fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

«Пріоритетом є євроінтеграція»: співпраця МОЗ та бізнесу у харчовій галузі в 2023 році

09/ 02/ 2023
  8 лютого Харчовий комітет Європейської Бізнес Асоціації зустрівся з Тетяною Скапою, Керівником відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів Директорату громадського здоровя МОЗ. В ході зустрічі пані Скапа розповіла бізнесу про плани Міністерства на 2023 рік, а саме про його євроінтеграційний фокус – пріоритетними будуть ініціативи, що наближають законодавство України до стандартів ЄС. Більшу частину зустрічі було присвячено питанням регулювання харчової галузі. Так, найближчим часом очікується фіналізація проєкту наказу про затвердження вимог до харчових добавок, ароматизаторів, ензимів, матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами. Документ вже пройшов перше коло опрацювання юристами МОЗ. Так, передбачається, що наказ містиме всі переліки речовин згідно регламентів №1334, №1333, №1332. Важливим є також включення до наказу інформації щодо визначення категорій харчових продуктів, аби галузь отримала комплексний документ, на який можна посилатися в разі розбіжностей. Тож через кілька тижнів проєкт буде винесений на громадське обговорення, і бізнес матиме можливість долучитися до його удосконалення. Були прийняті п’ять наказів, які стосуються сфери Закону України «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами» №2718-IX від 3 листопада 2022 року.  Вони розміщені на сайті МОЗ, де є перелік документів, які пройшли реєстрацію в Мін’юсті в 2022 році. Пані Скапа підтвердила наявність роз’яснення МОЗ з 2017 року щодо скасування Медико-біологічних вимог. Бізнес також поділився своїми пересторогами щодо наказу МОЗ №1238, який передбачає впровадження вимог до нових показників безпеки (зокрема, перхлорат) з 1 липня 2023 року. Так, в Україні відсутні лабораторії, які можуть проводити дослідження щодо вмісту такого показника, а також існує велика ймовірність, що зважаючи на воєнний стан, лабораторії не будуть інвестувати в необхідне обладнання і методики. Для компаній це потенційні ризики особливо під час державного контролю. За інформацією пані Скапи, наразі ведеться обговорення з профільним заступником міністра щодо можливості відтермінування реалізації нових вимог. Загалом, Міністерство розуміє важливість покращення технічно-матеріальної бази державних  лабораторій, наприклад, для виявлення діоксину. На даний момент бізнес змушений дані дослідження замовляти в приватних лабораторіях, де ціни вищі, або відправляти до Європейського Союзу. Робоча група МОЗ з розробки нормативних актів щодо харчових продуктів була створена ще у 2014 році, але її буде актуалізовано. Щодо проєкту наказу Міністерства «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 12 травня 2010 року №400», який стосується води питної та фасованої, то у Міністерстві отримали зауваження від бізнесу, тож документ знаходиться на стадії доопрацювання. Робота над проєктом наказу щодо вимог до вод природних мінеральних на цей рік найімовірніше не планується. Водночас цей наказ не передбачатиме створення реєстру. Також готується скасування Інструкцій про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування. Крім того, учасники заходи торкнулися питань, що стосувалися агрохімічної, молочної та інших галузей. Міністерство шукає альтернативу державним санітарним правилам і мікробіологічним нормативам, які, на думку бізнесу, є застарілими відносно сучасного законодавства, але є чинними для закладів громадського харчування. Тож представників індустрії запрошують вносити свої коментарі щодо удосконалення системи мікробіологічного контролю виробництва. Європейська Бізнес Асоціація щиро дякує пані Скапі за важливу роботу та увагу до думок бізнесу. Представники Комітету готові ділитися своєю експертизою та допомогти Міністерству в розробці галузевих документів. Тож сподіваємось на плідну співпрацю!

8 лютого Харчовий комітет Європейської Бізнес Асоціації зустрівся з Тетяною Скапою, Керівником відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів Директорату громадського здоров’я МОЗ. В ході зустрічі пані Скапа розповіла бізнесу про плани Міністерства на 2023 рік, а саме про його євроінтеграційний фокус – пріоритетними будуть ініціативи, що наближають законодавство України до стандартів ЄС.

Більшу частину зустрічі було присвячено питанням регулювання харчової галузі.

Так, найближчим часом очікується фіналізація проєкту наказу про затвердження вимог до харчових добавок, ароматизаторів, ензимів, матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами. Документ вже пройшов перше коло опрацювання юристами МОЗ. Так, передбачається, що наказ містиме всі переліки речовин згідно регламентів №1334, №1333, №1332. Важливим є також включення до наказу інформації щодо визначення категорій харчових продуктів, аби галузь отримала комплексний документ, на який можна посилатися в разі розбіжностей. Тож через кілька тижнів проєкт буде винесений на громадське обговорення, і бізнес матиме можливість долучитися до його удосконалення.

Були прийняті п’ять наказів, які стосуються сфери Закону України «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами» №2718-IX від 3 листопада 2022 року.  Вони розміщені на сайті МОЗ, де є перелік документів, які пройшли реєстрацію в Мін’юсті в 2022 році.

Пані Скапа підтвердила наявність роз’яснення МОЗ з 2017 року щодо скасування Медико-біологічних вимог.

Бізнес також поділився своїми пересторогами щодо наказу МОЗ №1238, який передбачає впровадження вимог до нових показників безпеки (зокрема, перхлорат) з 1 липня 2023 року. Так, в Україні відсутні лабораторії, які можуть проводити дослідження щодо вмісту такого показника, а також існує велика ймовірність, що зважаючи на воєнний стан, лабораторії не будуть інвестувати в необхідне обладнання і методики. Для компаній це потенційні ризики особливо під час державного контролю. За інформацією пані Скапи, наразі ведеться обговорення з профільним заступником міністра щодо можливості відтермінування реалізації нових вимог.

Загалом, Міністерство розуміє важливість покращення технічно-матеріальної бази державних  лабораторій, наприклад, для виявлення діоксину. На даний момент бізнес змушений дані дослідження замовляти в приватних лабораторіях, де ціни вищі, або відправляти до Європейського Союзу.

Робоча група МОЗ з розробки нормативних актів щодо харчових продуктів була створена ще у 2014 році, але її буде актуалізовано.

Щодо проєкту наказу Міністерства «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 12 травня 2010 року №400», який стосується води питної та фасованої, то у Міністерстві отримали зауваження від бізнесу, тож документ знаходиться на стадії доопрацювання. Робота над проєктом наказу щодо вимог до вод природних мінеральних на цей рік найімовірніше не планується. Водночас цей наказ не передбачатиме створення реєстру.

Також готується скасування Інструкцій про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування.

Крім того, учасники заходи торкнулися питань, що стосувалися агрохімічної, молочної та інших галузей.

Міністерство шукає альтернативу державним санітарним правилам і мікробіологічним нормативам, які, на думку бізнесу, є застарілими відносно сучасного законодавства, але є чинними для закладів громадського харчування. Тож представників індустрії запрошують вносити свої коментарі щодо удосконалення системи мікробіологічного контролю виробництва.

Європейська Бізнес Асоціація щиро дякує пані Скапі за важливу роботу та увагу до думок бізнесу. Представники Комітету готові ділитися своєю експертизою та допомогти Міністерству в розробці галузевих документів. Тож сподіваємось на плідну співпрацю!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: