fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

10/ 07/ 2013
  Завдяки значним зусиллями Європейської Бізнес Асоціації 2 липня 2013 року Листом Міністерства доходів і зборів України «Деякі питання заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної» № 9684/7/99-99-19-04-01-17 було відкладено зазначення нового обов’язкового реквізиту у податковій накладній. Передумови: 12 серпня 2012 року Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» № 5083-VI від 5 липня 2012 року (надалі - Закон України № 5083-VI), яким було доповнено статтю 201 Податкового кодексу України (надалі - ПКУ) новим підпунктом «ї», набрав чинності. Слід зазначити, що Законом України № 5083-VI не було передбачено перехідного періоду або особливих положень щодо моменту початку зазначення такого обов’язкового реквізиту, а приведення облікової програми у відповідність до нової вимоги потребує певного часу. Враховуючи вищезазначене, а також завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (надалі –Асоціація), Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» № 5503-VI від 20 листопада 2012 року тимчасово, до 1 липня 2013 року, дію підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 ПКУ було призупинено. Однак, у зв’язку з наближення терміну поновлення дії вищезазначеного підпункту, Асоціація неодноразово зверталася до Міністерства доходів і зборів та Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики з проханням надати офіційне роз’яснення найближчим часом щодо питань, які турбують бізнес спільноту, а в наступному з проханням вилучити підпункт «ї» пункту 201.1 статті 201 ПКУ. З огляду на це, Міністерство доходів і зборів України розробило проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування податком на додану вартість», яким передбачено зазначене вилучення. У свою чергу, на сайті Верховної Ради України було зареєстровано Проект Закону № 2707 від 3 квітня 2013 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення виписки та реєстрації податкових накладних)», який передбачає аналогічні зміни. Наразі ми раді повідомити, що Міністерство доходів і зборів України опублікувало на своєму офіційному сайті Лист № 9684/7/99-99-19-04-01-17 від 27 червня 2013 року, в якому відтермінувало зазначення цих реквізитів до моменту набрання чинності змін до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення останніх. Ми хочемо висловити вдячність усім компаніям-членам наших комітетів за активну участь та наполегливість, а також Міністерству доходів і зборів України за сприяння у вирішенні цієї проблеми та запевнити, що Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів.



Завдяки значним зусиллями Європейської Бізнес Асоціації 2 липня 2013 року Листом Міністерства доходів і зборів України «Деякі питання заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної» № 9684/7/99-99-19-04-01-17 було відкладено зазначення нового обов’язкового реквізиту у податковій накладній.


Передумови: 12 серпня 2012 року Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» № 5083-VI від 5 липня 2012 року (надалі – Закон України № 5083-VI), яким було доповнено статтю 201 Податкового кодексу України (надалі – ПКУ) новим підпунктом «ї», набрав чинності.


Слід зазначити, що Законом України № 5083-VI не було передбачено перехідного періоду або особливих положень щодо моменту початку зазначення такого обов’язкового реквізиту, а приведення облікової програми у відповідність до нової вимоги потребує певного часу. Враховуючи вищезазначене, а також завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (надалі –Асоціація), Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» № 5503-VI від 20 листопада 2012 року тимчасово, до 1 липня 2013 року, дію підпункту «ї» пункту 201.1 статті 201 ПКУ було призупинено.


Однак, у зв’язку з наближення терміну поновлення дії вищезазначеного підпункту, Асоціація неодноразово зверталася до Міністерства доходів і зборів та Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики з проханням надати офіційне роз’яснення найближчим часом щодо питань, які турбують бізнес спільноту, а в наступному з проханням вилучити підпункт «ї» пункту 201.1 статті 201 ПКУ. З огляду на це, Міністерство доходів і зборів України розробило проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування податком на додану вартість», яким передбачено зазначене вилучення. У свою чергу, на сайті Верховної Ради України було зареєстровано Проект Закону № 2707 від 3 квітня 2013 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення виписки та реєстрації податкових накладних)», який передбачає аналогічні зміни.


Наразі ми раді повідомити, що Міністерство доходів і зборів України опублікувало на своєму офіційному сайті Лист № 9684/7/99-99-19-04-01-17 від 27 червня 2013 року, в якому відтермінувало зазначення цих реквізитів до моменту набрання чинності змін до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення останніх.


Ми хочемо висловити вдячність усім компаніям-членам наших комітетів за активну участь та наполегливість, а також Міністерству доходів і зборів України за сприяння у вирішенні цієї проблеми та запевнити, що Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: