fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Побутова електротехніка

15/ 01/ 2021
  Європейська Бізнес Асоціація вітає реєстрацію проєкту Закону №4537  Асоціація неодноразово звертала увагу представників органів державної влади на те, що чинна система сплати відрахувань з обладнання за так зване приватне копіювання та репрографічне відтворення є застарілою, неефективною та несправедливою по відношенню до всіх залучених сторін. На думку бізнесу, збір морально застарів, оскільки розроблявся ще в доцифрову епоху аналогових пристроїв, коли відбувалося масове копіювання відео- та аудіокасет. Сучасна техніка має вмонтовані спеціальні технічні засоби, які блокують неавторизоване копіювання та надають можливість переглядати твори онлайн без їх запису на пристрій або носій. Окрім цього, додатковий збір з техніки поглиблює кризу в галузі торгівлі електронікою, де, фактично, кожний третій смартфон чи телевізор є нелегальним. Відтак, збір є несправедливим по відношенню до виробників обладнання. Щодо несправедливості існуючої системи по відношенню до споживачів, то не всі споживачі використовують функцію неавторизованого копіювання твору на пристрій або носій. А платити згідно із чинною системою мають всі. Окрім цього, споживач наразі має можливість придбати онлайн будь-яку підписку на музичний канал, книгу, тощо. Відтак сплата додаткового збору з обладнання, фактично, призведе до «подвійного оподаткування». Щодо справедливості поточної системи справляння зборів з техніки та їх розподілу організаціями колективного управління між авторами, то, на наше переконання, її ніколи не існувало. Оскільки неможливо знати твір якого автору копіювався, скільки разів і на яких пристроях. Більше цього, сучасні технології дозволяють побудувати нову систему та надати можливість авторам напряму отримувати кошти від споживачів їх контенту. Саме тому Асоціація в своїх офіційних листах, релізах та під час робочих зустрічей постійно звертала увагу представників органів держаної влади на необхідність реформування цієї системи. Асоціація вітає реєстрацію проєкту Закону №4537 щодо покращення ефективності та прозорості у сфері авторського права. Даний законопроєкт не лише вирішує вищезазначені проблеми, а й в разі його прийняття сприятиме зменшенню кількості зловживань при розподілі зібраних відрахувань та кількості судових спорів між імпортерами та уповноваженими організаціями колективного управління, які досить негативно впливають на інвестиційний клімат в Україні. Тож, Асоціація підтримує проєкт Закону №4537 та сподівається на його якнайшвидше прийняття. Якщо вам потрібна додаткова інформація, звертайтесь до [email protected], Менеджера Комітету побутової електротехніки Асоціації.

Європейська Бізнес Асоціація вітає реєстрацію проєкту Закону №4537 

Асоціація неодноразово звертала увагу представників органів державної влади на те, що чинна система сплати відрахувань з обладнання за так зване приватне копіювання та репрографічне відтворення є застарілою, неефективною та несправедливою по відношенню до всіх залучених сторін.

На думку бізнесу, збір морально застарів, оскільки розроблявся ще в доцифрову епоху аналогових пристроїв, коли відбувалося масове копіювання відео- та аудіокасет. Сучасна техніка має вмонтовані спеціальні технічні засоби, які блокують неавторизоване копіювання та надають можливість переглядати твори онлайн без їх запису на пристрій або носій. Окрім цього, додатковий збір з техніки поглиблює кризу в галузі торгівлі електронікою, де, фактично, кожний третій смартфон чи телевізор є нелегальним. Відтак, збір є несправедливим по відношенню до виробників обладнання.

Щодо несправедливості існуючої системи по відношенню до споживачів, то не всі споживачі використовують функцію неавторизованого копіювання твору на пристрій або носій. А платити згідно із чинною системою мають всі. Окрім цього, споживач наразі має можливість придбати онлайн будь-яку підписку на музичний канал, книгу, тощо. Відтак сплата додаткового збору з обладнання, фактично, призведе до «подвійного оподаткування».

Щодо справедливості поточної системи справляння зборів з техніки та їх розподілу організаціями колективного управління між авторами, то, на наше переконання, її ніколи не існувало. Оскільки неможливо знати твір якого автору копіювався, скільки разів і на яких пристроях. Більше цього, сучасні технології дозволяють побудувати нову систему та надати можливість авторам напряму отримувати кошти від споживачів їх контенту.

Саме тому Асоціація в своїх офіційних листах, релізах та під час робочих зустрічей постійно звертала увагу представників органів держаної влади на необхідність реформування цієї системи.

Асоціація вітає реєстрацію проєкту Закону №4537 щодо покращення ефективності та прозорості у сфері авторського права. Даний законопроєкт не лише вирішує вищезазначені проблеми, а й в разі його прийняття сприятиме зменшенню кількості зловживань при розподілі зібраних відрахувань та кількості судових спорів між імпортерами та уповноваженими організаціями колективного управління, які досить негативно впливають на інвестиційний клімат в Україні. Тож, Асоціація підтримує проєкт Закону №4537 та сподівається на його якнайшвидше прийняття.

Якщо вам потрібна додаткова інформація, звертайтесь до [email protected], Менеджера Комітету побутової електротехніки Асоціації.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: