fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Харчові питання

08/ 12/ 2015
  8 грудня 2015 року Верховна Рада України (ВРУ) прийняла проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» №2558а (Проект №2558а). Європейська Бізнес Асоціація (Асоціація) неодноразово наголошувала на тому, що за обраного нашою державою європейського вектору розвитку існування карантинного дозволу (на імпорт або транзит) (КД) є зайвим бар’єром, адже процедура отримання КД в Україні є достатньо забюрократизованою. Для оформлення КД суб’єкти господарювання витрачали багато часу, а короткотермінова дія КД - від одного до шести місяців - та необхідність визначати конкретний пункт перетину кордону імпортним вантажем, суттєво ускладнювали логістику та роботу компаній, коли необхідно швидко завезти сировину для своїх виробництв. На сьогоднішній день відповідні товари при імпорті і так супроводжуються оригіналами фітосанітарних сертифікатів країни відправлення, а на митниці призначення здійснюється фітосанітарний контроль таких вантажів. Тому Асоціація вітає прийняття Проекту №2558а та вважає це важливим кроком на шляху дерегуляції ведення бізнесу в Україні, який спростить процедуру імпорту продуктів харчування рослинного походження та унеможливіть виникнення корупційних ризиків. Ми вдячні Міністерству аграрної політики та продовольства України та депутатам ВРУ за їх сприяння та позитивний результат, а нашим компаніям-членам за ініціативу та експерту допомогу! Юридична довідка: За результатами проекту Twinning «Надання допомоги Україні в наближенні законодавства у сфері фітосанітарії та адміністративних засад у відповідності до європейських стандартів», який проводився протягом 2012-2014 років з метою приведення фітосанітарних стандартів України у відповідність до європейського законодавства, експерти з ЄС рекомендували скасувати КД, як такий, що відсутній в країнах ЄС. 31 серпня 2015 року у ВРУ було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» №2558а (Проект №2558а). 8 грудня 2015 року Проект №2558а було прийнято в цілому. Цією законодавчою ініціативою вносяться зміни до Закону України «Про карантин рослин» №3348-XII від 30 червня 1993 року, якими, серед іншого: - скасовується необхідність отримання КД; - запроваджується механізм обміну інформацією між Держпродспоживслужбою та Державною фіскальною службою України щодо діючих заборон на ввезення з карантинних зон об’єктів регулювання.

8 грудня 2015 року Верховна Рада України (ВРУ) прийняла проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» №2558а (Проект №2558а).

Європейська Бізнес Асоціація (Асоціація) неодноразово наголошувала на тому, що за обраного нашою державою європейського вектору розвитку існування карантинного дозволу (на імпорт або транзит) (КД) є зайвим бар’єром, адже процедура отримання КД в Україні є достатньо забюрократизованою.

Для оформлення КД суб’єкти господарювання витрачали багато часу, а короткотермінова дія КД – від одного до шести місяців – та необхідність визначати конкретний пункт перетину кордону імпортним вантажем, суттєво ускладнювали логістику та роботу компаній, коли необхідно швидко завезти сировину для своїх виробництв.

На сьогоднішній день відповідні товари при імпорті і так супроводжуються оригіналами фітосанітарних сертифікатів країни відправлення, а на митниці призначення здійснюється фітосанітарний контроль таких вантажів.

Тому Асоціація вітає прийняття Проекту №2558а та вважає це важливим кроком на шляху дерегуляції ведення бізнесу в Україні, який спростить процедуру імпорту продуктів харчування рослинного походження та унеможливіть виникнення корупційних ризиків.

Ми вдячні Міністерству аграрної політики та продовольства України та депутатам ВРУ за їх сприяння та позитивний результат, а нашим компаніям-членам за ініціативу та експерту допомогу!

Юридична довідка:

За результатами проекту Twinning «Надання допомоги Україні в наближенні законодавства у сфері фітосанітарії та адміністративних засад у відповідності до європейських стандартів», який проводився протягом 2012-2014 років з метою приведення фітосанітарних стандартів України у відповідність до європейського законодавства, експерти з ЄС рекомендували скасувати КД, як такий, що відсутній в країнах ЄС.

31 серпня 2015 року у ВРУ було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» №2558а (Проект №2558а).

8 грудня 2015 року Проект №2558а було прийнято в цілому. Цією законодавчою ініціативою вносяться зміни до Закону України «Про карантин рослин» №3348-XII від 30 червня 1993 року, якими, серед іншого:
– скасовується необхідність отримання КД;
– запроваджується механізм обміну інформацією між Держпродспоживслужбою та Державною фіскальною службою України щодо діючих заборон на ввезення з карантинних зон об’єктів регулювання.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: