fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Україна може залишитись без курятини вже найближчим часом

09/ 03/ 2021
  17 лютого Міністерством охорони здоров’я був опублікований наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження. Документом пропонується приведення у відповідність показники безпечності м’яса птиці до європейських норм. В першу чергу, це пов’язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проект стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу, хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняку птиці. За інформацією компаній, проект наказу вже погоджений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Водночас, як стало відомо, Державна регуляторна служба, завданням якої є реалізація державної регуляторної політики, політики з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності готує проект відмови щодо даного наказу. Однак, не погодження даного нормативного акту призведе до, фактично, заборони реалізації м’яса птиці як на території України, так і за її межами. Адже продукцію харчування, котра заборонена до споживання всередині країни заборонена і до експорту.   Європейська Бізнес Асоціація вже надіслала листа до Міністерства охорони здоров’я та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні. Зазначимо, що м’ясо птиці є одним з найбільш доступних видів м’яса та відноситься до соціальних продуктів. Так, в Україні за офіційними даними Держстату в 2019 році споживали 53,6 кг м’яса на 1 особу, з яких м’ясо птиці складало 26 кг або 49%. Водночас, дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі, і використовуються в Європейських країнах), проте, дуже важливі для вирощування птиці і їх використовують протягом всього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм. Проте, дана ситуація може призвести до втрати поголів’я птиці, що, в свою чергу, може призвести до різкого та неконтрольованого підвищення цін на цю категорію продуктів. Тож, сподіваємось, голос бізнесу почують!   Більш оперативно про новини Асоціації можна дізнатися на нашому Telegram-каналі – EBAUkraine.  

17 лютого Міністерством охорони здоров’я був опублікований наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження.

Документом пропонується приведення у відповідність показники безпечності м’яса птиці до європейських норм. В першу чергу, це пов’язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проект стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу, хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняку птиці.

За інформацією компаній, проект наказу вже погоджений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Водночас, як стало відомо, Державна регуляторна служба, завданням якої є реалізація державної регуляторної політики, політики з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності готує проект відмови щодо даного наказу. Однак, не погодження даного нормативного акту призведе до, фактично, заборони реалізації м’яса птиці як на території України, так і за її межами. Адже продукцію харчування, котра заборонена до споживання всередині країни заборонена і до експорту.  

Європейська Бізнес Асоціація вже надіслала листа до Міністерства охорони здоров’я та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні.

Зазначимо, що м’ясо птиці є одним з найбільш доступних видів м’яса та відноситься до соціальних продуктів. Так, в Україні за офіційними даними Держстату в 2019 році споживали 53,6 кг м’яса на 1 особу, з яких м’ясо птиці складало 26 кг або 49%. Водночас, дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі, і використовуються в Європейських країнах), проте, дуже важливі для вирощування птиці і їх використовують протягом всього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм.

Проте, дана ситуація може призвести до втрати поголів’я птиці, що, в свою чергу, може призвести до різкого та неконтрольованого підвищення цін на цю категорію продуктів. Тож, сподіваємось, голос бізнесу почують!

 

Більш оперативно про новини Асоціації можна дізнатися на нашому Telegram-каналі – EBAUkraine.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: