fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Регуляторні питання

01/ 04/ 2013
  Проект Постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яким передбачається внесення змін до 17 технічних регламентів та 2 постанов Кабінету Міністрів України, з метою виключення положень щодо реєстрації декларації про відповідність був опублікований на офіційному веб-сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі України (надалі – Мінекономрозвитку). Окрім цього, 26 березня ц.р. Європейська Бізнес Асоціація (надалі – Асоціація) отримала офіційний лист від Мінекономрозвитку, в якому Міністерство підтримало більшість пропозицій Асоціації з цього питання. Довідкова інформація: В результаті довготривалих зусиль Асоціації 2 жовтня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність» N 5312-VI, відповідно до якого були виключені положення щодо обовязковості реєстрації декларації про відповідність з ряду Законів України. Однак, положення щодо обовязкової реєстрації декларації про відповідність все ще присутні в 17 технічних регламентах та 2 постановах Кабінету Міністрів України. Таким чином, зазначені акти Кабінету Міністрів України суперечать Законам України та не відповідають практиці оформлення декларації про відповідність в Європейському Союзі. Окрім того, більшість Директив ЄС не встановлюють обовязкових форм декларації про відповідність. В результаті, виробники або імпортери в ЄС можуть подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчує відповідність обладнання всім Директивам ЄС, під дію яких потрапляє товар. З огляду на вищезазначене, Асоціація відстоює ідею надання виробникам та імпортерам в Україні аналогічного права подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчуватиме відповідність обладнання всім необхідним технічним регламентам. 26 березня ц.р. Асоціація отримала офіційну відповідь від Мінекономрозвитку, в якій повідомляється, що відповідно до Національного плану дій на 2013 рік, затвердженого Указом Президента від 12 березня 2013 N 128, Міністерство має розробити законопроект про внесення змін до Закону України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності від 1 грудня 2005 року N 3164-IV. Під час підготовки вищезазначеного законопроекту Мінекономрозвитку врахує пропозицію Асоціації щодо можливості складення єдиної декларації про відповідність на продукцію, яка є одночасно обєктом декількох технічних регламентів. Ми дякуємо всім членам Асоціації, хто підтримував наші зусилля, направлені на вирішення цього питання, та будемо тримати Вас в курсі подальшого розвитку подій.

Проект Постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яким передбачається внесення змін до 17 технічних регламентів та 2 постанов Кабінету Міністрів України, з метою виключення положень щодо реєстрації декларації про відповідність був опублікований на офіційному веб-сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі України (надалі – Мінекономрозвитку). Окрім цього, 26 березня ц.р. Європейська Бізнес Асоціація (надалі – Асоціація) отримала офіційний лист від Мінекономрозвитку, в якому Міністерство підтримало більшість пропозицій Асоціації з цього питання.

Довідкова інформація: В результаті довготривалих зусиль Асоціації 2 жовтня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність» N 5312-VI, відповідно до якого були виключені положення щодо обов’язковості реєстрації декларації про відповідність з ряду Законів України. Однак, положення щодо обов’язкової реєстрації декларації про відповідність все ще присутні в 17 технічних регламентах та 2 постановах Кабінету Міністрів України. Таким чином, зазначені акти Кабінету Міністрів України суперечать Законам України та не відповідають практиці оформлення декларації про відповідність в Європейському Союзі.

Окрім того, більшість Директив ЄС не встановлюють обов’язкових форм декларації про відповідність. В результаті, виробники або імпортери в ЄС можуть подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчує відповідність обладнання всім Директивам ЄС, під дію яких потрапляє товар. З огляду на вищезазначене, Асоціація відстоює ідею надання виробникам та імпортерам в Україні аналогічного права подавати єдину декларацію про відповідність, що засвідчуватиме відповідність обладнання всім необхідним технічним регламентам. 26 березня ц.р. Асоціація отримала офіційну відповідь від Мінекономрозвитку, в якій повідомляється, що відповідно до Національного плану дій на 2013 рік, затвердженого Указом Президента від 12 березня 2013 N 128, Міністерство має розробити законопроект про внесення змін до Закону України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності” від 1 грудня 2005 року N 3164-IV. Під час підготовки вищезазначеного законопроекту Мінекономрозвитку врахує пропозицію Асоціації щодо можливості складення єдиної декларації про відповідність на продукцію, яка є одночасно об’єктом декількох технічних регламентів.

Ми дякуємо всім членам Асоціації, хто підтримував наші зусилля, направлені на вирішення цього питання, та будемо тримати Вас в курсі подальшого розвитку подій.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: