fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Львів право та податки податки

22/ 09/ 2020
  22 вересня відбулось онлайн засідання Податкового комітету Західноукраїнського офісу Асоціації, на якому учасники обговорили  питання Блокування податкових накладних (ПН) В засіданні Комітету взяв участь представник ГУ ДПС у Львівській області  - Сергій Мелешко, головний інспектор відділу аналітики податкових ризиків ГУ ДПС України у Львівській області, який ознайомив учасників із особливостями складення податкових накладних та в яких саме випадках їх реєстрація може буде заблокована. Серед питань, які розглянув Комітет: неправильне оформлення «придбання-відпуску» товару. У випадку, коли за товар було отримано аванс, проте сам товар ще не доставлено, («прихід» фактично не відбувся). Таким чином блокування ПН буде здійснено автоматично, що матиме наслідком неможливість формування податкового  кредиту; націнка на товар/роботу/послугу (націнка) більш, ніж 150% та наслідки при реєстрації ПН коригування цін. Слід пам’ятати, що розрахунок коригування має відбуватись протягом 14-ти днів. Якщо вказаний строк перевищено, розрахунок коригування буде заблоковано. Тут має місце не лише повернення грошових коштів при коригуванні контрагенту, а й товару. Якщо ж реєстрація вашої ПН заблокована, слід пам’ятати наступне.  Для її розблокування у нас є 365 днів. Отримавши інформацію про це, слід подати у електронній системі підтверджуючі документи щодо здійсненої операції. Далі ДПС України у Львівській області, протягом 5 робочих днів, розглянувши подані документи реєструє ПН або ж відмовляє у її реєстрації. Якщо орган ДПС приймає рішення про відмову у реєстрації ПН завжди є можливість оскаржити таке рішення протягом 10 днів до ДПС України або ж у судовому порядку. Приємно чути та усвідомлювати,  що системного блокування реєстрації ПН в межах Львівської області не відбувається,  адже згідно  зазначених даних п. Сергієм, з 1 лютого 2020 року  у головному управлінні ДПС у Львівській області було розглянуто 13 737 ПН, реєстрація щодо яких була зупинена, з них 10 022 – зареєстровані за результатами роботи Комісії ДПС. Сподіваємось, що компанії і надалі безперешкодно реєструватимуть  податкові накладні, а число заблокованих ПН спричинених особливостями функціонування системи автоматичної реєстрації ПН буде зменшуватись. Якщо ж у вас виникнуть запитання, будь ласка звертайтесь до офісу Асоціації, Мар’яни Зелінської, менеджера Комітетів,  [email protected] Від імені учасників, дякуємо Івану Дуркачу за модерацію, Ігору Піхурку, за активну участь, і Олені Глебі за ініціативу у проведені такого діалогу з експертами ДПС України у Львівській області, а також п. Сергію, за чітко викладену інформацію.

22 вересня відбулось онлайн засідання Податкового комітету Західноукраїнського офісу Асоціації, на якому учасники обговорили  питання Блокування податкових накладних (ПН)

В засіданні Комітету взяв участь представник ГУ ДПС у Львівській області  – Сергій Мелешко, головний інспектор відділу аналітики податкових ризиків ГУ ДПС України у Львівській області, який ознайомив учасників із особливостями складення податкових накладних та в яких саме випадках їх реєстрація може буде заблокована.

Серед питань, які розглянув Комітет:

  • неправильне оформлення «придбання-відпуску» товару. У випадку, коли за товар було отримано аванс, проте сам товар ще не доставлено, («прихід» фактично не відбувся). Таким чином блокування ПН буде здійснено автоматично, що матиме наслідком неможливість формування податкового  кредиту;
  • націнка на товар/роботу/послугу (націнка) більш, ніж 150% та наслідки при реєстрації ПН
  • коригування цін. Слід пам’ятати, що розрахунок коригування має відбуватись протягом 14-ти днів. Якщо вказаний строк перевищено, розрахунок коригування буде заблоковано. Тут має місце не лише повернення грошових коштів при коригуванні контрагенту, а й товару.

Якщо ж реєстрація вашої ПН заблокована, слід пам’ятати наступне.  Для її розблокування у нас є 365 днів. Отримавши інформацію про це, слід подати у електронній системі підтверджуючі документи щодо здійсненої операції. Далі ДПС України у Львівській області, протягом 5 робочих днів, розглянувши подані документи реєструє ПН або ж відмовляє у її реєстрації. Якщо орган ДПС приймає рішення про відмову у реєстрації ПН завжди є можливість оскаржити таке рішення протягом 10 днів до ДПС України або ж у судовому порядку.

Приємно чути та усвідомлювати,  що системного блокування реєстрації ПН в межах Львівської області не відбувається,  адже згідно  зазначених даних п. Сергієм, з 1 лютого 2020 року  у головному управлінні ДПС у Львівській області було розглянуто 13 737 ПН, реєстрація щодо яких була зупинена, з них 10 022 – зареєстровані за результатами роботи Комісії ДПС.

Сподіваємось, що компанії і надалі безперешкодно реєструватимуть  податкові накладні, а число заблокованих ПН спричинених особливостями функціонування системи автоматичної реєстрації ПН буде зменшуватись. Якщо ж у вас виникнуть запитання, будь ласка звертайтесь до офісу Асоціації, Мар’яни Зелінської, менеджера Комітетів,  [email protected]

Від імені учасників, дякуємо Івану Дуркачу за модерацію, Ігору Піхурку, за активну участь, і Олені Глебі за ініціативу у проведені такого діалогу з експертами ДПС України у Львівській області, а також п. Сергію, за чітко викладену інформацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: