fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Паливо та енергетика

16/ 07/ 2015
  14 липня 2015 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії». Новий Закон запроваджує механізми стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Місцева складова була одним із ключових понять в альтернативній енергетиці України донедавна.  Це частка обладнання чи механізмів українського походження, використаних при реалізації проектів побудови вітрової, сонячної, біогазової чи іншої електростанції на відновлювальній енергії. Раніше під час виробництва електроенергії з альтернативних джерел було необхідним досягти не менше, ніж 30% та 50% місцевої складової. Це було умовою для отримання пільгового тарифу та можливості продавати вироблену електроенергетику. Разом з тим, обладнання національного походження не завжди могло задовольнити потреби ринку – чи то обсягом, чи то якістю. Така ситуація досить негативно впливала на розвиток галузі альтернативної енергетики в Україні та відлякувала інвесторів. Окрім того, вимога щодо місцевої складової як такої не узгоджувалася з директивами Європейського Союзу та положеннями міжнародних договорів, ратифікованих Україною. Відтепер – частково завдяки зусиллям Комітету Європейської Бізнес Асоціації з палива та енергетики – вимога місцевої складової скасовується. Натомість вводиться спеціальна надбавка до пільгового тарифу – як стимул та заохочення до використання обладнання українського виробництва. Ми вітаємо ці довгоочікувані зміни та дякуємо всім компаніям-членам Асоціації, які долучилися та підтримували наші зусилля у цьому напрямку, та органам державної влади за ефективну співпрацю у вирішенні даного питання. Правове підґрунтя Закон, який діяв до цього - Закон України «Про електроенергетику» №575/97-ВР, передбачав 30% та 50% обсягу місцевої складової для об’єктів електроенергетики, які були введені в експлуатацію після 1 липня 2013 року та після 1 липня 2014 року відповідно.

14 липня 2015 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії». Новий Закон запроваджує механізми стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Місцева складова була одним із ключових понять в альтернативній енергетиці України донедавна.  Це частка обладнання чи механізмів українського походження, використаних при реалізації проектів побудови вітрової, сонячної, біогазової чи іншої електростанції на відновлювальній енергії.

Раніше під час виробництва електроенергії з альтернативних джерел було необхідним досягти не менше, ніж 30% та 50% місцевої складової. Це було умовою для отримання пільгового тарифу та можливості продавати вироблену електроенергетику. Разом з тим, обладнання національного походження не завжди могло задовольнити потреби ринку – чи то обсягом, чи то якістю. Така ситуація досить негативно впливала на розвиток галузі альтернативної енергетики в Україні та відлякувала інвесторів.

Окрім того, вимога щодо місцевої складової як такої не узгоджувалася з директивами Європейського Союзу та положеннями міжнародних договорів, ратифікованих Україною.

Відтепер – частково завдяки зусиллям Комітету Європейської Бізнес Асоціації з палива та енергетики – вимога місцевої складової скасовується. Натомість вводиться спеціальна надбавка до пільгового тарифу – як стимул та заохочення до використання обладнання українського виробництва.

Ми вітаємо ці довгоочікувані зміни та дякуємо всім компаніям-членам Асоціації, які долучилися та підтримували наші зусилля у цьому напрямку, та органам державної влади за ефективну співпрацю у вирішенні даного питання.

Правове підґрунтя

Закон, який діяв до цього – Закон України «Про електроенергетику» №575/97-ВР, передбачав 30% та 50% обсягу місцевої складової для об’єктів електроенергетики, які були введені в експлуатацію після 1 липня 2013 року та після 1 липня 2014 року відповідно.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: