fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Охорона здоров’я

15/ 01/ 2018
  Вперше на необхідності встановлення єдиної ставки ПДВ по операціях з постачання/ввезення медичних виробів Європейська Бізнес Асоціація звертала увагу державних органів влади ще декілька років тому. Нині ми раді повідомити, що наші зусилля увінчалися успіхом, і вітаємо прийняття та набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (Закон), яким встановлено єдину ставку ПДВ у розмірі 7% для всіх медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів. Комітет з охорони здоров’я Асоціації неодноразово наголошував на необхідності вирішення проблеми застосування двох ставок, а саме 20% та 7% ПДВ. Остання застосовувалась лише до переліку медичних виробів, який був прив’язаний до кодів УКТЗЕД. Парадокс ситуації полягав у тому, що операції з ввезення одного й того самого медичного виробу могли оподатковуватися як за ставкою 7% ПДВ, так і за основною ставкою 20% відповідно до присвоєння митними органами одного чи іншого коду УКТЗЕД. Ми раді повідомити, що зміни до Податкового кодексу України мають вирішити це питання. Асоціація сподівається, що прийняття Закону нарешті встановить прозорі і чітко регламентовані правила оподаткування ПДВ операцій із постачання/ввезення медичних виробів і повністю ліквідує корупційний чинник при визначенні ставки ПДВ. Сподіваємось також на своєчасні дії Уряду, спрямовані на приведення нормативно-правових актів у відповідності до Закону, зокрема, визнання такою, що втратила чинність Постанови Кабінету Міністрів №410 від 3 вересня 2014 року.

Вперше на необхідності встановлення єдиної ставки ПДВ по операціях з постачання/ввезення медичних виробів Європейська Бізнес Асоціація звертала увагу державних органів влади ще декілька років тому. Нині ми раді повідомити, що наші зусилля увінчалися успіхом, і вітаємо прийняття та набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (Закон), яким встановлено єдину ставку ПДВ у розмірі 7% для всіх медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів.

Комітет з охорони здоров’я Асоціації неодноразово наголошував на необхідності вирішення проблеми застосування двох ставок, а саме 20% та 7% ПДВ. Остання застосовувалась лише до переліку медичних виробів, який був прив’язаний до кодів УКТЗЕД. Парадокс ситуації полягав у тому, що операції з ввезення одного й того самого медичного виробу могли оподатковуватися як за ставкою 7% ПДВ, так і за основною ставкою 20% відповідно до присвоєння митними органами одного чи іншого коду УКТЗЕД. Ми раді повідомити, що зміни до Податкового кодексу України мають вирішити це питання.

Асоціація сподівається, що прийняття Закону нарешті встановить прозорі і чітко регламентовані правила оподаткування ПДВ операцій із постачання/ввезення медичних виробів і повністю ліквідує корупційний чинник при визначенні ставки ПДВ.

Сподіваємось також на своєчасні дії Уряду, спрямовані на приведення нормативно-правових актів у відповідності до Закону, зокрема, визнання такою, що втратила чинність Постанови Кабінету Міністрів №410 від 3 вересня 2014 року.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: