fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Регуляторні питання, Побутова електротехніка, Роздрібна торгівля

07/ 07/ 2023
  Асоціація вітає прийняття Проєкту Закону №6134 10 червня ц.р. Верховною Радою України та його підписання Президентом України 5 липня ц.р., як Закон України «Про захист прав споживачів» №3153-IX від 10 червня 2023 року. Прийняття нового Закону про захист прав споживачів, гармонізованого з європейськими директивами, є важливим кроком для України і сприятиме розвитку справедливого та конкурентоспроможного ринку, забезпечуючи права та інтереси споживачів. Закон №3153-IX був розроблений на основі директив Європейського Союзу (в тому числі, але не виключно Регламенту (ЄС) №2017/2394, Директив №2013/11/ЄС, №2011/83/ЄС №2009/22/ЄС) і його прийняття є важливим кроком на шляху до виконання наших євроінтеграційних зобов’язань. Окрім цього, впровадження стандартів та правил, які відповідають міжнародним нормам, сприятиме залученню іноземних інвестицій та розвитку зовнішньоекономічних звязків. Окрім цього, прийняття нового Закону Про захист прав споживачів є важливим кроком як для бізнесу, так і для споживачів. Новий Закон має велике значення для споживачів, оскільки він гарантує їхні права та інтереси при придбанні товарів і послуг. Для бізнесу Закон №3153-IX також має важливе значення. Він врегульовує питання електронної торгівлі, створює підвалини для подальшої діджиталізації, наприклад дозволяє видавати гарантійний талон та деякі інші документи в електронному вигляді, тощо. Також новий Закон стимулюватиме конкуренцію та підвищення якості товарів і послуг, оскільки підприємства будуть змушені дотримуватися встановлених правил і стандартів. У той же час, бізнес наголошує на важливості подальшої роботи над вдосконаленням законодавчих норм в сфері захисту прав споживачів. Так, під час розгляду цього законопроєкту в Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку було домовлено створити робочу групу за участі представників Асоціації для напрацювання точкового законопроєкту, який набере чинності разом з Законом №3153-IX (через рік після його офіційного опублікування, але не раніше ніж завершиться воєнний стан) та врегулює питання штрафів, тривалості гарантійного ремонту та окремі аспекти маркування продукції у відповідності до практик, що існують на сьогодні в країнах членах ЄС. Тож, Асоціація очікує на створення відповідної робочої групи та готова й далі працювати заради створення в Україні системи захисту прав споживачів у відповідності до норм та практик Європейського Союзу.

Асоціація вітає прийняття Проєкту Закону №6134 10 червня ц.р. Верховною Радою України та його підписання Президентом України 5 липня ц.р., як Закон України «Про захист прав споживачів» №3153-IX від 10 червня 2023 року.

Прийняття нового Закону про захист прав споживачів, гармонізованого з європейськими директивами, є важливим кроком для України і сприятиме розвитку справедливого та конкурентоспроможного ринку, забезпечуючи права та інтереси споживачів.

Закон №3153-IX був розроблений на основі директив Європейського Союзу (в тому числі, але не виключно Регламенту (ЄС) №2017/2394, Директив №2013/11/ЄС, №2011/83/ЄС №2009/22/ЄС) і його прийняття є важливим кроком на шляху до виконання наших євроінтеграційних зобов’язань. Окрім цього, впровадження стандартів та правил, які відповідають міжнародним нормам, сприятиме залученню іноземних інвестицій та розвитку зовнішньоекономічних зв’язків.

Окрім цього, прийняття нового Закону Про захист прав споживачів є важливим кроком як для бізнесу, так і для споживачів. Новий Закон має велике значення для споживачів, оскільки він гарантує їхні права та інтереси при придбанні товарів і послуг.

Для бізнесу Закон №3153-IX також має важливе значення. Він врегульовує питання електронної торгівлі, створює підвалини для подальшої діджиталізації, наприклад дозволяє видавати гарантійний талон та деякі інші документи в електронному вигляді, тощо. Також новий Закон стимулюватиме конкуренцію та підвищення якості товарів і послуг, оскільки підприємства будуть змушені дотримуватися встановлених правил і стандартів.

У той же час, бізнес наголошує на важливості подальшої роботи над вдосконаленням законодавчих норм в сфері захисту прав споживачів. Так, під час розгляду цього законопроєкту в Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку було домовлено створити робочу групу за участі представників Асоціації для напрацювання точкового законопроєкту, який набере чинності разом з Законом №3153-IX (через рік після його офіційного опублікування, але не раніше ніж завершиться воєнний стан) та врегулює питання штрафів, тривалості гарантійного ремонту та окремі аспекти маркування продукції у відповідності до практик, що існують на сьогодні в країнах членах ЄС. Тож, Асоціація очікує на створення відповідної робочої групи та готова й далі працювати заради створення в Україні системи захисту прав споживачів у відповідності до норм та практик Європейського Союзу.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: