичні рекомендації для недопуску судових спорів. Зокрема, Людмила Звєрєва, адвокат, радник практики податкових спорів, трудового права Crowe Mikhailenko, торкнулася теми податкових перевірок та розблокування податкових накладних та зупинилась детальніше на питаннях: внесення змін до плану перевірок, оскарження включення до плану-графіку перевірок, незаконні перевірки, типові порушення при складанні акту за результатами перевірки, Рішення ВСУ щодо незаконних перевірок тощо. Наостанок, Інна Гришковець, менеджер з комітетів Південноукраїнського офісу Асоціації, модератор зустрічі зазначила, що Європейська Бізнес Асоціація підтримує впровадження цифрових рішень, що спростить ведення податкового обліку та звітності для бізнесу. Відтак Асоціація пропонує більш ефективно використовувати вже наявні електронні бази даних контролюючих органів та усунути дублювання інформації  (повторні запити однієї і тієї ж інформації в різних звітах), крім того, більш широко застосовувати електронні форми звітних і первинних облікових форм з цифровими підписами.

Наразі для бізнесу актуальна тема законодавчого регулювання у сфері податкових перевірок. Відтак, відповідно до Постанови КМУ №89, Державна податкова служба України вже зараз може здійснювати тимчасово зупинені документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, а також здійснювати документальні планові перевірки.  

Тому 19 травня 2021 року під час засідання Фінансово-податкового комітету Асоціації в Одесі: “Податкові перевірки. Судова практика” розглянули найсвіжіші зміни до Податкового кодексу України. Текст законопроекту ще відсутній у широкому доступі, але серед анонсованих змін, зокрема, наступні:

  • обмеження на підставі  рішення суду права виїзду за кордон керівника підприємства–боржника до повного погашення податкового боргу;
  • відшкодування ПДВ  при експорті с/г товарів товарних груп 1-24 згідно з УКТ ЗЕД лише після надходження валютної виручки;
  • обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для посередників з продажу споживчих товарів;
  • запровадження мінімального податкового зобов’язання з 1 гектара товарних сільськогосподарських земель (4,5% нормативно-грошової оцінки землі).

Також говорили про те, хто знаходиться під пильною увагою податкових органів, розглянули судову практику свіжих податкових перевірок та процедуру їхнього оскарження і отримали корисні поради експертів юридичної фірми Crowe Mikhailenko щодо підготовки та поводження з перевіряльниками під час перевірок.

У свою чергу, Віталій Смердов, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko, директор Палати податкових консультантів, позаштатний консультант Комітету ВР України з питань фінансів, податкової та митної політики, приділив увагу останнім змінам внесеним до ПКУ, зокрема щодо податкової амністії, ДіяСіті та можливого перенесення дати вступу в силу КІК. Також пан Віталій навів ряд податкових спорів, в яких розкрив позицію ДПС, бізнесу та суддів та надав практичні рекомендації для недопуску судових спорів.

Зокрема, Людмила Звєрєва, адвокат, радник практики податкових спорів, трудового права Crowe Mikhailenko, торкнулася теми податкових перевірок та розблокування податкових накладних та зупинилась детальніше на питаннях: внесення змін до плану перевірок, оскарження включення до плану-графіку перевірок, незаконні перевірки, типові порушення при складанні акту за результатами перевірки, Рішення ВСУ щодо незаконних перевірок тощо.

Наостанок, Інна Гришковець, менеджер з комітетів Південноукраїнського офісу Асоціації, модератор зустрічі зазначила, що Європейська Бізнес Асоціація підтримує впровадження цифрових рішень, що спростить ведення податкового обліку та звітності для бізнесу. Відтак Асоціація пропонує більш ефективно використовувати вже наявні електронні бази даних контролюючих органів та усунути дублювання інформації  (повторні запити однієї і тієї ж інформації в різних звітах), крім того, більш широко застосовувати електронні форми звітних і первинних облікових форм з цифровими підписами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: