fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Побутова електротехніка

16/ 04/ 2013
  Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2013 року N 235 (надалі – Постанова N 235) внесені зміни до 17 технічних регламентів та 2 постанов Кабінету Міністрів України (надалі – КМУ). Постанова N 235 виключила положення щодо обовязкової реєстрації декларації про відповідність з 17 технічних регламентів і 2 постанов КМУ та привела їх у відповідність до чинного законодавства. Передумови: Після скасування обовязкової сертифікації та вступу в дію технічних регламентів для певних продуктів в Україні, процедура сертифікації була замінена реєстрацією декларацій про відповідність. Це не відповідало законодавству ЄС та призводило до додаткових часових та грошових витрат з боку іноземних виробників та імпортерів. Асоціація протягом тривалого часу відстоювала необхідність скасування обовязкової реєстрації декларацій про відповідність, провела цілу низку зустрічей з представниками влади і направила значну кількість листів-звернень із аргументами щодо необхідності законодавчих змін. В результаті довготривалих зусиль Асоціації 2 жовтня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність» N 5312-VI, відповідно до якого були виключені положення щодо обов’язковості реєстрації декларації про відповідність з ряду Законів України. Однак, положення щодо обов’язкової реєстрації декларації про відповідність все ще були присутні в 17 технічних регламентах та 2 постановах КМУ. Це суперечило українському законодавству, зокрема, Законам України Про оцінку відповідності», «Про захист прав споживачів» та «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» та заважало створенню прозорого правового поля в якому одні й ті самі вимоги узгоджені між собою. Асоціація постійно звертала увагу представників органів державної влади на цей факт. Ми раді повідомити, що 8 квітня 2013 року, Кабінет Міністрів України, прийняв Постанову N 235, яка виключила положення про обовязкову реєстрацію декларації про відповідність з 17 технічних регламентів і 2 постанов КМУ та привела їх у відповідність з чинним законодавством. Ця Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування. Звісно, необхідні ще деякі законодавчі зміни, які треба зробити з метою гармонізації українського законодавства у відповідність із законодавчими нормами, що діють у ЄС, зокрема, надання виробникам та імпортерам в Україні права подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчуватиме відповідність обладнання всім необхідним технічним регламентам. Асоціація продовжуватиме працювати над цим питанням з метою спрощення процедур, приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу та з метою захисту законних інтересів своїх членів.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” від 8 квітня 2013 року N 235 (надалі – Постанова N 235) внесені зміни до 17 технічних регламентів та 2 постанов Кабінету Міністрів України (надалі – КМУ). Постанова N 235 виключила положення щодо обов’язкової реєстрації декларації про відповідність з 17 технічних регламентів і 2 постанов КМУ та привела їх у відповідність до чинного законодавства.

Передумови: Після скасування обов’язкової сертифікації та вступу в дію технічних регламентів для певних продуктів в Україні, процедура сертифікації була замінена реєстрацією декларацій про відповідність. Це не відповідало законодавству ЄС та призводило до додаткових часових та грошових витрат з боку іноземних виробників та імпортерів. Асоціація протягом тривалого часу відстоювала необхідність скасування обов’язкової реєстрації декларацій про відповідність, провела цілу низку зустрічей з представниками влади і направила значну кількість листів-звернень із аргументами щодо необхідності законодавчих змін.

В результаті довготривалих зусиль Асоціації 2 жовтня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність» N 5312-VI, відповідно до якого були виключені положення щодо обов’язковості реєстрації декларації про відповідність з ряду Законів України. Однак, положення щодо обов’язкової реєстрації декларації про відповідність все ще були присутні в 17 технічних регламентах та 2 постановах КМУ. Це суперечило українському законодавству, зокрема, Законам України “Про оцінку відповідності», «Про захист прав споживачів» та «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» та заважало створенню прозорого правового поля в якому одні й ті самі вимоги узгоджені між собою. Асоціація постійно звертала увагу представників органів державної влади на цей факт.

Ми раді повідомити, що 8 квітня 2013 року, Кабінет Міністрів України, прийняв Постанову N 235, яка виключила положення про обов’язкову реєстрацію декларації про відповідність з 17 технічних регламентів і 2 постанов КМУ та привела їх у відповідність з чинним законодавством. Ця Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

Звісно, необхідні ще деякі законодавчі зміни, які треба зробити з метою гармонізації українського законодавства у відповідність із законодавчими нормами, що діють у ЄС, зокрема, надання виробникам та імпортерам в Україні права подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчуватиме відповідність обладнання всім необхідним технічним регламентам. Асоціація продовжуватиме працювати над цим питанням з метою спрощення процедур, приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу та з метою захисту законних інтересів своїх членів.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: