fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Промислова екологія та сталий розвиток

28/ 03/ 2023
  Обов’язковий автоматизований моніторинг викидів відтерміновано на повоєнний період 28 березня 2023 року на засіданні Уряду було схвалено постанову КМУ «Про затвердження Порядку запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин» №272. Цим документом, який вступає в дію після припинення/скасування воєнного стану, передбачається, зокрема забезпечення автоматизованого моніторингу викидів на нових стаціонарних джерелах в певних видах діяльності протягом 5 років. Окрім того, для установок з обмеженим строком експлуатації, а також деяких інших надається можливість не здійснювати автоматизовані вимірювання викидів. Нагадаємо, що вперше проєкт постанови Кабміну було опубліковано для громадського обговорення у жовтні 2022 року. У своєму листі Асоціація звертала увагу розробників документу на економічну недоцільність запровадження автоматизованого моніторингу у тому числі на застарілих, немодернізованих об’єктах у воєнний час з огляду на постійну загрозу ракетних ударів і руйнування потужностей. Також із документу виключено ряд положень, які могли спричинити дискреційні повноваження органів влади та потенційні корупційні ризики. Бізнес-спільнота дякує за врахування думки підприємств. Водночас сподіваємось, що після прийняття законопроєкту у сфері реформи промислового забруднення, до Постанови КМУ №272 будуть внесені зміни з метою її узгодження із Директивою 2010/75/ЄС, за якою вимоги до встановлення автоматизованих систем контролю визначаються виключно у висновках найкращих доступним технологій та методів управління (НДТМ) та лише для визначеного переліку установок.

Обов’язковий автоматизований моніторинг викидів відтерміновано на повоєнний період

28 березня 2023 року на засіданні Уряду було схвалено постанову КМУ «Про затвердження Порядку запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин» №272.

Цим документом, який вступає в дію після припинення/скасування воєнного стану, передбачається, зокрема забезпечення автоматизованого моніторингу викидів на нових стаціонарних джерелах в певних видах діяльності протягом 5 років. Окрім того, для установок з обмеженим строком експлуатації, а також деяких інших надається можливість не здійснювати автоматизовані вимірювання викидів.

Нагадаємо, що вперше проєкт постанови Кабміну було опубліковано для громадського обговорення у жовтні 2022 року. У своєму листі Асоціація звертала увагу розробників документу на економічну недоцільність запровадження автоматизованого моніторингу у тому числі на застарілих, немодернізованих об’єктах у воєнний час з огляду на постійну загрозу ракетних ударів і руйнування потужностей. Також із документу виключено ряд положень, які могли спричинити дискреційні повноваження органів влади та потенційні корупційні ризики.

Бізнес-спільнота дякує за врахування думки підприємств. Водночас сподіваємось, що після прийняття законопроєкту у сфері реформи промислового забруднення, до Постанови КМУ №272 будуть внесені зміни з метою її узгодження із Директивою 2010/75/ЄС, за якою вимоги до встановлення автоматизованих систем контролю визначаються виключно у висновках найкращих доступним технологій та методів управління (НДТМ) та лише для визначеного переліку установок.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: