fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Регуляторні питання

27/ 11/ 2012
  Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації та напрацюванням робочої групи при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, 21 листопада 2012 року було оприлюднено проект нової редакції Технічного регламенту мийних засобів, який враховує більшість пропозицій, поданих Асоціацією. Передумови: Протягом 2008 – 2011 років Міністерство промислової політики України було зобов’язане здійснити низку заходів для забезпечення підготовки підприємств до виконання вимог Технічного регламенту мийних засобів(надалі – Технічного регламенту), які, на жаль, не були виконані у повному обсязі. Зокрема, не були розроблені всі необхідні національні стандарти щодо визначення методів проведення випробування мийних засобів відповідно до Регламенту ЄС № 648 Європейського Парламенту та Ради ЄС «Про миючі засоби» від 31 березня 2004 року (надалі – Регламент ЄС), а чинні національні стандарти не враховують усіх вимог безпеки Технічного регламенту. Як наслідок, органи з оцінки відповідності та випробувальні лабораторії не були в змозі у повному обсязі виконати необхідні випробування мийних засобів для оцінки їх відповідності вимогам Технічного регламенту. Отже, хоча введення в дію Технічного регламенту і передбачало можливість його добровільного застосування протягом трьох років, на практиці це виявилось неможливим. До того ж, великою перешкодою для втілення в життя Технічного регламенту були (та залишаються) нечіткі, неоднозначні вимоги, що дають підґрунтя різному тлумаченню (наприклад, щодо заборони зображення фруктів та інших продуктів харчування на етикетці). Варто зазначити, що перші необхідні зміни до нього були внесені тільки 6 червня 2012 року. Асоціація, в свою чергу, направила низку звернень до вищого керівництва країни з пропозиціями щодо вдосконалення положень Технічного регламенту та його повної гармонізації з вимогами  відповідного Регламенту ЄС. Окрім того, зусиллями Асоціації було створено робочу групу під егідою Мінекономрозвитку, в якій брали участь співробітники Держспоживінспекції та органів з оцінки відповідності, щодо доопрацювання чинної редакції Технічного регламенту. Як результат, 21 листопада 2012 року на сайті Мінекономрозвитку було оприлюднено проект нової редакції Технічного регламенту мийних засобів, який врахував більшу частину запропонованих  Асоціацією змін та доповнень до нього. Ми висловлюємо щиру вдячність компаніям-членам, які безпосередньо брали участь в роботі над вдосконаленням тексту Технічного регламенту, а також органам державної влади за ефективну співпрацю. Асоціація і надалі продовжуватиме відстоювати інтереси компаній-членів з метою остаточного доопрацювання положень Технічного регламенту мийних засобів, які б свою чергу, відповідали європейському законодавству та досвіду роботи компаній.

Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації та напрацюванням робочої групи при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, 21 листопада 2012 року було оприлюднено проект нової редакції Технічного регламенту мийних засобів, який враховує більшість пропозицій, поданих Асоціацією.

Передумови: Протягом 2008 – 2011 років Міністерство промислової політики України було зобов’язане здійснити низку заходів для забезпечення підготовки підприємств до виконання вимог Технічного регламенту мийних засобів(надалі – Технічного регламенту), які, на жаль, не були виконані у повному обсязі. Зокрема, не були розроблені всі необхідні національні стандарти щодо визначення методів проведення випробування мийних засобів відповідно до Регламенту ЄС № 648 Європейського Парламенту та Ради ЄС «Про миючі засоби» від 31 березня 2004 року (надалі – Регламент ЄС), а чинні національні стандарти не враховують усіх вимог безпеки Технічного регламенту. Як наслідок, органи з оцінки відповідності та випробувальні лабораторії не були в змозі у повному обсязі виконати необхідні випробування мийних засобів для оцінки їх відповідності вимогам Технічного регламенту.

Отже, хоча введення в дію Технічного регламенту і передбачало можливість його добровільного застосування протягом трьох років, на практиці це виявилось неможливим. До того ж, великою перешкодою для втілення в життя Технічного регламенту були (та залишаються) нечіткі, неоднозначні вимоги, що дають підґрунтя різному тлумаченню (наприклад, щодо заборони зображення фруктів та інших продуктів харчування на етикетці). Варто зазначити, що перші необхідні зміни до нього були внесені тільки 6 червня 2012 року.

Асоціація, в свою чергу, направила низку звернень до вищого керівництва країни з пропозиціями щодо вдосконалення положень Технічного регламенту та його повної гармонізації з вимогами  відповідного Регламенту ЄС. Окрім того, зусиллями Асоціації було створено робочу групу під егідою Мінекономрозвитку, в якій брали участь співробітники Держспоживінспекції та органів з оцінки відповідності, щодо доопрацювання чинної редакції Технічного регламенту. Як результат, 21 листопада 2012 року на сайті Мінекономрозвитку було оприлюднено проект нової редакції Технічного регламенту мийних засобів, який врахував більшу частину запропонованих  Асоціацією змін та доповнень до нього.

Ми висловлюємо щиру вдячність компаніям-членам, які безпосередньо брали участь в роботі над вдосконаленням тексту Технічного регламенту, а також органам державної влади за ефективну співпрацю.

Асоціація і надалі продовжуватиме відстоювати інтереси компаній-членів з метою остаточного доопрацювання положень Технічного регламенту мийних засобів, які б свою чергу, відповідали європейському законодавству та досвіду роботи компаній.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: