fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

11/ 02/ 2013
  Міністерством фінансів України були враховані пропозиції Асоціації в доопрацьованій редакції проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» від 22 жовтня 2012 року (надалі – Проект Положення/Проект). Передумови: 22 жовтня 2012 року Проект Положення було оприлюднено на сайті Міністерства фінансів України. Положенням передбачалось уніфікувати єдиними звітними формами подання фінансової звітності як на основі Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку, так і Міжнародного стандарту фінансової звітності. Однак, у зв’язку з деякими недоліками вищезазначеного Проекту Положення, компаніями-членами Асоціації були підготовленні та направленні до уповноважених державних органів пропозиції та зауваження до останнього. Так, зокрема, у Проекті містилось словосполучення щодо інформації, що «розрахована на однозначне тлумачення», яке було запропоновано замінити на більш нейтральне та «зрозуміле користувачам». Крім того, це посприяло б стимулюванню формулювати Примітки (роз’яснення) до звітності більш чітко та зрозуміло. Підпункти (б) і (в) пункту 10 розділу IV Проекту Положення вимагали розширеного пояснення, щоб уникнути непорозумінь. Що стосувалося підпункту (в), то дані статті вже розкриваються безпосередньо в Cash Flow, що у свою чергу нівелювало необхідність його повторного відображення. 11 січня 2013 року була проведена спільна зустріч представників Асоціації та Міністерства фінансів України, на якій були узгоджені усі позиції щодо зазначеного Проекту Положення та враховані суттєві пропозиції Асоціації до цього правового акту. З огляду на актуальність такого документу для бізнес спільноти у регулюванні питань бухгалтерської та фінансової звітності, а також з урахуванням сучасних тенденцій імплементації міжнародних стандартів у національне законодавство, Асоціація розуміє, що потреба у модифікації таких стандартів є нагальною. Таким чином, ми раді повідомити, що оновлений текст Проекту наказу «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» із врахованими змінами було розміщено на сайті Міністерства фінансів України. Ми хочемо висловити вдячність як державним органам за врахування пропозицій бізнесу, так і усім компаніям-членам нашого Податкового комітету за активну участь та наполегливість у вирішенні актуальних проблем. Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням цих проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів та відслідковуватиме, щоб Проект Положення було прийнято саме в такій редакції.

Міністерством фінансів України були враховані пропозиції Асоціації в доопрацьованій редакції проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» від 22 жовтня 2012 року (надалі – Проект Положення/Проект).

Передумови: 22 жовтня 2012 року Проект Положення було оприлюднено на сайті Міністерства фінансів України. Положенням передбачалось уніфікувати єдиними звітними формами подання фінансової звітності як на основі Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку, так і Міжнародного стандарту фінансової звітності.

Однак, у зв’язку з деякими недоліками вищезазначеного Проекту Положення, компаніями-членами Асоціації були підготовленні та направленні до уповноважених державних органів пропозиції та зауваження до останнього. Так, зокрема, у Проекті містилось словосполучення щодо інформації, що «розрахована на однозначне тлумачення», яке було запропоновано замінити на більш нейтральне та «зрозуміле користувачам». Крім того, це посприяло б стимулюванню формулювати Примітки (роз’яснення) до звітності більш чітко та зрозуміло. Підпункти (б) і (в) пункту 10 розділу IV Проекту Положення вимагали розширеного пояснення, щоб уникнути непорозумінь. Що стосувалося підпункту (в), то дані статті вже розкриваються безпосередньо в Cash Flow, що у свою чергу нівелювало необхідність його повторного відображення.

11 січня 2013 року була проведена спільна зустріч представників Асоціації та Міністерства фінансів України, на якій були узгоджені усі позиції щодо зазначеного Проекту Положення та враховані суттєві пропозиції Асоціації до цього правового акту.

З огляду на актуальність такого документу для бізнес спільноти у регулюванні питань бухгалтерської та фінансової звітності, а також з урахуванням сучасних тенденцій імплементації міжнародних стандартів у національне законодавство, Асоціація розуміє, що потреба у модифікації таких стандартів є нагальною.

Таким чином, ми раді повідомити, що оновлений текст Проекту наказу «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» із врахованими змінами було розміщено на сайті Міністерства фінансів України.

Ми хочемо висловити вдячність як державним органам за врахування пропозицій бізнесу, так і усім компаніям-членам нашого Податкового комітету за активну участь та наполегливість у вирішенні актуальних проблем.

Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням цих проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів та відслідковуватиме, щоб Проект Положення було прийнято саме в такій редакції.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: