fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Зернові та олійні культури

29/ 03/ 2017
  10 березня 2017 року Розпорядженням 116-р Уряд скасував Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №661 від 13 жовтня 2008 року, яким заборонялося змішувати різні класи зерна. На сьогоднішній день українські норми та стандарти в зерновій галузі не відповідають міжнародним практикам торгівлі зерновими. Практично всі міжнародні контракти базуються на показниках якості зерна, тоді як українська система класифікації зернових обмежує гнучкість формування цінової політики, що підвищує собівартість та призводить до зниження конкурентної привабливості національної продукції на міжнародних ринках. Два роки тому Комітет зернових та олійних культур Асоціації виступив з ініціативою надати можливість формувати експортні партії різних класів зерна та неодноразово наголошував на необхідності перегляду застарілих норм та правил торгівлі зерновими. За оцінками експертів Комітету, скасування заборони формування партій зерна різних класів на експорт значно покращить роботу компаній-учасників зернової галузі України та позитивно вплине на конкурентоздатність вітчизняних експортерів на міжнародних ринках зернових. Такий позитивний крок дасть можливість оптимізувати використання інфраструктури зберігання та перевалки зерна приблизно на 15%. Юридична довідка Питання кількісно-якісного обліку зерна (зокрема, вимога зберігати зерно по класам у різних ємностях) регулюється Інструкцією про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України №661 від 13 жовтня 2008 року (Наказ №661). 10 березня 2017 року Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження «Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади» №166-р (Розпорядження №166-р). Пунктом 1 Додатку до Розпорядження №166-р передбачено, серед іншого, скасування Наказу №661, як такого, що втратив актуальність та встановлює регуляторні бар’єри. Відповідно до пункту 3 Розпорядження №166-р воно набирає чинності через 2 місяці з дня його опублікування, а саме 21 травня 2017 року.

10 березня 2017 року Розпорядженням 116-р Уряд скасував Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №661 від 13 жовтня 2008 року, яким заборонялося змішувати різні класи зерна.

На сьогоднішній день українські норми та стандарти в зерновій галузі не відповідають міжнародним практикам торгівлі зерновими.

Практично всі міжнародні контракти базуються на показниках якості зерна, тоді як українська система класифікації зернових обмежує гнучкість формування цінової політики, що підвищує собівартість та призводить до зниження конкурентної привабливості національної продукції на міжнародних ринках.

Два роки тому Комітет зернових та олійних культур Асоціації виступив з ініціативою надати можливість формувати експортні партії різних класів зерна та неодноразово наголошував на необхідності перегляду застарілих норм та правил торгівлі зерновими.

За оцінками експертів Комітету, скасування заборони формування партій зерна різних класів на експорт значно покращить роботу компаній-учасників зернової галузі України та позитивно вплине на конкурентоздатність вітчизняних експортерів на міжнародних ринках зернових.

Такий позитивний крок дасть можливість оптимізувати використання інфраструктури зберігання та перевалки зерна приблизно на 15%.

Юридична довідка

Питання кількісно-якісного обліку зерна (зокрема, вимога зберігати зерно по класам у різних ємностях) регулюється Інструкцією про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України №661 від 13 жовтня 2008 року (Наказ №661).

10 березня 2017 року Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження «Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади» №166-р (Розпорядження №166-р).

Пунктом 1 Додатку до Розпорядження №166-р передбачено, серед іншого, скасування Наказу №661, як такого, що втратив актуальність та встановлює регуляторні бар’єри. Відповідно до пункту 3 Розпорядження №166-р воно набирає чинності через 2 місяці з дня його опублікування, а саме 21 травня 2017 року.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: