fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Побутова електротехніка

18/ 11/ 2020
  Асоціація вітає прийняття Постанови Уряду N1097 від 11 листопада 2020 року, яка внесла запропоновані Асоціацією зміни до ряду технічних регламентів, зокрема (1) ТР енергетичного маркування кондиціонерів повітря; (2) ТР щодо вимог до екодизайну циркуляційних насосів; та (3) ТР щодо вимог до екодизайну телевізорів. Комітет побутової електротехніки Асоціації звернув увагу представників державних органів на певні розбіжності в текстах технічних регламентів щодо вимог до телевізорів та циркуляційних насосів в порівнянні з текстами відповідних Директив Європейського Союзу, на основі яких було розроблено українські регламенти. Зокрема, в частині набуття чинності окремими положеннями щодо вимог до екодизайну, українські регламенти та встановлювали більш жорсткі вимоги до обладнання, ніж ті, що існують наразі в ЄС. Так, наприклад, Регламент ЄС №641/2009, на основі якого був розроблений ТР для насосів, передбачає можливість вводити в обіг циркуляційні насоси, інтегровані в пристрої до 1 січня 2022 року, водночас український аналог передбачав на два роки менший період. Щодо ТР для телевізорів, то він після набрання чинності одразу встановив вимоги щодо екодизайну до вже введених в обіг телевізорів, тоді як Регламенту Комісії (ЄС) №642/2009 після набрання чинності встановлював вимоги то обладнання під час процесу його введення в обіг. Щодо ТР для кондиціонерів, то в ньому були розбіжності між кольорами, використаними на етикетці для зображення мапи України, та вимогами до кольорів мапи, наведеними в самому тексті технічного регламенту. Відтак, компанії не знали якими вимогами до енергетичної етикетки керуватись в своїй діяльності та попросили уніфікувати правила, зокрема привести у відповідність зразок етикетки до правил, наведених в тексті технічного регламенту. Комітет Асоціації надіслав ряд офіційних позицій, провів декілька зустрічей та активно співпрацював з державними органами з метою якнайшвидшого прийняття запропонованих бізнесом змін. Відтак, Асоціація вдячна Державному агентству з енергоефективності, Міністерству енергетики, Міністерству економіки, Кабінету Міністрів та іншим залученим державним органам за прийняття Постанови Уряду N1097 та сподівається на подальшу конструктивну співпрацю, спрямовану на гармонізацію сфери технічного регулювання в Україні відповідно до вимог ЄС. Якщо вам потрібна додаткова інформація, звертайтесь до [email protected], Менеджера Комітету побутової електротехніки Асоціації.      

Асоціація вітає прийняття Постанови Уряду N1097 від 11 листопада 2020 року, яка внесла запропоновані Асоціацією зміни до ряду технічних регламентів, зокрема (1) ТР енергетичного маркування кондиціонерів повітря; (2) ТР щодо вимог до екодизайну циркуляційних насосів; та (3) ТР щодо вимог до екодизайну телевізорів.

Комітет побутової електротехніки Асоціації звернув увагу представників державних органів на певні розбіжності в текстах технічних регламентів щодо вимог до телевізорів та циркуляційних насосів в порівнянні з текстами відповідних Директив Європейського Союзу, на основі яких було розроблено українські регламенти. Зокрема, в частині набуття чинності окремими положеннями щодо вимог до екодизайну, українські регламенти та встановлювали більш жорсткі вимоги до обладнання, ніж ті, що існують наразі в ЄС. Так, наприклад, Регламент ЄС №641/2009, на основі якого був розроблений ТР для насосів, передбачає можливість вводити в обіг циркуляційні насоси, інтегровані в пристрої до 1 січня 2022 року, водночас український аналог передбачав на два роки менший період. Щодо ТР для телевізорів, то він після набрання чинності одразу встановив вимоги щодо екодизайну до вже введених в обіг телевізорів, тоді як Регламенту Комісії (ЄС) №642/2009 після набрання чинності встановлював вимоги то обладнання під час процесу його введення в обіг.

Щодо ТР для кондиціонерів, то в ньому були розбіжності між кольорами, використаними на етикетці для зображення мапи України, та вимогами до кольорів мапи, наведеними в самому тексті технічного регламенту. Відтак, компанії не знали якими вимогами до енергетичної етикетки керуватись в своїй діяльності та попросили уніфікувати правила, зокрема привести у відповідність зразок етикетки до правил, наведених в тексті технічного регламенту.

Комітет Асоціації надіслав ряд офіційних позицій, провів декілька зустрічей та активно співпрацював з державними органами з метою якнайшвидшого прийняття запропонованих бізнесом змін.

Відтак, Асоціація вдячна Державному агентству з енергоефективності, Міністерству енергетики, Міністерству економіки, Кабінету Міністрів та іншим залученим державним органам за прийняття Постанови Уряду N1097 та сподівається на подальшу конструктивну співпрацю, спрямовану на гармонізацію сфери технічного регулювання в Україні відповідно до вимог ЄС.

Якщо вам потрібна додаткова інформація, звертайтесь до [email protected], Менеджера Комітету побутової електротехніки Асоціації.

 

 

 

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: