fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Податкові питання

23/ 10/ 2013
  Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації роз’яснення щодо дати припинення застосування Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна, підписаної 29 жовтня 1982 року, було надано у Листі Міністерства закордонних справ України № 72/14-612/1-3330 від 10 жовтня 2013 року. Передумови: Республіка Кіпр та Україна виконали внутрішньодержавні процедури, які були необхідні для набрання чинності Конвенцією між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (надалі – Конвенція) та Протоколом до неї, що підписані 8 листопада 2012 року в м. Нікосії (держави поінформували міністерства закордонних справ щодо завершення виконання внутрішньодержавних процедур нотами від 2 травня та 7 серпня 2013 року відповідно). Зважаючи на те, що український текст статті 26 Конвенції відрізнявся від англійського, який у випадку виникнення розбіжностей стосовно тлумачення українського та грецького текстів, має переважну силу, Асоціація звернулась з офіційними листами до відповідних органів щодо роз’яснення питання дати припинення застосування Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна, підписаної 29 жовтня 1982 року (надалі – Угода від 29 жовтня 1982 року). Виникала ситуація, коли Угода від 29 жовтня 1982 року втрачала свою чинність 7 серпня цього року, а Конвенція починала застосовуватися лише з 1 січня 2014 року. Ми раді повідомити, що Міністерство закордонних справ України у своєму Листі №72/14-612/1-3330 від 10 жовтня 2013 року «Щодо виправлення тексту міжнародного договору» врегулювало це питання та зазначило, що українською та кіпріотською сторонами була досягнута домовленість про виправлення технічної помилки у тексті українською мовою, а саме було прийнято рішення у частині 2 статті 26 тексту Конвенції українською мовою слова «припиняє дію з моменту набрання цією Конвенцією чинності.», що у тексті Конвенції англійською мовою відповідає «shall be terminated on the date that this Convention comes into effect.» замінити на «припиняє дію з дати застосування цієї Конвенції.». Тобто датою припинення дії та застосування Угоди 1982 року є дата початку застування Конвенції. Асоціація хотіла б висловити вдячність Міністерству закордонних справ України за конструктивний діалог та плідну співпрацю, а також усім компаніям-членам Асоціації за активну участь та наполегливість у вирішенні цієї проблеми. Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів.

Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації роз’яснення щодо дати припинення застосування Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна, підписаної 29 жовтня 1982 року, було надано у Листі Міністерства закордонних справ України № 72/14-612/1-3330 від 10 жовтня 2013 року.

Передумови: Республіка Кіпр та Україна виконали внутрішньодержавні процедури, які були необхідні для набрання чинності Конвенцією між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (надалі – Конвенція) та Протоколом до неї, що підписані 8 листопада 2012 року в м. Нікосії (держави поінформували міністерства закордонних справ щодо завершення виконання внутрішньодержавних процедур нотами від 2 травня та 7 серпня 2013 року відповідно).

Зважаючи на те, що український текст статті 26 Конвенції відрізнявся від англійського, який у випадку виникнення розбіжностей стосовно тлумачення українського та грецького текстів, має переважну силу, Асоціація звернулась з офіційними листами до відповідних органів щодо роз’яснення питання дати припинення застосування Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна, підписаної 29 жовтня 1982 року (надалі – Угода від 29 жовтня 1982 року). Виникала ситуація, коли Угода від 29 жовтня 1982 року втрачала свою чинність 7 серпня цього року, а Конвенція починала застосовуватися лише з 1 січня 2014 року.

Ми раді повідомити, що Міністерство закордонних справ України у своєму Листі №72/14-612/1-3330 від 10 жовтня 2013 року «Щодо виправлення тексту міжнародного договору» врегулювало це питання та зазначило, що українською та кіпріотською сторонами була досягнута домовленість про виправлення технічної помилки у тексті українською мовою, а саме було прийнято рішення у частині 2 статті 26 тексту Конвенції українською мовою слова «припиняє дію з моменту набрання цією Конвенцією чинності.», що у тексті Конвенції англійською мовою відповідає «shall be terminated on the date that this Convention comes into effect.» замінити на «припиняє дію з дати застосування цієї Конвенції.». Тобто датою припинення дії та застосування Угоди 1982 року є дата початку застування Конвенції.

Асоціація хотіла б висловити вдячність Міністерству закордонних справ України за конструктивний діалог та плідну співпрацю, а також усім компаніям-членам Асоціації за активну участь та наполегливість у вирішенні цієї проблеми. Асоціація продовжуватиме працювати над вирішенням проблемних моментів для захисту законних інтересів своїх членів.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: