fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

08/ 07/ 2014
  Наказом Міністерства доходів і зборів України №366 від 1 липня 2014 року була затверджена Узагальнююча податкова консультація, що вирішила спірне питання віднесення платниками податків витрат на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів до валових витрат (надалі – Міністерство та Наказ №366 відповідно). Передумови: протягом тривалого часу Європейська Бізнес Асоціація (надалі – Асоціація) систематично звертала увагу на неоднозначність норм чинного податкового законодавства стосовно відображення витрат, понесених підприємством у зв’язку з гарантійним ремонтом (обслуговуванням) та заміною товарів, що продаються юридичним особам, у складі витрат, які враховуються при обчисленні обєкта оподаткування податком на прибуток підприємств (валових витрат). Завдяки зусиллям Асоціації Наказом №366 було надане чітке пояснення щодо практичного застосування підпункту «є» підпункту 138.10.3. пункту 138.10. статті 138 та підпункту 140.1.4. пункту 140.1. статті 140 Податкового кодексу України. Зокрема, Наказом №366 визначено, що «витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, по яких оприлюднено зобов’язання продавця щодо їх гарантійного обслуговування, враховуються платником податку – продавцем при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток за умови належного ведення обліку покупців, що отримали таку заміну товарів або послуги з ремонту (обслуговування), незалежно від статусу покупців (фізичні або юридичні особи) та підтвердження таких витрат належним чином оформленими первинними документами». При цьому у Наказі №366 зазначено, що «термін «оприлюднення» означає розповсюдження в рекламі, технічній документації, договорі або іншому документі зобов’язання продавця щодо умов та строків гарантійного обслуговування», а порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійних змін, а також перелік товарів, на які встановлюється гарантійне обслуговування, визначаються відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №506 від 11 квітня 2002 року. Асоціація висловлює вдячність Міністерству за продуктивну співпрацю, а також усім компаніям-членам Асоціації за активну участь та наполегливість у вирішенні цього питання.

Наказом Міністерства доходів і зборів України №366 від 1 липня 2014 року була затверджена Узагальнююча податкова консультація, що вирішила спірне питання віднесення платниками податків витрат на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів до валових витрат (надалі – Міністерство та Наказ №366 відповідно).

Передумови: протягом тривалого часу Європейська Бізнес Асоціація (надалі – Асоціація) систематично звертала увагу на неоднозначність норм чинного податкового законодавства стосовно відображення витрат, понесених підприємством у зв’язку з гарантійним ремонтом (обслуговуванням) та заміною товарів, що продаються юридичним особам, у складі витрат, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств (валових витрат).

Завдяки зусиллям Асоціації Наказом №366 було надане чітке пояснення щодо практичного застосування підпункту «є» підпункту 138.10.3. пункту 138.10. статті 138 та підпункту 140.1.4. пункту 140.1. статті 140 Податкового кодексу України. Зокрема, Наказом №366 визначено, що «витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, по яких оприлюднено зобов’язання продавця щодо їх гарантійного обслуговування, враховуються платником податку – продавцем при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток за умови належного ведення обліку покупців, що отримали таку заміну товарів або послуги з ремонту (обслуговування), незалежно від статусу покупців (фізичні або юридичні особи) та підтвердження таких витрат належним чином оформленими первинними документами».

При цьому у Наказі №366 зазначено, що «термін «оприлюднення» означає розповсюдження в рекламі, технічній документації, договорі або іншому документі зобов’язання продавця щодо умов та строків гарантійного обслуговування», а порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійних змін, а також перелік товарів, на які встановлюється гарантійне обслуговування, визначаються відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №506 від 11 квітня 2002 року.

Асоціація висловлює вдячність Міністерству за продуктивну співпрацю, а також усім компаніям-членам Асоціації за активну участь та наполегливість у вирішенні цього питання.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: