fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Агрохімія

26/ 11/ 2012
  На доручення Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка, Національна академія аграрних наук України (надалі – НААН) своїм наказом № 249 від 15 листопада 2012 року створила постійно діючу Робочу групу з питань біобезпеки при використанні генетично модифікованих організмів в системі АПК (надалі – Робоча група). Довідкова інформація: Основними завданнями, що стоять перед Робочою групою, є участь у формуванні національної політики з питань біобезпеки при використанні генетично модифікованих організмів в системі АПК, розроблення нормативно-правових актів з питань державного нагляду і контролю за дотриманням заходів біобезпеки щодо сільськогосподарських рослин і тварин при створенні, дослідженні та практичному використанні генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності, а також внесення змін до відповідних законів, що стосуються питань біобезпеки. Крім того, на Робочу групу буде покладено повноваження здійснення експертизи проектів рішень з питань біобезпеки при використанні генетично модифікованих організмів. До складу Робочої групи увійшли представники науково-дослідних інституцій, профільних відомств, неурядових організацій, компаній-виробників. Головою Робочої групи є в.о. Президента НААН В.Ф. Петриченко. Європейська Бізнес Асоціація (надалі – Асоціація) протягом року підіймала питання щодо необхідності створення Робочої групи під час низки зустрічей з Міністром аграрної політики та продовольства України Присяжнюком М.В. та іншими повноважними представниками Міністерства. У цьому контексті Комітет з біотехнологій Асоціації, серед іншого, розробив проект концепції Державної цільової програми розвитку аграрної біотехнології в Україні, організував підготовку ґрунтовного дослідження стосовно потенційних соціально-економічних результатів упровадження аграрної біотехнології в нашій державі, а також провів юридичний аналіз поточної ситуації стосовно можливості реєстрації ГМ-сортів рослин в Україні, у тому числі детальний перелік регуляторних актів цієї сфери, які потребують удосконалення. На сьогодні у галузі біотехнологій існує ряд проблемних питань, які стосуються, зокрема, державної реєстрації, проведення відповідних експертиз та випробувань ГМ-культур, дотримання прав інтелектуальної власності тощо. Це стримує поступ держави на аграрному ринку та в науковій галузі, затримує збільшення інвестицій в сільське господарство України, позбавляє фермерів та інших сільгоспвиробників в отриманні додаткових прибутків від використання новітніх сільськогосподарських технологій. Повне, якісне і своєчасне вирішення згаданих питань відповідає національним інтересам України.

На доручення Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка, Національна академія аграрних наук України (надалі – НААН) своїм наказом № 249 від 15 листопада 2012 року створила постійно діючу Робочу групу з питань біобезпеки при використанні генетично модифікованих організмів в системі АПК (надалі – Робоча група).

Довідкова інформація: Основними завданнями, що стоять перед Робочою групою, є участь у формуванні національної політики з питань біобезпеки при використанні генетично модифікованих організмів в системі АПК, розроблення нормативно-правових актів з питань державного нагляду і контролю за дотриманням заходів біобезпеки щодо сільськогосподарських рослин і тварин при створенні, дослідженні та практичному використанні генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності, а також внесення змін до відповідних законів, що стосуються питань біобезпеки. Крім того, на Робочу групу буде покладено повноваження здійснення експертизи проектів рішень з питань біобезпеки при використанні генетично модифікованих організмів.

До складу Робочої групи увійшли представники науково-дослідних інституцій, профільних відомств, неурядових організацій, компаній-виробників. Головою Робочої групи є в.о. Президента НААН В.Ф. Петриченко.

Європейська Бізнес Асоціація (надалі – Асоціація) протягом року підіймала питання щодо необхідності створення Робочої групи під час низки зустрічей з Міністром аграрної політики та продовольства України Присяжнюком М.В. та іншими повноважними представниками Міністерства. У цьому контексті Комітет з біотехнологій Асоціації, серед іншого, розробив проект концепції Державної цільової програми розвитку аграрної біотехнології в Україні, організував підготовку ґрунтовного дослідження стосовно потенційних соціально-економічних результатів упровадження аграрної біотехнології в нашій державі, а також провів юридичний аналіз поточної ситуації стосовно можливості реєстрації ГМ-сортів рослин в Україні, у тому числі детальний перелік регуляторних актів цієї сфери, які потребують удосконалення.

На сьогодні у галузі біотехнологій існує ряд проблемних питань, які стосуються, зокрема, державної реєстрації, проведення відповідних експертиз та випробувань ГМ-культур, дотримання прав інтелектуальної власності тощо. Це стримує поступ держави на аграрному ринку та в науковій галузі, затримує збільшення інвестицій в сільське господарство України, позбавляє фермерів та інших сільгоспвиробників в отриманні додаткових прибутків від використання новітніх сільськогосподарських технологій. Повне, якісне і своєчасне вирішення згаданих питань відповідає національним інтересам України.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: