fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Дніпро Фінанси та податки

13/ 11/ 2020
  У п’ятницю, 13 листопада, відбулася онлайн зустріч Фінансово-податкового комітету Асоціації у Дніпрі, спікерами якої виступили експерти компанії БДО Україна: Роман Груба, керівник відділу бухгалтерського консультування та супроводу транзакцій; Наталія Сусідка, фінансовий директор компанії, яка очолює комітет; Катерина Рафальська, партнер компанії. Спікери висвітили актуальну тему та відповіли на питання наших учасників щодо переходу до подання фінансової звітності у форматі iXBRL. Згідно зі статтею 12 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» всі компанії, які представляють суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, видобувну галузь, компанії, які займаються господарською діяльністю (за видами які визначені Кабінетом Міністрів України) повинні вести фінансову звітність в міжнародному форматі ХВRL. Метою міжнародного стандарту фінансової звітності є підтримка стабільності і прозорості у фінансовому світі як для інвесторів, міжнародних банків, так і для інших користувачів. Такий формат дозволяє обробляти великі обсяги якісних і кількісних показників. Він базується на метаданих, викладених у таксономії і описаних взаємозв’язках між поняттями. iXBRL має розширення HTML, і відкривається для перегляду інтернет браузерами, а також має вбудовані “теги”, які надають значення даним файлу в форматі, який сприймається програмними засобами для подальшої обробки, а також людиною. Розглянули труднощі при переході на ведення обліку за МСФЗ, серед яких: недостатній функціонал облікової системи, недостатній рівень підготовки персоналу; відсутність розробленої облікової політики за МСФЗ; складність у визначенні податкового ефекту від переходу. Після розгляду цих проблем компанія БДО Україна запропонувала наступні рішення: для функціоналу облікової системи – встановлення вже готових облікових модулів 1С (для розрахунків резервів, обліку оренди, біологічних активів), розробка індивідуальних рішень сторонніми розробниками; для розвитку персоналу – проводити індивідуальне та корпоративне навчання, аутсорсинг; для визначення податкового ефекту – отримувати спеціалізовані консультації. На сьогоднішній день доступне безкоштовне програмне забезпечення розроблене компанією JEVERA за підтримки USAID та Arelle - валідатор звітності, із платних були представлені CaseWareта Medoc. До недоліків безкоштовного забезпечення можна віднести: неможливість зробити інтеграцію з обліковою системою, відсутність можливості одночасної роботи кількох спеціалістів, складність із визначенням місця помилки та більше часу на валідацію. Ми щиро дякуємо нашим спікерам за змістовні відповіді, професійну подачу матеріалів та інформативні інсайти, які ми отримали.

У п’ятницю, 13 листопада, відбулася онлайн зустріч Фінансово-податкового комітету Асоціації у Дніпрі, спікерами якої виступили експерти компанії БДО Україна: Роман Груба, керівник відділу бухгалтерського консультування та супроводу транзакцій; Наталія Сусідка, фінансовий директор компанії, яка очолює комітет; Катерина Рафальська, партнер компанії. Спікери висвітили актуальну тему та відповіли на питання наших учасників щодо переходу до подання фінансової звітності у форматі iXBRL.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» всі компанії, які представляють суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, видобувну галузь, компанії, які займаються господарською діяльністю (за видами які визначені Кабінетом Міністрів України) повинні вести фінансову звітність в міжнародному форматі ХВRL.

Метою міжнародного стандарту фінансової звітності є підтримка стабільності і прозорості у фінансовому світі як для інвесторів, міжнародних банків, так і для інших користувачів. Такий формат дозволяє обробляти великі обсяги якісних і кількісних показників. Він базується на метаданих, викладених у таксономії і описаних взаємозв’язках між поняттями.

iXBRL має розширення HTML, і відкривається для перегляду інтернет браузерами, а також має вбудовані “теги”, які надають значення даним файлу в форматі, який сприймається програмними засобами для подальшої обробки, а також людиною.

Розглянули труднощі при переході на ведення обліку за МСФЗ, серед яких:

  • недостатній функціонал облікової системи,
  • недостатній рівень підготовки персоналу;
  • відсутність розробленої облікової політики за МСФЗ;
  • складність у визначенні податкового ефекту від переходу.

Після розгляду цих проблем компанія БДО Україна запропонувала наступні рішення:

  • для функціоналу облікової системи – встановлення вже готових облікових модулів 1С (для розрахунків резервів, обліку оренди, біологічних активів), розробка індивідуальних рішень сторонніми розробниками;
  • для розвитку персоналу – проводити індивідуальне та корпоративне навчання, аутсорсинг;
  • для визначення податкового ефекту – отримувати спеціалізовані консультації.

На сьогоднішній день доступне безкоштовне програмне забезпечення розроблене компанією JEVERA за підтримки USAID та Arelle – валідатор звітності, із платних були представлені CaseWareта Medoc.

До недоліків безкоштовного забезпечення можна віднести:

  • неможливість зробити інтеграцію з обліковою системою,
  • відсутність можливості одночасної роботи кількох спеціалістів,
  • складність із визначенням місця помилки та більше часу на валідацію.

Ми щиро дякуємо нашим спікерам за змістовні відповіді, професійну подачу матеріалів та інформативні інсайти, які ми отримали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: