fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Побутова електротехніка, Регуляторні питання

07/ 04/ 2021
  Процес отримання ліцензій для імпорту/ експорту товарів, що містять фторовані парникові гази суттєво ускладнений необхідністю додавання до заявки на отримання ліцензії зовнішньоекономічного договору та всіх рахунків (інвойсів) по яким здійснювалася торгівельна-економічна діяльність в рамках такого договору. Тож бізнес наголошує на спрощенні процедури отримання. Про це йшлося 7 квітня під час зустрічі компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації та представників державних органів, зокрема, Мінекономіки та Міндовкілля. Переглянути відео зустрічі Так, міжнародні компанії створені в Україні, зазвичай співпрацюють зі своїми материнськими компаніями на основі багаторічних контрактів, що, у свою чергу, змушує представників бізнесу або перепідписувати зовнішньоекономічні контракти або додавати до заявки на отримання ліцензії копії всіх рахунків, які використовувались згідно з умовами такого договору протягом років, а це тисячі, а іноді – десятки тисяч сторінок. У той же час, за інформацією компаній-членів Асоціації при отриманні аналогічних ліцензій в країнах-членах ЄС підприємці не подають у відповідні державні органи зовнішньоекономічні договори та/або рахунки (інвойси). Для розуміння ситуації, наразі, до прикладу, компанія, що працює в Україні з 2003 року та продає відповідну техніку при подачі на ліцензію має надати усі відповідні інвойси за 17 років. Серед інших проблемних питань, представники бізнесу звернули увагу на відсутність можливості подавати заявки на отримання ліцензій в електронному вигляді через Єдиний державний портал адміністративних послуг у в’язку з тим, що форма заявки в електронному вигляді не є коректною і з цих підстав компаніям відмовляють у прийнятті заявок. Представники Міністерства економіки пообіцяли вивчити наведені бізнес-спільнотою аргументи та вивчити можливість спрощення процедури отримання ліцензії, зокрема, виключити необхідність додавати до заявки на ліцензію зовнішньоекономічний договір та всі інвойси.  Представники Міністерства захисту довкілля запропонували учасникам долучитися до Google-групи для обговорення проблемних моментів та планів Міністерства в частині регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами. Європейська Бізнес Асоціація вдячна за відкритість до діалогу та конструктивну дискусію. Сподіваємось, голос бізнесу буде почуто і процедуру отримання ліцензії на імпорт товарів, що місять фторовані парникові гази буде спрощено, аби компанії могли оперативніше отримувати ліцензії та не нести суттєві економічні збитки внаслідок призупинення експортно-імпортних операцій. Довідково: Необхідність отримання ліцензій для даних товарів передбачена постановою Уряду 1329  про перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню на 2021 рік та вимогами  Закону 376-IX про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами.      

Процес отримання ліцензій для імпорту/ експорту товарів, що містять фторовані парникові гази суттєво ускладнений необхідністю додавання до заявки на отримання ліцензії зовнішньоекономічного договору та всіх рахунків (інвойсів) по яким здійснювалася торгівельна-економічна діяльність в рамках такого договору. Тож бізнес наголошує на спрощенні процедури отримання. Про це йшлося 7 квітня під час зустрічі компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації та представників державних органів, зокрема, Мінекономіки та Міндовкілля.

Переглянути відео зустрічі

Так, міжнародні компанії створені в Україні, зазвичай співпрацюють зі своїми материнськими компаніями на основі багаторічних контрактів, що, у свою чергу, змушує представників бізнесу або перепідписувати зовнішньоекономічні контракти або додавати до заявки на отримання ліцензії копії всіх рахунків, які використовувались згідно з умовами такого договору протягом років, а це тисячі, а іноді – десятки тисяч сторінок. У той же час, за інформацією компаній-членів Асоціації при отриманні аналогічних ліцензій в країнах-членах ЄС підприємці не подають у відповідні державні органи зовнішньоекономічні договори та/або рахунки (інвойси).

Для розуміння ситуації, наразі, до прикладу, компанія, що працює в Україні з 2003 року та продає відповідну техніку при подачі на ліцензію має надати усі відповідні інвойси за 17 років.

Серед інших проблемних питань, представники бізнесу звернули увагу на відсутність можливості подавати заявки на отримання ліцензій в електронному вигляді через Єдиний державний портал адміністративних послуг у в’язку з тим, що форма заявки в електронному вигляді не є коректною і з цих підстав компаніям відмовляють у прийнятті заявок.

Представники Міністерства економіки пообіцяли вивчити наведені бізнес-спільнотою аргументи та вивчити можливість спрощення процедури отримання ліцензії, зокрема, виключити необхідність додавати до заявки на ліцензію зовнішньоекономічний договір та всі інвойси. 

Представники Міністерства захисту довкілля запропонували учасникам долучитися до Google-групи для обговорення проблемних моментів та планів Міністерства в частині регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами.

Європейська Бізнес Асоціація вдячна за відкритість до діалогу та конструктивну дискусію. Сподіваємось, голос бізнесу буде почуто і процедуру отримання ліцензії на імпорт товарів, що місять фторовані парникові гази буде спрощено, аби компанії могли оперативніше отримувати ліцензії та не нести суттєві економічні збитки внаслідок призупинення експортно-імпортних операцій.

Довідково:

Необхідність отримання ліцензій для даних товарів передбачена постановою Уряду 1329  про перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню на 2021 рік та вимогами  Закону 376-IX про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: