fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

ЕВА закликає не допустити дефіциту цукру на вітчизняному ринку

02/ 07/ 2021
  Європейська Бізнес Асоціація засвідчила свою підтримку законопроєкту №5673 «Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру білого» в офіційному зверненні до Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Голови Парламенту та керівництва фракцій. Компанії вже давно занепокоєні суттєвим зростанням цін на цукор, оскільки він має значну частку у виробництві багатьох продуктів харчування. Так, за даними Держстату, в лютому 2021 року індекс споживчих цін на цукор зріс на 61,7% порівняно із періодом минулого року. На підвищення цін впливають декілька факторів: зниження урожайності та цукристості буряків, зниження обсягів виробництва цукру в поточному сезоні, а також скорочення посівних площ цукровими буряками в Україні. За даними Мінекономіки, в цьому маркетинговому році виробництво цукру скоротилось на понад 22% та становить близько 1,1 млн тонн при потребі близько 1,4-1,5 млн тонн. Окрім того, Україна продовжує експортувати цукор. Вирішенням ситуації може стати імпорт цукру в Україну, але здійснювати імпорт при діючій ставці мита 50% не є економічно виправданим. Тому експерти Асоціації підтримують пропозицію тимчасового встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну білого цукру в обсязі 60 тис. тонн за нульовою ставкою ввізного мита.  Ситуація з цінами на цукор вже спричинила значні збитки для виробників кондитерської продукції та виробників інших продуктів харчування, які вимушені підвищувати ціни на свою продукцію. Якщо ж ситуація залишиться незмінною, наслідком дефіциту цукру може бути подальше зростання цін, а також падіння обсягів виробництва та експорту кондитерської продукції. До того ж, різке та значне зростання цін на цукор відбувається на фоні зростання вартості й інших основних видів сировини: борошна та продукції олійно-жирової галузі. Рішення, запропоновані цим законопроєктом, дозволять покрити дефіцит цукру на внутрішньому ринку, забезпечити безперебійне виробництво харчової продукції та стримати темпи зростання цін як на цукор, так і на готову продукцію з його використанням. З огляду на це, Асоціація звертається до народних депутатів з проханням сприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту №5673 за основу та в цілому.

Європейська Бізнес Асоціація засвідчила свою підтримку законопроєкту №5673 «Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру білого» в офіційному зверненні до Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Голови Парламенту та керівництва фракцій.

Компанії вже давно занепокоєні суттєвим зростанням цін на цукор, оскільки він має значну частку у виробництві багатьох продуктів харчування. Так, за даними Держстату, в лютому 2021 року індекс споживчих цін на цукор зріс на 61,7% порівняно із періодом минулого року.

На підвищення цін впливають декілька факторів: зниження урожайності та цукристості буряків, зниження обсягів виробництва цукру в поточному сезоні, а також скорочення посівних площ цукровими буряками в Україні. За даними Мінекономіки, в цьому маркетинговому році виробництво цукру скоротилось на понад 22% та становить близько 1,1 млн тонн при потребі близько 1,4-1,5 млн тонн. Окрім того, Україна продовжує експортувати цукор.

Вирішенням ситуації може стати імпорт цукру в Україну, але здійснювати імпорт при діючій ставці мита 50% не є економічно виправданим. Тому експерти Асоціації підтримують пропозицію тимчасового встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну білого цукру в обсязі 60 тис. тонн за нульовою ставкою ввізного мита. 

Ситуація з цінами на цукор вже спричинила значні збитки для виробників кондитерської продукції та виробників інших продуктів харчування, які вимушені підвищувати ціни на свою продукцію. Якщо ж ситуація залишиться незмінною, наслідком дефіциту цукру може бути подальше зростання цін, а також падіння обсягів виробництва та експорту кондитерської продукції. До того ж, різке та значне зростання цін на цукор відбувається на фоні зростання вартості й інших основних видів сировини: борошна та продукції олійно-жирової галузі.

Рішення, запропоновані цим законопроєктом, дозволять покрити дефіцит цукру на внутрішньому ринку, забезпечити безперебійне виробництво харчової продукції та стримати темпи зростання цін як на цукор, так і на готову продукцію з його використанням. З огляду на це, Асоціація звертається до народних депутатів з проханням сприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту №5673 за основу та в цілому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальни мережами.
0 Шейрів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: