fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Вимоги до повідомлень топ-менеджера в епоху месенджерів

06/ 03/ 2019
  Світлана Свириденко. Керівник юридичного відділу Аккаунтор Україна; юрист з 10-річним досвідом в міжнародному консалтингу; представник компаній в корпоративних та трудових спорах; адвокат Новий закон про ТОВ наклав на посадових осіб ТОВ ряд додаткових обов’язків як при обранні на посаду, так і в майбутньому. Це стосується директора (членів дирекції), членів наглядової ради, а також інших осіб, передбачених статутом ТОВ. На практиці зустрічаються випадки віднесення статутами ТОВ до посадових осіб заступника директора, головного бухгалтера, керівників деяких структурних підрозділів. Серед нових обов’язків посадової особи ТОВ і наступні: подати ТОВ перелік своїх афілійованих осіб при обранні на посаду. При цьому до афілійованих осіб в цьому випадку належать члени сімї (чоловік (дружина), батьки (усиновителі), опікуни (піклувальники), брати, сестри, діти та їхні чоловіки (дружини)) та юридичні особи, над якими посадова особа та/або члени її сімї здійснюють контроль; повідомити ТОВ про зміну складу афілійованих осіб у 5-ти денний строк з дня, коли їй стало відомо про таку зміну. Яким чином мають здійснюватися ці повідомлення? Закон про ТОВ не містить жодної вказівки про це. В той час як для деяких інших повідомлень чітко встановлює вимоги, як наприклад, повідомлення про скликання загальних зборів має бути надіслано директором/дирекцією кожному учаснику поштовим відправленням з описом вкладення, якщо статутом не передбачена інший спосіб повідомлення. Тобто, оскільки закон про ТОВ не передбачає жодних вимог до повідомлення про афілійованих осіб, такі повідомлення можуть бути здійснені будь-яким чином, в тому числі за допомогою електронної пошти та месенджерів. Однак при здійсненні таких повідомлень варто сконцентруватися на двох аспектах: адресатом має виступати саме ТОВ; факт здійснення повідомлення можливо буде довести (на випадок спору про це). Тобто, форму повідомлення варто обрати, виходячи з вищевказаних критеріїв. Більше того, враховуючи специфіку комунікації в конкретному ТОВ, рекомендовано закріпити форму повідомлень в статуті. Це важливо, враховуючи ризик розірвання ТОВ договору (контракту) з посадовою особою без виплати компенсації за не повідомлення. Та виникає питання реальності такого ризику. Наприклад, у випадку ТОВ з одним директором та без наглядової ради директор надсилає такі повідомлення, по суті, самому собі, а закон про ТОВ не передбачає ні інформування учасників безпосередньо, ні їх права на доступ до такої інформації. Запрошуємо Вас відвідати відкриту лекцію 26-го березня, реєстрація за посиланням.

Світлана Свириденко

Керівник юридичного відділу Аккаунтор Україна; юрист з 10-річним досвідом в міжнародному консалтингу; представник компаній в корпоративних та трудових спорах; адвокат

Новий закон про ТОВ наклав на посадових осіб ТОВ ряд додаткових обов’язків як при обранні на посаду, так і в майбутньому. Це стосується директора (членів дирекції), членів наглядової ради, а також інших осіб, передбачених статутом ТОВ. На практиці зустрічаються випадки віднесення статутами ТОВ до посадових осіб заступника директора, головного бухгалтера, керівників деяких структурних підрозділів.

Серед нових обов’язків посадової особи ТОВ і наступні:

  • подати ТОВ перелік своїх афілійованих осіб при обранні на посаду. При цьому до афілійованих осіб в цьому випадку належать члени сім’ї (чоловік (дружина), батьки (усиновителі), опікуни (піклувальники), брати, сестри, діти та їхні чоловіки (дружини)) та юридичні особи, над якими посадова особа та/або члени її сім’ї здійснюють контроль;
  • повідомити ТОВ про зміну складу афілійованих осіб у 5-ти денний строк з дня, коли їй стало відомо про таку зміну.

Яким чином мають здійснюватися ці повідомлення? Закон про ТОВ не містить жодної вказівки про це. В той час як для деяких інших повідомлень чітко встановлює вимоги, як наприклад, повідомлення про скликання загальних зборів має бути надіслано директором/дирекцією кожному учаснику поштовим відправленням з описом вкладення, якщо статутом не передбачена інший спосіб повідомлення.

Тобто, оскільки закон про ТОВ не передбачає жодних вимог до повідомлення про афілійованих осіб, такі повідомлення можуть бути здійснені будь-яким чином, в тому числі за допомогою електронної пошти та месенджерів.

Однак при здійсненні таких повідомлень варто сконцентруватися на двох аспектах:

  • адресатом має виступати саме ТОВ;
  • факт здійснення повідомлення можливо буде довести (на випадок спору про це).

Тобто, форму повідомлення варто обрати, виходячи з вищевказаних критеріїв. Більше того, враховуючи специфіку комунікації в конкретному ТОВ, рекомендовано закріпити форму повідомлень в статуті.

Це важливо, враховуючи ризик розірвання ТОВ договору (контракту) з посадовою особою без виплати компенсації за не повідомлення. Та виникає питання реальності такого ризику. Наприклад, у випадку ТОВ з одним директором та без наглядової ради директор надсилає такі повідомлення, по суті, самому собі, а закон про ТОВ не передбачає ні інформування учасників безпосередньо, ні їх права на доступ до такої інформації.

Запрошуємо Вас відвідати відкриту лекцію 26-го березня, реєстрація за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: