fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Агрохімія

27/ 02/ 2013
  На виконання доручення Кабінету Міністрів України № 36/0/2-13 від 02.01.2013 Мінприроди України опрацювало звернення Європейської Бізнес Асоціації (надалі – Асоціація) спільно з Американською торговою платою в Україні і в своєму листі № 2002/06/10-13 від 06.02.2013 визнало недоцільним прийняття «Порядку утилізації, знищення та знешкодження облікового матеріалу ГМО, одержаного при випробуваннях, непридатних або заборонених до використання ГМО, а також тари від них» (надалі – проект Порядку) до удосконалення положень Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (надалі – Закон про біобезпеку) в частині утилізації, знищення та знешкодження ГМО. Довідково: Відповідно до статті 17 Закону про біобезпеку утилізація, знищення та знешкодження облікового матеріалу ГМО, одержаного при випробуваннях, непридатних або заборонених до використання ГМО, а також тари від них здійснюється у порядку встановленому Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерством екології та природних ресурсів України. У зв’язку з цим Мінприроди України розробило проект Порядку і провело його обговорення з представниками громадськості. Асоціація у своєму зверненні від 16.10.2012 звернулася до Мінприроди зі зверненням про недоцільність прийняття проекту Порядку до врегулювання низки інших невирішених питань в галузі законодавства про біобезпеку. На думку Асоціації, доцільнішим є врегулювання ситуації довкола державної реєстрації ГМО, яка з часу прийняття Закону про біобезпеку у 2007 році досі залишається невирішеною. Лише за наявності процедури такої реєстрації можна вирішувати питання про утилізацію, знищення чи знешкодження неавторизованих ГМО, які не пройшли державну реєстрацію, без завдання шкоди суб’єктам господарювання та сільському господарству України в цілому. Крім того, було вказано на деякі суперечності та неузгодженості проекту Порядку з діючим Законом про біобезпеку. У результаті вказаного звернення Асоціація провела консультації з фахівцями Мінприроди та іншими заінтересованими сторонами. За підсумками обговорення було підготовлено ще одне звернення до Уряду України від 21.12.2012, у якому пропонувалося утриматися від прийняття будь-яких регуляторних актів, які передбачають знищення ГМО до того моменту, поки в рамках українського законодавства не буде врегульовано пороговий рівень випадкової присутності ГМО в продукції, а також доручити відповідним органам державної влади розробити та внести відповідні зміни до чинного законодавства. Асоціація вітає рішення Мінприроди про відкликання проекту Порядку і готова надалі надавати фахову експертну допомогу з питань, пов’язаних із законодавчим врегулюванням випадкового рівня присутності ГМО у продукції.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України № 36/0/2-13 від 02.01.2013 Мінприроди України опрацювало звернення Європейської Бізнес Асоціації (надалі – Асоціація) спільно з Американською торговою платою в Україні і в своєму листі № 2002/06/10-13 від 06.02.2013 визнало недоцільним прийняття «Порядку утилізації, знищення та знешкодження облікового матеріалу ГМО, одержаного при випробуваннях, непридатних або заборонених до використання ГМО, а також тари від них» (надалі – проект Порядку) до удосконалення положень Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (надалі – Закон про біобезпеку) в частині утилізації, знищення та знешкодження ГМО.

Довідково: Відповідно до статті 17 Закону про біобезпеку утилізація, знищення та знешкодження облікового матеріалу ГМО, одержаного при випробуваннях, непридатних або заборонених до використання ГМО, а також тари від них здійснюється у порядку встановленому Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерством екології та природних ресурсів України. У зв’язку з цим Мінприроди України розробило проект Порядку і провело його обговорення з представниками громадськості.

Асоціація у своєму зверненні від 16.10.2012 звернулася до Мінприроди зі зверненням про недоцільність прийняття проекту Порядку до врегулювання низки інших невирішених питань в галузі законодавства про біобезпеку. На думку Асоціації, доцільнішим є врегулювання ситуації довкола державної реєстрації ГМО, яка з часу прийняття Закону про біобезпеку у 2007 році досі залишається невирішеною. Лише за наявності процедури такої реєстрації можна вирішувати питання про утилізацію, знищення чи знешкодження неавторизованих ГМО, які не пройшли державну реєстрацію, без завдання шкоди суб’єктам господарювання та сільському господарству України в цілому. Крім того, було вказано на деякі суперечності та неузгодженості проекту Порядку з діючим Законом про біобезпеку.

У результаті вказаного звернення Асоціація провела консультації з фахівцями Мінприроди та іншими заінтересованими сторонами.

За підсумками обговорення було підготовлено ще одне звернення до Уряду України від 21.12.2012, у якому пропонувалося утриматися від прийняття будь-яких регуляторних актів, які передбачають знищення ГМО до того моменту, поки в рамках українського законодавства не буде врегульовано пороговий рівень випадкової присутності ГМО в продукції, а також доручити відповідним органам державної влади розробити та внести відповідні зміни до чинного законодавства.

Асоціація вітає рішення Мінприроди про відкликання проекту Порядку і готова надалі надавати фахову експертну допомогу з питань, пов’язаних із законодавчим врегулюванням випадкового рівня присутності ГМО у продукції.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: