fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Технічні регламенти щодо безпечності хімічної продукції треба приймати у повній відповідності до регламентів в ЄС

05/ 11/ 2021
  4 листопада відбулася зустріч представників Європейської Бізнес Асоціації із заступником директора департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки, начальником відділу екологічної безпеки Міндовкілля – Романом Філоненко. В рамках зустрічі було обговорено законопроєкт «Про хімічну безпеку» та підзаконні акти до нього - проєкти Постанов Уряду «Про затвердження Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції» (REACH) та «Про затвердження Технічного регламенту щодо класифікації небезпеки, попереджувального маркування та пакування хімічної продукції» (CLP). Зокрема, проєкт Закону «Про хімічну безпеку» був розроблений Міндовкілля і наразі знаходиться на погоджені у центральних органів виконавчої влади перед винесенням на засідання Уряду. Щодо проєктів постанов, розроблених Мінекономіки, то активної роботи по ним наразі не ведеться. Під час зустрічі представники Асоціації зачитали офіційний лист, який напередодні надійшов на адресу Асоціації від представників Мінекономіки щодо того, що для затвердження та впровадження технічних регламентів REACH та CLP необхідно створення нормативно-правової основи вищого рівня, а саме прийняти проєкт Закону «Про хімічну безпеку». Бізнес, в свою чергу, вітає такий підхід та вважає його досить виваженим і збалансованим. Серед інших питань, на яких наголошував бізнес – необхідність впровадження максимально спрощеної процедури реєстрації хімічних речовин (наприклад, сульфатів, це речовини, що містяться в засобах прання, миття, тощо), що вже пройшли аналогічну процедуру в Європейському Союзі. Варто зауважити, що технічні регламенти REACH та CLP є нововведенням для України, тож їх варто приймати у максимальній відповідності до європейських директив та стандартів (в тому числі, в частині впровадження тих чи інших обмежень та термінів набрання ними чинності).  Адже саме це є запорукою спрощення бар’єрів у торгівлі та покращення бізнес середовища в Україні. Окрім цього, в ході зустрічі представники Мінприроди пообіцяли поділитися останньою версією проєкту закону «Про хімічну безпеку» та запропонували бізнесу більш активно долучатися до роботи над проєктом, в тому числі, надавати свої пропозиції та зауваження. Європейська Бізнес Асоціація вдячна представникам Міндовкілля за відкритість до діалогу.   Більш оперативно про новини Асоціації можна дізнатися на нашому Telegram-каналі – EBAUkraine.

4 листопада відбулася зустріч представників Європейської Бізнес Асоціації із заступником директора департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки, начальником відділу екологічної безпеки Міндовкілля – Романом Філоненко.

В рамках зустрічі було обговорено законопроєкт «Про хімічну безпеку» та підзаконні акти до нього – проєкти Постанов Уряду «Про затвердження Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції» (REACH) та «Про затвердження Технічного регламенту щодо класифікації небезпеки, попереджувального маркування та пакування хімічної продукції» (CLP).

Зокрема, проєкт Закону «Про хімічну безпеку» був розроблений Міндовкілля і наразі знаходиться на погоджені у центральних органів виконавчої влади перед винесенням на засідання Уряду. Щодо проєктів постанов, розроблених Мінекономіки, то активної роботи по ним наразі не ведеться. Під час зустрічі представники Асоціації зачитали офіційний лист, який напередодні надійшов на адресу Асоціації від представників Мінекономіки щодо того, що для затвердження та впровадження технічних регламентів REACH та CLP необхідно створення нормативно-правової основи вищого рівня, а саме прийняти проєкт Закону «Про хімічну безпеку». Бізнес, в свою чергу, вітає такий підхід та вважає його досить виваженим і збалансованим.

Серед інших питань, на яких наголошував бізнес – необхідність впровадження максимально спрощеної процедури реєстрації хімічних речовин (наприклад, сульфатів, це речовини, що містяться в засобах прання, миття, тощо), що вже пройшли аналогічну процедуру в Європейському Союзі. Варто зауважити, що технічні регламенти REACH та CLP є нововведенням для України, тож їх варто приймати у максимальній відповідності до європейських директив та стандартів (в тому числі, в частині впровадження тих чи інших обмежень та термінів набрання ними чинності).  Адже саме це є запорукою спрощення бар’єрів у торгівлі та покращення бізнес середовища в Україні.

Окрім цього, в ході зустрічі представники Мінприроди пообіцяли поділитися останньою версією проєкту закону «Про хімічну безпеку» та запропонували бізнесу більш активно долучатися до роботи над проєктом, в тому числі, надавати свої пропозиції та зауваження.

Європейська Бізнес Асоціація вдячна представникам Міндовкілля за відкритість до діалогу.

 

Більш оперативно про новини Асоціації можна дізнатися на нашому Telegram-каналі – EBAUkraine.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: