fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Охорона здоров’я

20/ 03/ 2019
  10% надбавка на медичні вироби скасована Ми вітаємо рішення Кабінету Міністрів України (КМУ) щодо скасування 10% надбавки на медичні вироби, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів, яке було прийняте 6 березня 2019 року. Скасування 10% надбавки покликане справити позитивний вплив на розширення конкуренції на ринку медичних виробів. Комітет з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації зробив суттєвий внесок для забезпечення втілення цього рішення у законодавстві. 25 січня 2017 року КМУ прийняв рішення про скасування декларування змін оптово-відпускних цін на медичні вироби, що відповідало законодавству ЄС. Одночасно з цим, в законодавстві залишилась гранична постачальницько-збутова надбавка у розмірі 10% на медичні вироби, що закуповуються за рахунок державних або місцевих коштів. Надбавка, по суті, майже позбавила «білі» підприємства можливості брати участь у публічних закупівлях. Натомість, підприємства-виробники мали шукати інші шляхи для покриття усього обсягу своїх витрат або відмовлятись від участі у закупівлях. Надбавки відсутні в законодавстві ЄС. На жаль, існування надбавки призводило також до того, що на ринку України все частіше почали з’являтись вживані товари. Більшість таких виробів залишалось у клініках без подальшої сертифікованої технічної підтримки, що, вочевидь, знижувало якість надання лікувальних та діагностичних послуг для населення. 10% гранична постачальницько-збутова надбавка на медичні вироби в Україні створювала тиск саме на “білі” підприємства, які проходять усі регуляторні процедури для медичних виробів відповідно до чинного законодавства та офіційно сплачуть заробітну плату своїм співробітникам і податки до державного бюджету. Асоціація висловлює свою подяку Кабінету Міністрів України (КМУ), Адміністрації Президента України, Міністерству охорони здоров’я України (МОЗ), Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству фінансів України, Державній регуляторній службі України, Державній фіскальній службі України, Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Міністерству аграрної політики та продовольства України за підтримку постанови КМУ, якою скасовується 10% надбавка на медичні вироби. Асоціація також сподівається, що державні органи влади зможуть пересвідчитись у правильності нового регулювання. Одночасно із скасуванням 10% надбавки на медичні вироби, КМУ зобов’язав МОЗ надати пропозиції щодо удосконалення державного регулювання цін на медичні вироби до 1 березня 2020 року. Таке положення свідчить, що фінальна крапка у рішенні щодо відсутності цінового регулювання в Україні на медичні вироби ще не поставлена. Таким чином, в 2020 році міжнародний бізнес має також пересвідчитись у стабільності прийнятого скасування надбавки, що відповідає законодавству країн-членів ЄС. Якщо регулювання не змінюватиметься — Україна отримає повноцінний позитивний ефект від прямої участі міжнародних виробників медичних виробів у закупівлях.

10% надбавка на медичні вироби скасована

Ми вітаємо рішення Кабінету Міністрів України (КМУ) щодо скасування 10% надбавки на медичні вироби, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів, яке було прийняте 6 березня 2019 року. Скасування 10% надбавки покликане справити позитивний вплив на розширення конкуренції на ринку медичних виробів. Комітет з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації зробив суттєвий внесок для забезпечення втілення цього рішення у законодавстві.

25 січня 2017 року КМУ прийняв рішення про скасування декларування змін оптово-відпускних цін на медичні вироби, що відповідало законодавству ЄС. Одночасно з цим, в законодавстві залишилась гранична постачальницько-збутова надбавка у розмірі 10% на медичні вироби, що закуповуються за рахунок державних або місцевих коштів.

Надбавка, по суті, майже позбавила «білі» підприємства можливості брати участь у публічних закупівлях. Натомість, підприємства-виробники мали шукати інші шляхи для покриття усього обсягу своїх витрат або відмовлятись від участі у закупівлях. Надбавки відсутні в законодавстві ЄС. На жаль, існування надбавки призводило також до того, що на ринку України все частіше почали з’являтись вживані товари. Більшість таких виробів залишалось у клініках без подальшої сертифікованої технічної підтримки, що, вочевидь, знижувало якість надання лікувальних та діагностичних послуг для населення.

10% гранична постачальницько-збутова надбавка на медичні вироби в Україні створювала тиск саме на “білі” підприємства, які проходять усі регуляторні процедури для медичних виробів відповідно до чинного законодавства та офіційно сплачуть заробітну плату своїм співробітникам і податки до державного бюджету.

Асоціація висловлює свою подяку Кабінету Міністрів України (КМУ), Адміністрації Президента України, Міністерству охорони здоров’я України (МОЗ), Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству фінансів України, Державній регуляторній службі України, Державній фіскальній службі України, Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Міністерству аграрної політики та продовольства України за підтримку постанови КМУ, якою скасовується 10% надбавка на медичні вироби.

Асоціація також сподівається, що державні органи влади зможуть пересвідчитись у правильності нового регулювання. Одночасно із скасуванням 10% надбавки на медичні вироби, КМУ зобов’язав МОЗ надати пропозиції щодо удосконалення державного регулювання цін на медичні вироби до 1 березня 2020 року. Таке положення свідчить, що фінальна крапка у рішенні щодо відсутності цінового регулювання в Україні на медичні вироби ще не поставлена. Таким чином, в 2020 році міжнародний бізнес має також пересвідчитись у стабільності прийнятого скасування надбавки, що відповідає законодавству країн-членів ЄС. Якщо регулювання не змінюватиметься — Україна отримає повноцінний позитивний ефект від прямої участі міжнародних виробників медичних виробів у закупівлях.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: